politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad
politika-kritis-header-ad

Ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο: Πήγαν μια χρονιά για δουλειά στα ξενοδοχεία αλλά δεν ξαναπάνε λόγω κακών συνθηκών και χαμηλών μισθών

Ημερομηνία:

Από τα στοιχεία του Σωματείου Ηρακλείου προκύπτει ότι μόνο οι παλιοί επιστρέφουν, ενώ από τους περυσινούς ξενοδοχοϋπαλλήλους το ενδιαφέρον είναι μειωμένο κατά 70%

Φεύγουν από τα ξενοδοχεία της Κρήτης οι νέοι εργαζόμενοι, αφού οι συνθήκες λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών είναι ολοένα και πιο δύσκολες, όπως κατήγγειλε χθες, μιλώντας στο neakriti.gr, με βάση τα τελευταία στοιχεία των αιτήσεων επαναπρόσληψης που γίνονται στα σωματεία, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και στέλεχος της διοίκησης του ΕΚΗ Νίκος Κοκολάκης.

Μόλις οι 3 στους 10, όπως λέει, που έχουν καταθέσει αίτηση στο σωματείο για την επαναπρόσληψή τους στο ξενοδοχείο που εργάστηκαν πέρυσι, είναι νέοι εργαζόμενοι. Οι 7 στους 10, δηλαδή, ανήκουν στην κατηγορία των παλιών εργαζομένων, γεγονός για το οποίο ο συνδικαλιστής κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου προς τους ξενοδόχους της Κρήτης και μάλιστα ενόψει μίας νέας τουριστικής περιόδου που, όπως δείχνουν οι κρατήσεις, αναμένεται να είναι πολύ καλή για το νησί μας!

«Οι νέοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο των ξενοδοχείων. Και είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε αναζητούν δουλειά σε άλλους χώρους εργασίας, ακόμα και με λιγότερα χρήματα, αλλά με γνώμονα τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, όπως προκύπτει μέσα από τις αιτήσεις για την επαναπρόσληψη των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Στο ερώτημά μας, συγκεκριμένα, αν ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του σωματείου για την υποβολή των αιτήσεων, καθώς είναι απαραίτητες για να επαναπροσληφθούν στο ίδιο ξενοδοχείο και φέτος, ο Νίκος Κοκολάκης απαντάει: «Είναι ένα δικαίωμα που απορρέει μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση και τη νομοθεσία. Και συγκεκριμένα, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος, εφόσον το επιθυμεί ο εργαζόμενος, να τον επαναπροσλάβει στην ίδια επιχείρηση που ήταν και πέρυσι. Αλλά αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο μέσα από το σωματείο. Έρχεται ο εργαζόμενος και υποβάλλει την αίτηση. Από ’κει και μετά, αν ο εργοδότης δεν επιθυμεί να τον επαναπροσλάβει, είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον εργαζόμενο μέχρι και τις 15 του Μάρτη. Αλλά στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένος να του καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση. Ή εφόσον δεν απαντήσει τίποτα μέχρι την ημερομηνία εκείνη, σημαίνει ότι θα τον ξαναπάρει. Αλλά πάντα θα πρέπει ο εργαζόμενος να έχει κάνει την αίτηση».

«Οι νέοι εγκαταλείπουν»

«Σε τοπικό επίπεδο, φέτος ανταποκρίθηκαν – τουλάχιστον μέχρι τώρα – περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι. Βλέπουμε, βέβαια, ότι κάθε χρόνο οι παλιοί εργαζόμενοι ανταποκρίνονται περισσότερο. Οι νέοι εργαζόμενοι είναι σε μικρότερο ποσοστό. Που αυτό σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι προσπαθούν να βρουν μια καλύτερη ευκαιρία, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ίσως και καλύτερο μισθό», σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, που λέει ότι «κάθε χρόνο και χειρότερο. Όπως έχουμε πει και μέσα από την έρευνα που έχουμε κάνει, ένα 48% των εργαζομένων ενδέχεται να φύγει από τα ξενοδοχεία, λόγω της ανασφάλειας που υπάρχει, λόγω της μικρής χρονικής διάρκειας του Ταμείου Ανεργίας, λόγω του ότι κάποιοι δεν τηρούν τη ΣΣΕ. Είναι και οι συνθήκες εργασίας που είναι πολύ άσχημες στον χώρο των ξενοδοχείων. Και έτσι, έχουμε ήδη στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο οι 3 στους 10 που κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης σε επίπεδο νομού Ηρακλείου είναι νέοι εργαζόμενοι».

Όπως τόνισε, επίσης, πλέον δεν υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο πολύ σημαντικά κίνητρα για να κρατηθούν οι νέοι στον ξενοδοχειακό χώρο.

«Παλιά είχαμε το εφάπαξ. Είχαμε επίδομα ανεργίας για όσο καιρό ήμασταν άνεργοι. Και γενικά υπήρχαν κίνητρα που δεν υπάρχουν σήμερα», ανέφερε.

Μάλιστα, ο Νίκος Κοκολάκης είπε πως είναι σε συνομιλίες με πολλούς νέους που έχουν προτιμήσει να φύγουν στο εξωτερικό.

«Έχουν φύγει αρκετοί στο εξωτερικό, γιατί εκεί είναι και καλύτεροι οι μισθοί και καλύτερες οι συνθήκες εργασίας»…

Εξάλλου, ο συνδικαλιστής διαπιστώνει ότι ενδιαφέρον να μείνουν στα ξενοδοχεία δείχνουν κυρίως όσοι είναι από σχολές τουριστικής εκπαίδευσης.

«Γι’ αυτό λέμε ότι είναι βασικό η εκπαίδευση να μπει από το γυμνάσιο και το λύκειο», είπε χαρακτηριστικά.

Το “καμπανάκι” στους ξενοδόχους

Συνεχίζοντας και ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου στέλνει το εξής μήνυμα στους ξενοδόχους: «Κρούουμε το “καμπανάκι” προς τους ξενοδόχους της Κρήτης. Βλέπουμε, βέβαια, ότι χρόνο με τον χρόνο συμμορφώνονται όσον αφορά στις αμοιβές. Από ’κει και μετά, το πρόβλημα είναι οι συνθήκες εργασίας. Δεν είναι καλές γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Που σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει και υπερωρίες ή να καλύπτει και δύο θέσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων κάνει υπερωρίες. Και από αυτό, ένα 30% δεν τις πληρώνεται».

Μάλιστα, οι κρατήσεις φέτος, σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 10%.

«Περιμένουμε ότι θα είναι πολύ καλύτερη η σεζόν από την προηγούμενη. Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Διότι οι υπηρεσίες που εμείς προσφέρουμε είναι τέτοιες, που δεν μπορεί να τις προσφέρει ο κάθε ανειδίκευτος», κατέληξε ο Νίκος Κοκολάκης.

Στους δρόμους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι 

Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διοργάνωση της διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης Τετάρτη 14 Φεβροουαρίου, με συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στη λεωφόρο Κνωσού, στις 10 το πρωί.

Για την  κινητοποίηση, οργανώνεται  στο Πολύκεντρο των Μοιρών συνάντηση, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του κλάδου Γιώργου Χότζογλου.

Όπως αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σχετική ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «για άλλη μια χρονιά ζούμε με “ψίχουλα” τον χειμώνα, αφού το πενιχρό ταμείο ανεργίας είναι “σταγόνα στον ωκεανό”, με την ακρίβεια να… τσακίζει κόκκαλα. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έκανε γιορτές χωρίς να έχει πληρωθεί καν την πρώτη δόση και το δώρο Χριστουγέννων από τη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφεύγει για άλλη μια φορά τη συζήτηση για επέκταση και ουσιαστικές αυξήσεις στο επίδομα ανεργίας.

Αυτό είναι το “κερασάκι στην τούρτα” άλλης μιας τουριστικής σεζόν που πέρασε. Για άλλη μια χρονιά, οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στον νομό Ηρακλείου ζήσαμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα, ζήσαμε στο πετσί μας τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία. Λιποθυμίες μαγείρων, σερβιτόρων, καμαριέρων και εργατικά ατυχήματα, ωράρια- “λάστιχο” και εντατικοποίηση που χτυπάει “κόκκινο”, μη εφαρμογή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, απλήρωτες υπερωρίες… Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες στον τουρισμό μάς “πουλούσαν” το “τουριστικό προϊόν” και την “ανάπτυξη”, που και φέτος ξεπέρασε ακόμα και τις δικές τους προσδοκίες. Οι διεθνείς αφίξεις έσπασαν το ρεκόρ του 2019, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ»!

Τα αιτήματα του κλάδου
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι – βάσει της ίδιας ανακοίνωσης – διεκδικούν:

– Να διασφαλιστεί η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία.

– Να εφαρμοστεί η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ξενοδοχεία και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ, με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

– Να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση 5νθήμερου 8ωρου, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

– Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

– Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

– Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

– Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως οι καμαριέρες και οι μάγειρες.

– Να επανέλθει το εφάπαξ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

– Να καταργηθεί ο Νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

– Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.https://www.neakriti.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

΄΄Χριστούγεννα στην Πόλη΄΄- Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις...

Όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μέχρι την Πρωτοχρονιά Με...

Δήμος Μαλεβιζίου:Επιδείνωση του καιρού τη Δευτέρα –...

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με...

΄΄Χριστούγεννα στην Πόλη΄΄- Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις...

Όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μέχρι την Πρωτοχρονιά Με...

Δήμος Μαλεβιζίου:Επιδείνωση του καιρού τη Δευτέρα –...

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
VAVOULAS GROUP 300×250
SYNKA 300X250
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ-4-GOD’S GIFT-CROISSANT-RETHYMNO-300X250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση,...

Εορτολόγιο 23 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Χανιά:Εκδήλωση «ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΟΝ» Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου Η Περιφέρεια Κρήτης –...

΄΄Χριστούγεννα στην Πόλη΄΄- Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου

Όλο το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων μέχρι την Πρωτοχρονιά Με...