Υποκλοπές: Οι υπαινιγμοί για ξένα κέντρα και τα υπονοούμενα για εκλογές
Η κυβέρνηση διέρχεται την πλέον σοβαρή πολιτική κρίση από την αρχή της θητείας της και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει
Υποκλοπές: Οι υπαινιγμοί για ξένα κέντρα και τα υπονοούμενα για εκλογές
Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το «ολίσθημα» της ΕΥΠ με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να καλμάρει τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης και να οδηγεί σε εξομάλυνση του φορτισμένου πολιτικά κλίματος και ιδίως της επαναφοράς σεναρίων για πρόωρες εκλογές τα οποία πριν λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά από ταλαντεύσεις ημερών έβαλε στον πάγο.
Δύσκολα θα σβήσει η φωτιά
Αντίθετα ο τρόπος που υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δείχνουν πως η ένταση στο πολιτικό σκηνικό θα συνεχιστεί αμείωτη. Ακόμα και το πράσινο φως του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη σύσταση εξεταστικής δεν φαίνεται ικανό να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Αν κάτι προέκυψε από τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι πως η φωτιά που έχει ανάψει, με κορωνίδα τις δύο παραιτήσεις (Δημητριάδη – Κοντολέοντος) της Παρασκευής, δύσκολα θα σβήσει. Κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση διέρχεται την πλέον σοβαρή πολιτική κρίση από την αρχή της θητείας της και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Ο πρωθυπουργός σήμερα επιχείρησε να απαντήσει σε ορισμένα από τα ερωτήματα που είχαν τεθεί στο δημόσιο διάλογο τις προηγούμενες μέρες και ουσιαστικά στάθηκε στο προβληματικό πλαίσιο θεσμικού ελέγχου της ΕΥΠ, προαναγγέλλοντας άμεσες πρωτοβουλίες για αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή, επιβεβαιώσε το πράσινο φως της κυβέρνησης στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ επέμεινε πως τα όσα συνέβησαν έγιναν εν αγνοία του, παρά το γεγονός ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν νομότυπη, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Υπαινιγμοί
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί πάντως είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε υπαινιγμούς για ξένα κέντρα που επιδιώκουν μέσω της υπόθεσης των υποκλοπών να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα.
«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».
Οργή
Από εκεί και πέρα πάντως η δήλωση Μητσοτάκη έχει προκαλέσει μεγαλύτερη οργή στη Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά στο Νίκο Ανδρουλάκη που είναι θύμα των υποκλοπών της ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν φώτισε καμία σκιά και ζητάει μετ’ επιτάσεως να ανακοινωθεί ο λόγος για τον οποίο τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του θράσος.
Πέραν αυτού ο κ. Ανδρουλάκης κάνει λόγο για αξιόποινη πράξη όσον αφορά την παρακολουθήσή του από την ΕΥΠ, κατακεραυνώνει τον πρωθυπουργό ότι χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή από τις μυστικές υπηρεσίες και τονίζει ότι «δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ. Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη καλώντας τον μάλιστα να επανέλθει με διευκρινιστικές δηλώσεις ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για καθαρά αντισυνταγματική και αξιόποινη πράξη, ζητώντας να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για δικαστικούς και άλλους κρατικούς λειτουργούς που ενεπλάκησαν στην παρακολούθηση βουλευτή – ευρωβουλευτή.
Εσφαλμένη θέση
«Η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη είναι μεγάλων διαστάσεων σφάλμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος επικρίνοντας με σφοδρότητα το «συγκεντρωτικό σύστημα εξουσίας» της σημερινής κυβέρνησης.
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι (πέραν του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη) ενώ όπως και το ΠΑΣΟΚ επέπληξαν τον πρωθυπουργό διότι δεν έκανε καμία αναφορά στο Predator.
Ο Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων».
Πόσοι και ποιοι άλλοι παρακολουθούνται
Μάλιστα πέραν των βαρύτατων χαρακτηρισμών κατά του κ. Μητσοτάκη από την Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πρωτοβουλία και με επιστολή του στον Κώστα Τασούλα ζήτησε τη διακοπή των θερινών διακοπών του Αυγούστου και το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των υποκλοπών. Το αίτημα Τσίπρα ουσιαστικά έγινε εν μέρει δεκτό καθώς επισπεύδεται το άνοιγμα της Βουλής το οποίο θα γίνει στις 22 αντί για τις 31 Αυγούστου.
«Σήμερα δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού ενδιαφέροντος και υπέστησαν παρακολούθηση με άρση του απορρήτου τους, ποιοι εκτέλεσαν αυτές τις πράξεις, με τι σκοπό και με ποια ανταλλάγματα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα.
Επισημαίνεται δε σε ότι αφορά τις πολιτικές στοχεύσεις των παρεμβάσεων, στους υπαινιγμούς Μητσοτάκη για ξένα κέντρα που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, η αντιπολίτευσης επικαλείται το γεγονός ότι τα ξένα ΜΜΕ φτάνουν στο σημείο όπως ο Guardian να συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα με το καθεστώς της χούντας και αντιτείνει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση πλήττει την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Ο χρόνος και οι εξελίξεις
Από εκεί και πέρα στους υπαινιγμούς Μητσοτάκη τους δικούς τους υπαινιγμούς για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης αφήνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε το θάρρος να παραιτηθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει».
Τα σχόλια είναι κλειστά.