Υδρογονάνθρακες: Τι ενώνει τις έρευνες της Κρήτης με τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου

Υδρογονάνθρακες: Τι ενώνει τις έρευνες της Κρήτης με τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου

Υψηλές προσδοκίες καλλιεργούνται στην κυβέρνηση από τα πρώτα ευρήματα των εν εξελίξει σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δεδομένα που συλλέγονται από το σεισμογραφικό σκάφος Sanco Swift της νορβηγικής PGS φανερώνουν «ανθρακικές δομές ανάλογες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και την Κύπρο». Πρόκειται για χαρακτηριστικές αναφορές που κάνουν πηγές στον ΟΤ, χωρίς να θέλουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy συνεχίζουν τις εργασίες τους στα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» με το Sanco Swift να χτυπά… όλο και περισσότερες σεισμικές γραμμές. Επιδιώκει να αποτυπώσει με τον πλέον ευκρινέστερο τρόπο τις γεωολογικές δομές κάτω από το υπέδαφος των περιοχών και σε ένα βάθος νερών που ξεκινά από τα 2.000 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 4.850 μέτρα.

Η ExxonMobil

Η κοινοπραξία με operator την αμερικανική ExxonMobil έχει παρατείνει τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πως είναι πιθανόν να μην επιστρέψουν για την πρόσκτηση τρισδιάστατων δεδομένων αλλά όταν θα έρθει η ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κυβερνητικής περιοδείας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη όσο και στο περιθώριο εκδήλωσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για τη νέα εταιρική ταυτότητα της ήταν αποκαλυπτικός ως προς την πορεία των ερευνών στα δύο θαλάσσια blocks: «Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι ποσότητες, εφόσον επιβεβαιωθούν με γεωτρήσεις, είναι ικανές να καλύψουν ακόμη και το ενεργειακό κενό της Ευρώπης», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τελευταία μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προσδιορίζει αυτό το κενό στα 30 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για μία δεκαετία.

Η γεώτρηση

Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η εικόνα πως η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Κρήτη δεν αναμένεται πριν το τέλος του 2024: «Στις αρχές του 2025 είναι πιθανό, κι εφόσον τα σεισμικά δεδομένα επιβεβαιώσουν το βαθμό εμπορευσιμότητας των ποσοτήτων να πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση», ήταν η εκτίμηση του Κώστα Σκρέκα στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ.

Άλλες πηγές αποσαφηνίζουν στον ΟΤ πως το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί εφόσον η ExxonMobil κρίνει ότι δεν θα χρειαστεί και η πρόσκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων. Αν, όμως, θεωρήσει ότι απαιτούνται και τέτοιες εργασίες τότε η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση προσδιορίζεται για το τέλος του 2025.

Οι νέοι επενδυτές

Αναφορικά με το ενδεχόμενο οι εταιρείες που είναι operators των blocks σε Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος να συνομιλούν με άλλες πετρελαϊκές για την έλευση τους, ο Κώστας Σκρέκας είπε στους δημοσιογράφους πως δεν μπορεί αυτό να το γνωρίζει.

Ωστόσο, έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην έλευση και άλλων επενδυτών για αυτές τις παραχωρήσεις». Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες από τη βιομηχανία του upstream θέλουν τον έτερο αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό, τη Chevron να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Helleniq Energy για τα οικόπεδα του Ιονίου Πελάγους που διαχειρίζεται μόνη της, «Ιόνιο» και «block 10».

Ot.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.