Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
στη φωτογραφική έκθεση «Φιλό-ξενη Αρχαιολογία: από την Αρχαιολατρία και τον Φιλελληνισμό στις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές»
Ο θεσμός των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών και Ινστιτούτων στην Ελλάδα μετρά περισσότερο από ενάμιση αιώνα ζωής και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαιολογικής και ιστορικής έρευνας στη χώρα μας. Στην Κρήτη, καθοριστική υπήρξε η συμβολή των ξένων αρχαιολόγων στην ανάδειξη των κρητικών αρχαιοτήτων ήδη από τον 19ο αι. και ιδιαίτερα από τις αρχές του 20ου, μέσα από τις πρώτες μεγάλες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της νεοσύστατης τότε Κρητικής Πολιτείας (1898-1913).
Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως την περίοδο αυτή, ανανέωσαν το αίσθημα του φιλελληνισμού του 19ου αι. και διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τα κρητικά πράγματα, συμβάλλοντας έμμεσα στις διπλωματικές εξελίξεις, μέχρι την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Στη φωτογραφική έκθεση που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022, παρουσιάζεται το πολυσχιδές έργο των Ξένων Σχολών από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και αναδεικνύονται τα ποικίλα πεδία διάδρασης που αναπτύχθηκαν στο αρχαιολογικό πεδίο αλλά και στον κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα επιστημονικό χώρο.
Σε μια σειρά ξεναγήσεων στο πλαίσιο της Έκθεσης και, παράλληλα, του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι αρχαιολόγοι του ΑΜΗ παρουσιάζουν στιγμιότυπα του έργου των Ξένων Σχολών στην Ελλάδα, από τον 19ο αι. μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.