17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας

Η 17η Μαΐου τιμάται ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο όρος «ομοφοβία» ή «ομοφυλοφοβία» («homophobia») επινοήθηκε την δεκαετία του εξήντα από τον αμερικανό ψυχολόγο Τζορτζ Γουάινμπεργκ.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στην ετήσια έκθεσή του, κατέγραψε 30 περιστατικά επιθέσεων κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ για το 2020 (12 λόγω
ταυτότητας φύλου, 14 λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και 4 περιστατικά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου).

Οι καταγεγραμμένες επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+ περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις, επιθέσεις σωματικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, σε κάποια περιστατικά σε συνδυασμό με κλοπές και διατάραξη της οικιακής ειρήνης.

Χαρακτηριστικό της συντριπτικής πλειονότητας των περιστατικών είναι ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων βίας και εγκληματικών πράξεων με κάθε δυνατή ένταση.

Χαρακτηριστικό ποιοτικό στοιχείο που σχετίζεται με τις νέες συνθήκες της πανδημίας, είναι ότι η διασπορά των περιστατικών παρατηρείται σε πολύ συγκεκριμένα πεδία του δημόσιου χώρου
(π.χ. πλατείες, δρόμο) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που η αντίστοιχη διασπορά εντοπιζόταν σε πολλά και διαφορετικά πεδία του δημόσιου χώρου.

Επιθέσεις κατά τρανς ατόμων
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν δύο πρόσφατα περιστατικά που έφερε στο «φως» η διευθύντρια του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) Άννα Απέργη, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τρανς γυναίκα είχε βγει από το σπίτι της, προκειμένου να πάει στο σούπερ μάρκετ για να κάνει τα ψώνια της ημέρας. Στο δρόμο καθώς πήγαινε πέρασε έξω από ένα Γυμνάσιο. Μαθητές (ήταν περίπου 4-5 μαθητές, ηλικίας 15-16 ετών) που εκείνη την ώρα είχαν διάλλειμα, βγήκαν στο παράθυρο του σχολείου, ενώ άρχισαν να την βρίζουν χυδαία πολύ δυνατά, αποκαλώντας την “τραβέλι” και “ανώμαλε”.

Κόσμος που περνούσε την ίδια ώρα από το σημείο, σταμάτησαν και άρχισαν να την κοιτάνε περίεργα.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, την στιγμή που το περιστατικό βρίσκονταν σε εξέλιξη, από το σημείο περνούσε και ένας καθηγητής του γυμνασίου, ενώ ρώτησε την τρανς γυναίκα τι ακριβώς συνέβη.

Όταν η τρανς γυναίκα ανέφερε στον καθηγητή όλα όσα συνέβησαν, ο καθηγητής της απάντησε “μην δίνετε σημασία, παιδιά είναι”, ενώ συνέχισε αποκαλώντας την σε λάθος γένος και φύλο “ηρεμίστε κύριε, δεν έγινε και τίποτε…”. Η τρανς γυναίκα του απάντησε ότι πρέπει να την αποκαλεί κυρία και όχι κύριο, ενώ ο καθηγητής την αγνόησε και μπήκε μέσα στο σχολικό χώρο.

Όπως αναφέρει η Άννα Απέργη, η συγκεκριμένη τρανς γυναίκα, εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δέχεται επιθέσεις λόγω της ταυτότητας φύλου της, στην οικία της συνήθως κατά τις βραδινές ώρες από ομάδα ανηλίκων, οι οποίοι τις πετάνε στην εξώπορτα αλλά και στα παράθυρα της οικίας της πέτρες και νεράντζια, προκαλώντας φθορές στην οικία της.

Άρνηση εξυπηρέτησης σε τρανς γυναίκα από τραπεζικό υπάλληλο
Άλλο ένα τρανσφοβικό επεισόδιο εξελίχθηκε χθες Σάββατο 15 Μαΐου το μεσημέρι, όταν τρανς γυναίκα τηλεφώνησε στην εξυπηρέτηση πελατών γνωστής τράπεζας και ο υπάλληλος αρνήθηκε να την εξυπηρετήσει.

Όπως έγραψε η Άννα Απέργη από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στο Facebook, η τρανς γυναίκα τηλεφώνησε περίπου στις 15.30μμ στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, προκειμένου να λάβει κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, ώστε να διεκπεραιώσει μία ηλεκτρονική της συναλλαγή.

Ο υπάλληλος, είπε στην τρανς γυναίκα ότι θα πρέπει να μιλήσει με τον ίδιο (εννοώντας τον κάτοχο του τραπεζικού λογαριασμού).

Η τρανς γυναίκα, βρίσκεται στη διαδικασία μεταβολής των στοιχείων των εγγράφων της, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όταν η τρανς γυναίκα του απάντησε ότι αυτή είναι το πρόσωπο που ανήκει ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, ο τραπεζικός υπάλληλος, την ρώτησε αν θα μπορούσε να του δώσει τα στοιχεία της ταυτότητας, πατρώνυμο και το ΑΦΜ.

Η τρανς γυναίκα του τα έδωσε όλα αμέσως. Ο υπάλληλος της είπε ότι “δυστυχώς” δεν μπορεί για κάποιο λόγο να διασταυρώσει τα στοιχεία και ότι θα έπρεπε να κλείσει ένα ραντεβού σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα.

Όταν η τρανς γυναίκα τον ρώτησε γιατί δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει, ο υπάλληλος της απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει την ταυτοπoίηση.

Τότε η τρανς γυναίκα, θέλοντας να εξυπηρετηθεί γιατί έπρεπε να διεκπεραιώσει άμεσα μία τραπεζική συναλλαγή, του αποκάλυψε την ταυτότητα φύλου της, λέγοντας τοy ότι αν είναι δύσπιστος ότι δεν είναι η κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού λόγω της φωνής της, γίνετε επειδή είναι τρανς πρόσωπο.

Ο υπάλληλος της απάντησε ότι δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει. Όταν η τρανς γυναίκα επέμενε αναφέροντας του ότι αυτό το εκλαμβάνει ως άρνηση εξυπηρέτησης λόγω της ταυτότητας φύλου της, κάτι που είναι άκρως ρατσιστικό και τρανσφοβικό και ότι υφίσταται διάκριση και άνιση μεταχείριση λόγω του ότι είναι τρανς, ο υπάλληλος της είπε να περιμένει στην αναμονή.

Η τρανς γυναίκα περίμενε στην αναμονή για περίπου 15-20 λεπτά. Όταν ο τραπεζικός υπάλληλος ήρθε και πάλι στην τηλεφωνική γραμμή, της ανέφερε ότι δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει χωρίς να της πει τον λόγο.

Όπως ανέφερε η Άννα Απέργη τα στοιχεία του υπαλλήλου βρίσκονται στην κατοχή του ΣΥΔ, ενώ η γυναίκα θα κινηθεί νομικά τόσο κατά της τράπεζας, όσο και του υπαλλήλου.

Σύμφωνα με την Άννα Απέργη, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά. Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό που συνέβη στην συγκεκριμένη τράπεζα.

Το ΣΥΔ είχε καταγράψει περιστατικό επίσης σε κατάστημα της εν λόγο τράπεζας, όταν ταμειακοί υπάλληλοι αρνήθηκαν να διεκπαιρεώσουν συναλλαγή σε τρανς πρόσωπο λόγω της ταυτότητας φύλου του, ενώ ο ένας εκ των υπαλλήλων ανέφερε το τρανς πρόσωπο σε λάθος γένος και φύλο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.