14 Φεβρουαρίου: Μία ημερομηνία που μας την θυμίζουν περισσότερο, οι βιτρίνες των ανθοπωλείων και ζαχαροπλαστείων με τις τεράστιες καρδιές.
Μοιάζει μια ημέρα σαν τις άλλες… Ετσι λέμε οι περισσότεροι.
Κι όμως…το εορταστικό κλίμα της ημέρας, σε κάνει να το ξανασκεφτείς. Αν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σου, θα μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις έστω και μία καρδιά από σοκολάτα. Θα ονειρευτείς ένα ρομαντικό δείπνο με το έτερον ήμισι…
Αν δεν υπάρχει κανείς στη ζωή σου, θα μελαγχολήσεις. Οσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, η ημέρα αυτή, που καθιερώθηκε, ως ημέρα των ερωτευμένων, έχει επιρροή στην καθημερινότητά μας. Σε άλλους λιγότερη, σε άλλους περισσότερη.
Στην Ελλάδα, δεν το έχουμε πάρει και πάρα πολύ στα σοβαρά. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του 2018, αφού το 48% δήλωσε ότι η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα.
Αντίθετα, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αν ξεχάσεις…το δώρο για το αγαπημένο σου πρόσωπο, αυτό μπορεί να γίνει αφορμή χωρισμού.
Το 53% των γυναικών που έλαβαν μέρος σε έρευνα, δήλωσε αποφασισμένο να χωρίσει τον σύντροφό του, αν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν έχει προνοήσει για το «απαραίτητο» δώρο!
Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εορτάζεται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και δεν είναι ημέρα αργίας.
Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες έχουν απαγορεύσει τον εορτασμό του Αγίου Βαλεντίνου. Αυτές είναι η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και η Ινδία.
Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έγιναν στις 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.
Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αποκαλύπτει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Το 48% των Ελλήνων δήλωσε ότι η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα.
Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».
Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.
Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.
Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.
Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου.
Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.
Ένα ρομαντικό δείπνο, είναι αυτό που πολλοί ερωτευμένοι επιλέγουν για αυτή την ημέρα
Η ελληνική εκδοχή της Γιορτής
Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας.
Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.
Ο ξενόφερτος άγιος άρχισε να μπαίνει για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών.
Τι λένε έρευνες για τον εορτασμό
Το 2018 την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι Έλληνες καταναλωτές εν μέσω οικονομικής κρίσης ξόδεψαν για αγορές δώρων κατά μέσο όρο 43,6 ευρώ με ελάχιστη δαπάνη 2 Ευρώ και μέγιστη 1.507 Ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Από τα άτομα που αγόρασαν δώρα, το 71% τα προσέφερε στο/η σύντροφο του/της, το 9% στο/η σύζυγό του/ης, και το 7% στο/η φίλο/η του/της.
Το υπόλοιπο 13% προσέφερε δώρα στους γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους, και συμφοιτητές/τριες. Από όσους δέχτηκαν δώρα την ημέρα αυτή, το 73% τα έλαβε από το/ην σύντροφο, το 8,2% από φίλους, το 8,5% από το/τη σύζυγο και το υπόλοιπο 10,3% από γονείς, παιδιά, συγγενείς, συναδέλφους και συμφοιτητές/τριες.
Σε ότι αφορά στα δώρα που αγόρασαν, το 37% του δείγματος αγόρασε γλυκά, το 28% αγόρασε λουλούδια, το 16,4% αγόρασε ρούχα, το 14,8% προσέφερε ένα ρομαντικό δείπνο, και το 4% αγόρασε καλλυντικά.
Στην ερώτηση πως πέρασαν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 48% δήλωσε ότι ήταν όπως και κάθε άλλη ημέρα, το 20% δήλωσε ότι δεν σχεδίασε κάτι γιατί δεν πιστεύει σε αυτή, το 9% με ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι, το 7% με φίλους, το 9% με ένα ρομαντικό δείπνο σε ένα εστιατόριο, και το 4% μόνος/η.
Στην Αμερική
Δεν της έχεις πάρει δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου; Έχεις μεγάλες πιθανότητες η σχέση σου να τελειώσει! Μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο ή εξωπραγματικό όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό, τουλάχιστον σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στην Αμερική.
Η αμερικάνικη εταιρεία ερευνών WalletHub διεξήγαγε μία έρευνα που αφορούσε την καταναλωτική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών την ημέρα των ερωτευμένων.
Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν πως το δώρο όχι μόνο μετράει, αλλά ειδικά για τις γυναίκες είναι τόσο σημαντικό που μπορεί να κρίνει ακόμα και τη βιωσιμότητα της σχέσης τους.
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία: Το 53% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δηλώνει αποφασισμένο να χωρίσει τον σύντροφό του, αν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν έχει προνοήσει για το «απαραίτητο» δώρο!
Το 24% που δεν βρίσκονται σε σχέση, σκοπεύει να αγοράσουν δώρο στον εαυτό τους.
Το 20% θα πάει το… fabulous σε άλλο επίπεδο και θα αγοράσει δώρο για… το κατοικίδιο του!
Όπως και να έχει…χαρείτε την ημέρα, όπως εσείς θεωρείτε καλύτερα.
ΠΗΓΗ sansimera.gr/el.wikipedia.org/ΑΠΕ