Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης η σύμβαση για την «Κατασκευή-επέκταση αναβάθμιση των υποδομών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Κρήτη»
Το έργο με προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Την σύμβαση για την κατασκευή του σημαντικού έργου «Κατασκευή-επέκταση αναβάθμιση των υποδομών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην Κρήτη» με προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης . Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σκοπός του Έργου είναι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ΕΛΚΕΘΕ με την κατασκευή τριών νέων κτιρίων:
-Νέο κτήριο υποβρύχιων οχημάτων
-Νέο κτήριο αντλιοστασίου
-Νέο κτήριο γραφείων – εργαστηρίων
Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Διευθυντή και Πρόεδρο του δ.σ. του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Αντώνη Μαγουλά παραβρέθηκαν: ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ Δρ. Κώστας Μυλωνάς, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ υπεύθυνος του έργου Βασίλης Κυριακόπουλος, η Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών Π.Ε Ηρακλείου Χαρά Τριαματάκη, η Τμ. Δομών Περιβάλλοντος Δ.Τ.Ε.Π.Ε.Η. Άννα Ροβίθη, η μηχανολόγος-μηχανικός του ΕΛΚΕΘΕ Μαρίνα Λεοντίδη, η διευθύντρια διοικητικών-οικονομικών υπηρεσιών ΕΛΚΕΘΕ Μαρία Στεφανάκη, ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας «ΓΑΜΑ ΣΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ» Γιώργος Σμπώκος.
Σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:
Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης: «Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι με την συνεργασία που έχουμε με τα Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του νησιού αποδίδονται καρποί. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλους όσους συνεργάστηκαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα. Η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ανέλαβε αυτό το έργο σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, την διοίκηση του οποίου ευχαριστούμε για την αποτελεσματική συνεργασία, όπως επίσης το ΕΛΚΕΘΕ. Η επίβλεψη του σημαντικού έργου θα γίνεται από την τεχνική υπηρεσία τη Π.Ε Ηρακλείου. Συνεχίζουμε πολύ σύντομα και με άλλα σημαντικά έργα».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής και Πρόεδρος του δ.σ. του ΕΛΚΕΘΕ και διευθυντής του Αντώνης Μαγουλάς υπογράμμισε: «Είναι για εμάς σήμερα μια ημέρα σταθμός για την πορεία του Κέντρου. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που γίνεται μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Το έργο θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ερευνητικές ικανότητες που έχουμε και αντιμετωπίζει πολλά χρονίζοντα προβλήματα. Επίσης με τα νέα έργα θα προχωρήσουμε σε δυο πολύ σημαντικές ερευνητικές κατευθύνσεις. Η μια είναι να κάνουμε συλλογή ζωντανών μικροοργανισμών κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό και δίνει τεράστιες δυνατότητες για έρευνες για βιοτεχνολογία κ.α. Το δεύτερο, ένα εργαστήριο που θα εξυπηρετεί την θαλάσσια οπτική που είναι ένας τομέας που αφορά την βαθμονόμηση των δορυφόρων και υπάρχει ένας μόνο στο κόσμο, και η Κρήτη διεκδικεί να είναι το δεύτερο μέρος το οποίο θα υπάρξει ένας τέτοιος σταθμός».
Ο κ. Μαγουλάς ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, «είμαστε ευγνώμονες γιατί δεν είχαμε τεχνική υπηρεσία και ο Περιφερειάρχης πάρα πολύ πρόθυμα στάθηκε αρωγός. Μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης με την οποία είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Αξίζει να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή το ΕΛΚΕΘΕ είναι ένα από τα δυο κέντρα συνολικά στην Ελλάδα, που υπογράφουνε τη σύμβαση για να γίνουν κατασκευαστικά έργα. Εμείς και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έχουμε υπογράψει τη σύμβαση και αυτό δείχνει πόσο αποτελεσματικά προχώρησε αυτή η συνεργασία. Υπήρχε και τρίτος εταίρος σε αυτή τη συνεργασία που είναι το ΤΑΙΠΕΔ που βοήθησε να γίνουν οι μελέτες και τα σχέδια για το κτίριο και όλοι μαζί συνεργαστήκαμε αρμονικά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα της ταχείας υπογραφής της σύμβασης».
Τι προβλέπει το έργο
Νέο κτήριο γραφείων – εργαστηρίων
Κατασκευή νέου κτηρίου γραφείων – εργαστηρίων, υπέργειου εμβαδού 1,863 μ2. και συνολικής επιφάνειας του κτηρίου 3.298 μ2. Το νέο κτήριο θα έχει τις εγκαταστάσεις και υποδομές για συλλογές καλλιεργειών μικροοργανισμών, καθώς και για εξελιγμένες εφαρμογές βιοτεχνολογίας. Χωροθετείται νότια του Ενυδρείου Κρήτης και αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο.
Οι χώροι αποθήκευσης και διαχείρισης των συλλογών καταλαμβάνουν ειδική πτέρυγα εμβαδού 500m2 με ιδιαίτερη πρόσβαση και διαμόρφωση. Το κτήριο περιλαμβάνει επίσης γραφεία επιστημονικού προσωπικού και φοιτητών, εργαστήρια, χώρους εκπαίδευσης και συναντήσεων, χώρο καταδυτικής ομάδας, κυλικείο, αποθήκες για αναλώσιμα και ψυγεία.
Νέο κτήριο υποβρύχιων οχημάτων
Tο κτήριο χωροθετείται νοτιοδυτικά του οικοπέδου και αποτελείται από δύο υπέργειους ορόφους συνολικού εμβαδού 763,86 m2, με κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για τον έλεγχο και συντήρηση των πλωτών και υποβρύχιων οχημάτων του ΕΛΚΕΘΕ και του απαραίτητου εξοπλισμού λειτουργίας τους, καθώς και την ασφαλή αποθήκευσή τους. Προβλέπεται η εγκατάσταση γερανογέφυρας, που θα εξασφαλίζει την ασφαλή φορτοεκφόρτωση του εξοπλισμού προς και από τα κατάλληλα για μεταφορά οχήματα. Επίσης, διαμορφώνονται χώροι εργαστηρίων και γραφείων και χώρος για την αποθήκευση των ερευνητικών σκαφών του ΕΛΚΕΘΕ.
Νέο κτήριο αντλιοστασίου
Το κτήριο χωροθετείται κεντρικά του οικοπέδου και ανατολικά του κτηρίου AQUALABS των Υδατοκαλλιεργειών, με διαστάσεις 8 μ Χ 20 μ, δύο επιπέδων.
Στο πρώτο επίπεδο θα εγκατασταθεί η δεξαμενή παραλαβής του αντλούμενου θαλασσινού νερού και ο εξοπλισμός επεξεργασίας του νερού με τη χρήση οξυγόνωσης για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα, κροκίδωσης για την αφαίρεση μετάλλων και φίλτρανσης με μηχανικό φίλτρο και φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας. Στο δεύτερο επίπεδο θα διαμορφωθούν οι δεξαμενές για την προσαγωγή του θαλασσινού νερού μετά την επεξεργασία του ώστε να γίνεται διάθεσή του προς τις δεξαμενές των ψαριών. Οι απαιτούμενες συνδέσεις για την προσαγωγή του θαλασσινού νερού από τις γεωτρήσεις και προς τις δεξαμενές των ψαριών μετά την επεξεργασία του θα γίνει σε υφιστάμενα δίκτυα του περιβάλλοντος χώρου με τις κατάλληλες προσαρμογές και τα απαραίτητα φρεάτια ελέγχου.\
Αρμοδιότητες Περιφέρειας Κρήτης
Καθώς το ΕΛΚΕΘΕ δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία το τμήμα δομών περιβάλλοντος της ΔΤΕΠΕΗ έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες διευθύνουσας υπηρεσίας για την έγκριση των μελετών και την επίβλεψη των κατασκευαστικών εργασιών.