16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, 20-21 Οκτωβρίου, Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
Μετά από έναν περίπου χρόνο, σε πείσμα των καιρών, συναντιόμαστε ξανά στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για να γνωριστούμε, να κουβεντιάσουμε, να παίξουμε, να προβληματιστούμε και να γιορτάσουμε.
Στον χρόνο που πέρασε δεν έχουμε σταματήσει να πενθούμε και να οργιζόμαστε για τα θύματα και τους εκτοπισμένους των πολέμων, για τους νεκρούς στα Τέμπη και την Πύλο, για τις εργοδοτικές και κρατικές δολοφονίες, τις γυναικοκτονίες, τα ατυχήματα σε σχολεία και νοσοκομεία, για τα θύματα έμφυλης καταπίεσης και εργασιακής εκμετάλλευσης.
Δεν έχουμε σταματήσει να πενθούμε και να οργιζόμαστε για τους ξεσπιτωμένους λόγω των πλειστηριασμών, για τα σπίτια χωρίς ρεύμα χάριν των χρηματιστηρίων ενέργειας, για τα καμένα δάση στη Ρόδο, στον Έβρο, στη Μαγνησία, για την κατεστραμμένη Θεσσαλία, για τη λεηλασία της φύσης και της ζωής.
Μέσα σε αυτή τη δυστοπία επιμένουμε να στήνουμε μικρές και μεγάλες εστίες αντίστασης ενάντια στη βία, την εκμετάλλευση, στον καθημερινό εκφασισμό.
Απέναντι σε ένα σύστημα που μας θέλει φοβισμένους, σκυφτούς και μόνους ξερνώντας βία και τρομοκρατία, ώστε να παραμείνει ακλόνητο, επιμένουμε να διεκδικούμε έναν κόσμο όπου χωράμε όλες και όλοι χωρίς φόβο και χωρίς καταπίεση με κατοχυρωμένα συλλογικά κοινωνικά, εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα. Έναν κόσμο στον οποίο η υγεία, η παιδεία, το ρεύμα και το περιβάλλον θα είναι δημόσια αγαθά και όχι προϊόντα εμπορικής εκμετάλλευσης.
Με όπλο μας την αλληλεγγύη δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες καθημερινές αλλά και πιο κομβικές, μετρώντας μικρές και μεγάλες νίκες που αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μας δεν είναι μάταιοι.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
1. Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς (φοιτήτριες / εν ενεργεία) από την ΑΞΕΠΤ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα)
Τίτλος: Έμφυλα στερεότυπα και Συμπεριληπτικό Σχολείο
Ημέρα: Παρασκευή 20/10 17.00 – 18.30
Εμψυχώτρια: Γερούκη Μαργαρίτα
Στόχοι του βιωματικού εργαστηρίου εκπαιδευτικών είναι να συζητήσουν, αναγνωρίσουν και αναλύσουν παραδείγματα έμφυλης προκατάληψης σε κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Επίσης να προετοιμάσουν στρατηγικές αντιμετώπισης των έμφυλων προκαταλήψεων και της προαγωγής της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία.
2. Εργαστήριο για παιδιά (12-14 χρονών) από την ΑΞΕΠΤ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα)
Τίτλος: Έμφυλες ταυτότητες και Ισότητα
Ημέρα: Σάββατο 21/10 17.00 – 18.30
Εμψυχώτρια: Γερούκη Μαργαρίτα
Στόχοι του βιωματικού εργαστηρίου για παιδιά 12 έως 14 χρονών είναι να αντιληφθούν τη διάκριση μεταξύ βιολογικού και κοινωνικού φύλου και να αναγνωρίσουν ότι το φύλο επηρεάζει την ταυτότητα, τις στάσεις και τους έμφυλους ρόλους. Επίσης, να αντιληφθούν τις αρνητικές επιπτώσεις της έμφυλης ανισότητας και να εξασκήσουν τρόπους θετικής και ισότιμης στάσης απέναντι στα φύλα.
3. Δρόμοι σκέψης, δρόμοι δράσης
Παρασκευή 20/10 17:30-18:15
Σάββατο 21/10 18:00-18:45
Ένας αφηγηματικός περίπατος με παραμύθια και αφηγήσεις σοφίας για ακροατές που θέλουν να σκέφτονται και να δρουν.
Θα ακουστούν τα παραμύθια- ιστορίες που σχετίζονται με τη σχέση των ανθρώπων και το περιβάλλον καθώς και με τις ανθρώπινες σχέσεις.
Με την αφηγήτρια – εικαστικό και θεατρολόγο Τσουκνάκη Μαρία.
Για ενήλικο και παιδικό κοινό (από 4 ως 14 ετών)
«Η καμήλα και το μυρμήγκι», λαϊκό παραμύθι από την Μικρά Ασία
«Τα δεκανίκια», παραμύθι σοφίας από την Ινδία
«Σε ποιον ανήκει το νερό;» παραμύθι από την Ινδία
«Ο ήλιος και ο βοριάς», παραλλαγμένος μύθος του Αισώπου
«Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», παραλλαγμένος μύθος του Αισώπου
Μετά την αφήγηση θα ακολουθήσει εργαστήριο κατασκευής μαριονέτας θεάτρου σκιών με ήρωες από τα παραμύθια.
Τα σχόλια είναι κλειστά.