Στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα στρέφονται τα βλέμματα σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών και την παρακολούθηση των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και προκάλεσε τις παραιτήσεις των Παναγιώτης Κοντολέοντος και του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αποφασισμένος να ρίξει φως στην υπόθεση και να επαναλάβει, για άλλη μία φορά, ότι ο ίδιος παραμένει θεσμικός.
«Η κυβέρνηση έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε. Όλες οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο: με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Στο τέλος της ενδελεχούς διερεύνησης θα γίνει η οριστική πολιτική αποτίμηση και θα φανεί ποιος είναι πραγματικά συνεπής στους θεσμούς -ιδιαίτερα όταν έχει την ευθύνη διακυβερνησης- και υπέρμαχος της αλήθειας». Αυτή ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου σε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι η υπόθεση θα ελεγχθεί και από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή από τη Δικαιοσύνη και από τη Βουλή, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη. Εξάλλου, η κυβέρνηση εμφανίστηκε εξ αρχής θετική στη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πάντως ότι το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν θα πρέπει να αφορά μόνο στην περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά να διευρυνθεί και στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο εκλογικός σχεδιασμός
Την ίδια ώρα, αναφορικά με τη φημολογία που καλλιεργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών, από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι προς το παρόν δεν αλλάζει τίποτα στον κυβερνητικό και τον προεκλογικό σχεδιασμό. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο των υποκλοπών να οδγήσουν σε ανασχηματισμό, κάτι άλλωστε που βρισκόταν στο τραπέζι και το προηγούμενο διάστημα.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν ότι υπάρχει αλλαγή του σημερινού πολιτικού και εκλογικού σχεδιασμού, αλλά το σίγουρο είναι ότι πλέον υπάρχει πολιτικός αναβρασμός, δεδομένου ότι τόσο ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού, όσο και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.
Στα υπουργικά γραφεία και μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος η ανησυχία είναι έκδηλη για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κλίμα που θα περιορίζει τα περιθώρια κινήσεων και επιλογών στον πρωθυπουργό.
Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι υποκλοπές εις βάρος του αρχηγού τους Νίκου Ανδρουλάκη μπορούν να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εκλογές.
Αναρωτιούνται επίσης ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, ποια ξένη μυστική υπηρεσία ζήτησε από την ΕΥΠ να παραβιάσει το απόρρητο και τα προσωπικά του δεδομένα και να επισυνδεθεί το κινητό του τηλέφωνο, ποια εισαγγελική αρχή πραγματοποίησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ποιο χρονικό διάστημα έγιναν οι συνακροάσεις.
Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Κοντολέων και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης και χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατηγορεί τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιούν με επικοινωνιακούς όρους το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Για ποιο λόγο έγιναν οι επισυνδέσεις
Οι ίδιες πηγές από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρός τους δεν είχε καμία αμφιλεγόμενη συνάντηση με οποιοδήποτε Κινέζο αξιωματούχο ή κάποια κινεζική υπηρεσία, όπως ακούγεται τις τελευταίες ώρες από διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία διά στόματος του κυβερνητικού εκπορσώπου παραδέχεται ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Για να γίνει η επισύνδεση απαιτείται εισαγγελική έγκριση, η οποία δόθηκε.
Παράλληλα, πληροφορίες που έρχονται στο φως τις τελευταίες ώρες θέλουν την παρακολούθηση να έγινε έπειτα από αίτημα δύο ξένων υπηρεσιών, της Αρμενίας και της Ουκρανίας, κάτι που επίσης προκαλεί νέα εύλογα ερωτήματα και μπερδεύει ακόμα περισσότερο την υπόθεση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της Καθημερινής αποδίδοντας τις πληροφορίες στον ίδιο τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος όταν κλήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη το βράδυ για εξηγήσεις.
Στο ναδίρ οι σχέσεις με Ανδρουλάκη
Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να γυρίσει το κλίμα και να προλάβει τις εξελίξεις σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, επιχειρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γεγονός όμως που δεν κατέστη δυνατό, αφού ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται να μην βγήκε στο τηλέφωνο. Εξ ου και η δήλωση του κ. Οικονόμου εναντίον του:
«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».
Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής ο πρωθυπουργός φέρεται έκπληκτος να ανακάλυψε πως η ΕΥΠ προχώρησε στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χωρίς να ενημερώσει κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου, ως όφειλε. «Δεν το γνώριζα, δεν θα επέτρεπα ποτέ να παρακολουθείται το τηλέφωνο κανενός πολιτικού προσώπου» φέρεται να ανέφερε σε συνεργάτες του, τονίζοντας ότι ο χειρισμός του θέματος από τον διοικητή της ΕΥΠ ήταν ένα «τεράστιο λάθος».
Αυτή, ωστόσο, η πληροφορία διαψεύσθηκε από πηγές του Μαξίμου. Όπως έλεγαν, ουδέποτε έγινε τέτοια δήλωση και ό,τι έχει να πει ο πρωθυπουργός θα το πει τη Δευτέρα.
Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο CNN Greece: Τι γνώριζε και από πότε ο πρωθυπουργός
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, με αποκλειστική του δήλωση στο CNN Greece και τον Ευάγγελο Γιακουμή, τονίζει πως εκείνο που έχει περισσότερο σημασία είναι να πληροφορηθούν οι ίδιοι και η κοινή γνώμη τι γνώριζε και από πότε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις υποκλοπές των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στρέφεται και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο προσάπτει εμμέσως άναρθρες κραυγές και εύκολα αναθέματα.
Η δήλωση του εκπροσώπου τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου έχει ως εξής:
«Η εξέλιξη της υπόθεσης με την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του Νίκου Ανδρουλάκη αποκτά νέα τροπή, μετά την παραίτηση Δημητριάδη – Κοντολέοντος και τις αποκαλύψεις που τις συνόδευσαν. Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας ομολογεί ευθέως ότι παρακολουθούσε Έλληνα ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό του κόμματός του. Η ΕΥΠ επικαλείται διαδικασία επισύνδεσης με το κινητό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την αποτυχημένη απόπειρα κάποιων -άραγε ποιων;- να παγιδεύσουν το τηλέφωνο με το Predator. Η καθηλωτική αυτή διαπίστωση πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος.
Το πιο σοβαρό ερώτημα, που πρέπει να απαντηθεί με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, είναι: Πόσα γνώριζε και από πότε τα γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης;
Το αίτημα για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το αμέσως επόμενο βήμα, σε μια διαδικασία απολύτως θεσμική και υπεύθυνη, που έχουμε ακολουθήσει από την πρώτη ημέρα. Μακριά από άναρθρες κραυγές και εύκολα αναθέματα. Η πλειοψηφία αλλά και η αντιπολίτευση θα αναμετρηθούν μέσα στη Βουλή με τη δική τους ιστορική ευθύνη. Ποιος επιζητά το φως και ποιος το φοβάται;».https://www.cnn.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.