10 σημάδια ότι το σώμα γερνάει γρηγορότερα
Κούραση, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, αλλαγές στο δέρμα και μια σειρά από συμπτώματα, χτυπούν «καμπανάκι» και δείχνουν ότι τα χρόνια περνούν. Πότε όμως η διαδικασία της γήρανσης γίνεται γρηγορότερη;
10 σημάδια ότι το σώμα γερνάει γρηγορότερα
Μπορεί η γήρανση να ξεκινά από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αλλά για τον καθένα μας η ταχύτητα σε αυτή τη διαδικασία είναι διαφορετική. Πώς όμως καταλαβαίνουμε τι μας συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε και να το επιβραδύνουμε;
Αργό βάδισμα
Εάν βλέπετε ότι επιβραδύνεται το βάδισμά σας ενώ ακόμη είστε μόλις 40, αυτό είναι σημάδι ότι γερνάτε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Το περπάτημα είναι μια από τις πιο εύκολες και καλύτερες ασκήσεις. Για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα περπατήματος, αρχίστε με 5 λεπτά την ημέρα και αυξήστε το στα 30 λεπτά. Προσπαθήστε να κάνετε έως και 100 βήματα το λεπτό. (Για να το παρακολουθήσετε, μετρήστε τα βήματά σας για 10 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί έξι.) Για να το κάνετε πιο εύκολο, φορέστε παπούτσια για βάδην και περπατήστε με έναν φίλο.
Πανάδες
Αυτές οι καφέ κηλίδες από τον ήλιο εμφανίζονται πιο συχνά στο πρόσωπο, τα χέρια και τα μπράτσα. Είναι συνηθισμένα, ειδικά σε άτομα άνω των 50. Τα περισσότερα είναι αβλαβή και προκαλούνται από τα χρόνια έκθεσης στον ήλιο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν οι κηλίδες είναι μαύρες, αλλάζουν σχήμα, αιμορραγούν ή έχουν ακανόνιστο περίγραμμα.
- Φορέστε αντηλιακό, καπέλο και μακριά ρούχα για να τα αποτρέψετε. Αποφύγετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός.
Προβλήματα Μνήμης
Η γήρανση συνοδεύεται με αλλαγές στη μνήμη. Ήπιες αλλαγές μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από τα 40. Μπορεί να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να θυμηθείτε ονόματα ή γεγονότα ή να θυμηθείτε γιατί ανεβήκατε στον επάνω όροφο. Αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις Αλτζχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας συμβαίνουν μετά την ηλικία των 65 ετών. Και η άνοια δεν αποτελεί φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Για να διατηρήσετε το μυαλό σας «κοφτερό»: τρώτε υγιεινά, παραμένετε κοινωνικά ενεργοί, ασκηθείτε.
Πόνοι στις αρθρώσεις
Η δυσκαμψία στις αρθρώσεις, δεν είναι συνώνυμη της ηλικίας. Όμως οι πιθανότητες να πάθετε οστεοαρθρίτιδα αυξάνονται όσο μεγαλώνετε. Οι άνδρες τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την ηλικία των 45 και οι γυναίκες μετά τα 55. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξή της. Μια ώρα άσκησης την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει. Κάντε ασκήσεις ευλυγισίας, δύναμης και αερόβιες ασκήσεις. Εάν ξεκινάτε τώρα την άσκηση, επισκεφθείτε πρώτα το γιατρό σας.
Ξηρό δέρμα
Το δέρμα σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να γίνει ξηρό και θαμπό, ειδικά αν είστε άνω των 40. Αλλά ξηρότητα μπορεί επίσης να προκληθεί από πράγματα που κάνετε (ή δεν κάνετε). Για να το αποτρέψετε:
- Κάντε σύντομα μπάνια ή ντους χρησιμοποιώντας ζεστό — όχι καυτό — νερό.
- Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας και ενυδατώστε καλά.
- Πίνετε πολλά υγρά.
- Μην περνάτε πολύ χρόνο σε ξηρό αέρα.
Εάν το δέρμα σας εξακολουθεί να είναι πολύ ξηρό και σας φέρνει φαγούρα, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να αποκλείσετε ιατρικά προβλήματα.
Συχνές μελανιές
Το δέρμα μελανιάζει ευκολότερα μετά τα 60, γιατί γίνεται πιο λεπτό και χάνει λίπος, ενώ και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται επίσης πιο εύθραυστα. Ακόμη και ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους μώλωπες. Τις περισσότερες φορές είναι αβλαβείς και υποχωρούν από μόνοι τους. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν:
- Συχνά έχετε πολλούς μεγάλους μώλωπες, ειδικά στο στήθος, την πλάτη ή το πρόσωπο.
- Εμφανίσατε μελανιές αφότου ξεκινήσατε ένα νέο φάρμακο.
Το ανέβασμα της σκάλας
Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να έχετε δυσκολίες με τα σκαλοπάτια. Αλλά αν συμβαίνει συχνά καθώς μεγαλώνετε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δυσκολεύεστε και με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Ίσως επειδή δεν ασκείστε τακτικά. Εάν αυτός είναι ο λόγος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ξεκινήστε σιγά – σιγά να ανεβαίνετε περισσότερα σκαλιά στη διάρκεια της ημέρας σας. Μπορεί να παρατηρήσετε πόνο ή κάποια αστάθεια ή να φταίει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε καρδιακά προβλήματα ή αρθρίτιδα.
Η μέση … φαρδαίνει
Το σωματικό λίπος τείνει να μετατοπίζεται στην κοιλιά καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ανεξάρτητα από την ηλικία, η κεντρική παχυσαρκία μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτης τύπου 2. Οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν η μέση είναι μεγαλύτερη από 87 εκατοστά αν είστε γυναίκα ή πάνω από 100 εκατοστά αν είστε άνδρας. Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τη μέση σας σε ευθυγράμμιση.
Αδύναμα χέρια
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να βάλετε περισσότερη δύναμη για να ανοίξετε ένα βάζο ή για να κρατήσετε το τιμόνι σταθερό. Η δύναμη των χεριών αρχίζει να μειώνεται γύρα στα 50. Μπορείτε να κρατήσετε τα χέρια σας δυνατά παίζοντας με πηλό, σφίγγοντας μια μπάλα ή στύβοντας ένα βρεγμένο πανί. Εάν χάσετε τη δύναμή σας νωρίς ή ξαφνικά, μπορεί να είναι σημάδι αρθρίτιδας, νευρικής βλάβης ή άλλου προβλήματος υγείας.
Προβλήματα όρασης
Μετά τα 40, πιθανότατα θα έχετε πρόβλημα να διαβάσετε κοντά, όπως ένα μενού. Ονομάζεται πρεσβυωπία. Μερικές φορές, η γήρανση φέρνει πιο σοβαρά προβλήματα όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο:
- Φοράτε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB
- Σταματήστε το κάπνισμα
- Τρώτε υγιεινά
- Αθληθείτε
- Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας για ετήσιες εξετάσεις.
Τα σχόλια είναι κλειστά.