Υποχρεωτικός εμβολιασμός – Τα κριτήρια για την επέκταση – Ποιες ομάδες θα ακολουθήσουν μετά το προσωπικό υγείας
Ένστολοι, εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς και εκπαιδευτικοί συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα. Τι αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων είναι σταθερά υψηλός. Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε ένα «πακέτο» μέτρων, το οποίο όπως φαίνεται είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που γίνεται για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου και να προστατευτεί το Σύστημα Υγείας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Αν λοιπόν, τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν τις επόμενες ημέρες, μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, δεν αποκλείεται να υπάρξει επέκταση και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. «Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όλες οι κρίσιμες δομές του κράτους είναι σε προτεραιότητα. Έχουμε το εργαλείο και εφόσον χρειαστεί θα το ενεργοποιήσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Διορία στους ανεμβολίαστους μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου
Όσοι λοιπόν, δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να το κάνουν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου καθώς από την επόμενη ημέρα θα είναι αντιμέτωποι με μια σειρά περιορισμών.
Όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «από την στιγμή που η πανδημία παραμένει, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του εμβολιασμού.
«Οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν διανοούνται πως θα λάβουν την ζωή τους σε αγκύλες. Και γι΄αυτό ανοίγουμε το βήμα μας. Θα ήταν τεράστιο λάθος να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα, από την στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνία υψώνει τείχος προστασίας απέναντι στον ιό», τόνισε και συμπλήρωσε: «Από την στιγμή που χιλιάδες πολίτες έχουν εμβολιαστεί, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια σε όλους. Θα ήταν όμως ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια».
Παράλληλα, σημείωσε: «Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι και θα αξιολογηθεί ανάλογα την πορεία του εμβολιασμού. 165.000 νέα ραντεβού έχουν προστεθεί τον Αύγουστο. Τα ραντεβού είναι ικανοποιητικά και ευελπιστούμε να αυξηθούν. Σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση ή μία παραφιλολογία. Πρέπει να καταστίσουμε σαφές πως πρέπει να αυξήσουμε τις γραμμές του εμβολιασμού. Αν χρειαστεί να αυξήσουμε τις υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε με βάση στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας για τον εμβολιασμό και τον κίνδυνο που υπάρχει με βάση τα επιστημονικά καθώς και μελετώντας το νομικό πλαίσιο».
Ποιοι λοιπόν παίρνουν σειρά μετά τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς; Κατά πάσα πιθανότητα, οι επόμενοι θα είναι οι στρατεύσιμοι και οι ένστολοι. Όσοι δηλαδή εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στρατιωτικό προσωπικό. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στο λιανικό εμπόριο. Γενικότερα, όσοι κλάδοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα και μεγάλο συγχρωτισμό.
Ποια τα κριτήρια της επέκτασης
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, το ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά -εφόσον δεν το έχουν κάνει- θα κριθεί μετά τον Σεπτέμβριο. «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός.
Επίσης, τόνισε: «Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας, αξιοποιώντας την τηλεργασία όπου χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί».
Πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ
Θυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμούς είναι υποχρεωτικός στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Από την 1η Σεπτεμβρίου όσοι υγειονομικοί του δημοσίου δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπαίνουν σε αναστολή και καλούνται να επιστρέψουν τη μισθοδοσία του μήνα. Στους ιδιωτικούς θα επιβληθούν πρόστιμα και κυρώσει. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων. Σχετικά με την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν στο ΕΣΥ από πιθανές αναστολές, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει από τις εξής πηγές:
Τα σχόλια είναι κλειστά.