Στον ανακριτή Χανίων για να καταθέσουν, παρουσιάστηκαν το πρωί της Παρασκευής τρεις γυναίκες που εμπλέκονται ως παρένθετες μητέρες στην υπόθεση εμπορίας βρεφών που ερευνούν οι Αρχές, με επίκεντρο κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη ανακριτική κατάθεση που δίνουν οι συγκεκριμένες γυναίκες, για τις οποίες υπεύθυνη ήταν η 37χρονη Ρουμάνα που έχει προφυλακιστεί ως «μεσίτρια» για την υπόθεση. Με τις καταθέσεις τους, σκοπός είναι να πέσει φως στο περιεχόμενο των οικονομικών συμφωνιών που συνάπτονταν μεταξύ βιολογικών γονέων – παρένθετων μητέρων μέσω της κλινικής αλλά και στον τρόπο δράσης του φερόμενου ως κυκλώματος σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών αυτών.
Οι ίδιες έχουν ήδη καταθέσει στην αστυνομία σε προανακριτικό στάδιο, δεν είναι κρατούμενες ούτε κατηγορούμενες αλλά αντιμετώπιζονται από την δικογραφία ως ευάλωτα άτομα τα οποία έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από το κύκλωμα. Συνολικά στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για 200 παρένθετες.
Πρόκειται για:
- Μια 37χρονη Μολδαβή μητέρα 4 παιδιών, η οποία είναι έγκυος 5 μηνών ως παρένθετη μητέρα μέσω της κλινικής.
- Μια Ρουμάνα, μητέρα 2 παιδιών στην οποία είχε γίνει εμβρυομεταφορά την περίοδο αποκάλυψης της υπόθεσης αλλά η εγκυμοσύνη δεν προχώρησε ενώ έχει υπάρξει παρένθετη μητέρα ξανά στο παρελθόν.
- Μια 22χρονη Μολδαβή, μητέρα ενός παιδιού, η οποία είχε έρθει στην Ελλάδα αποκλειστικά για να μπει στο πρόγραμμα, αρχικά ως δότρια ωαρίων.
Μιλώντας στο zarpanews.gr και οι τρεις τόνισαν ότι οι λόγοι της απόφασής τους ήταν καθαρά οικονομικοί.
Οι γυναίκες ήταν αφημένες στην αποκλειστική φροντίδα της κλινικής που στις συγκεκριμένες παρεχόταν μέσω της 37χρονης ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα φάρμακα και τα σκευάσματα τα λάμβαναν με προφορικές οδηγίες του γιατρού και του εμβρυολόγου προς την 37χρονη που ήταν υπεύθυνη γι’ αυτές.
Η ίδια φρόντιζε ακόμα για τα ψώνια, το φαγητό, την προσωπική φροντίδα, τις βόλτες αλλά και την διασκέδαση των ίδιων και των παιδιών τους και όλες μιλούν με τα θερμότερα λόγια γι’ αυτήν ενώ θεωρούν ότι συμμετείχαν σε μια καθόλα νόμιμη διαδικασία. Λάμβαναν μηνιαία αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ και ένα ποσό μετά τη γέννα το οποίο κυμαίνεται από 10.000 – 15.000 ευρώ.
Πώς δρούσαν
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχοντας ως χώρο της παράνομης δράσης τους κέντρο γονιμότητας σε περιοχή της Κρήτης, τα δύο αρχηγικά μέλη-διευθυντές της κλινικής, στρατολογούσαν «μεσίτριες» σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη αλλά και στο εξωτερικό, με σκοπό να εντοπίσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεση από ευάλωτες αλλοδαπές γυναίκες ώστε να τις μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας και να τις εκμεταλλευτούν ως δότριες ωαρίων ή παρένθετες μητέρες.
Στη συνέχεια, οι Αρχές εκτιμούν ότι το δίκτυο «μεσιτριών» μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας τις γυναίκες αυτές, ώστε, μέσω της εκμετάλλευσής τους, να ικανοποιήσουν αιτήματα «πελατών» της οργάνωσης απ’ όλο τον κόσμο (ζευγάρια τα οποία δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, μοναχικοί άνδρες κ.α.), που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ακολούθως και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, οι γυναίκες είτε υποβάλλονταν σε ειδική θεραπεία ως δότριες ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και σε προγράμματα παρένθετης μητρότητας είτε εντάσσονταν σε ελεγχόμενους χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να κυοφορήσουν σε περιβάλλον εργασιακής εκμετάλλευσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας (υπέρβαση ορίου ηλικίας, πλαστές δικαστικές αποφάσεις, ανακριβές, ελλιπές ή ανύπαρκτο ιατρικό ιστορικό) και εν συνεχεία, έναντι αμοιβής, να παραδώσουν τα βρέφη.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν οι γυναίκες χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια.
Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και ιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών, παραποιούσαν ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.
Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορευόταν η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.
Επιπλέον, κατά την έρευνα των Αρχών, διαπιστώθηκε ότι, ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.
zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη