Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Οι πιθανοί υποψήφιοι
Ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Οι πιθανοί υποψήφιοι
Με σημερινή, Δευτέρα, ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης ξεκινούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου, με την ενεργοποίηση του άρθρου 39 του καταστατικού χάρτη της Κρητικής Εκκλησίας λόγω της βεβαρημένης υγείας του σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου.
Έτσι τριμελής επιτροπής γιατρών υπό την προεδρία του προέδρου Πρωτοδικών Ηρακλείου, θα εξετάσει τον Αρχιεπίσκοπο προκειμένου να αποφανθεί εάν μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του Ποιμενάρχη της Κρητικής Εκκλησίας.
Εφόσον η απόφασή τους είναι θετική τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Θα ανάψει το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.
Ο προκαθήμενος της Κρητικής Εκκλησίας που είναι 88 ετών, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2020 εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με οξεία υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία προήλθε από νευρολογικό πρόβλημα. Για ένα μήνα έμεινε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τις περισσότερες ημέρες διασωληνωμένος, ενώ στη συνέχεια νοσηλεύτηκε για ένα μήνα ακόμη στη νευρολογική κλινική του νοσοκομείου.
Τον τελευταίο καιρό είναι κλινήρης, δεν μπορεί να ασκήσει τα ποιμαντορικά του καθήκοντα, ενώ όσον αφορά στα γραφειοκρατικά ζητήματα την ευθύνη έχει αναλάβει ο Βοηθός του, Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος.
Για το θέμα έχει ενημερωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τις κινήσεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του Κρητικού Ιεράρχη στις δύσκολες ώρες που περνάει.
Η Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη έχοντας κύρια αναφορά στο Φανάρι, μετέχοντας με ιεράρχες στη Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου.
Δηλαδή η Σύνοδος της Κρητικής Εκκλησίας εκλέγει τους Μητροπολίτες, αλλά ο Πρόεδρος της Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εκλέγεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από το τριπρόσωπο που καθορίζει η Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου το Φεβρουάριο του 1975, και στις 30 Αυγούστου 2006 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξελέγη στην κορυφή της Εκκλησίας του νησιού. Ήταν ο αρχαιότερος των Μητροπολιτών της Κρητικής Εκκλησίας.
Οι Μητροπόλεις
Στην Κρήτη πέρα από την Αρχιεπισκοπή, που έχει έδρα το Ηράκλειο, υπάρχουν 8 Ιερές Μητροπόλεις που είναι:
-Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ειρηναίο 77 ετών.
-Γορτύνης και Αρκαδίας, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Μακάριο 60 ετών.
-Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ανδρέα 63 ετών.
-Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Ευγένιο 53 ετών.
-Ιεραπύτνης και Σητείας, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Κύριλλο 50 ετών.
-Πέτρας και Χερονήσου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Γεράσιμο 52 ετών.
-Κυδωνίας και Αποκορώνου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Δαμασκηνό 63 ετών.
-Κισσάμου και Σελίνου, με Μητροπολίτη τον κ.κ. Αμφιλόχιο 57 ετών.
Οι πιθανότεροι υποψήφιοι
Με βάση τον τρόπο σκέψης αλλά και της τακτικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου τρεις είναι οι πιθανοί υποψήφιοι ιεράρχες για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Εάν ακολουθήσει την προ 15ετίας τακτική τότε είναι πιθανόν να εκλέξει τον έχοντα τα «πρεσβεία» της ιεραρχίας μετά τον κ.κ. Ειρηναίο, που είναι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάμπης, Σφακίων και Συβρίτου, επίσης Ειρηναίος, (κατά κόσμον Νικόλαος Μεσαρχάκης), πτυχιούχος της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που εξελέγη Μητροπολίτης το Φεβρουάριο του 1990.
Δεύτερος στην ιεραρχία της Κρητικής Εκκλησίας είναι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, Μακάριος, (κατά κόσμον Δημήτριος Δουλουφάκης). Είναι πτυχιούχος των Θεολογικών σχολών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου, ενώ έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι. Επίσης έχει πτυχίο βυζαντινής μουσικής.
Εξελέγη Επίσκοπος Κνωσού το 2001 και το Μάιο του 2005 Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας.
Τρίτος στην ιεραρχία είναι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, (κατά κόσμον Σταύρος Νανάκης), είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου και της σχολής Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 1988 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ και εξελέγη τακτικός Καθηγητής το 2002. Το διάστημα 1992 – 1994 διετέλεσε πρώτος σχολάρχης της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Είναι πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης από το 2006.
Το Νοέμβριο του 2001 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση του Αρχιεπισκόπου, οι Μητροπολίτες, Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, Ευγένιος, και Κισσάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιος.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης συνῆλθε σήμερα Δευτέρα, 18 Ὀκτωβρίου 2021, σέ Συνοδική Συνεδρία, μέ μοναδικό θέμα Ἡμερήσιας Διάταξης, τή συζήτηση καί λήψη Ἀπόφασης, γιά ἐνεργοποίηση ἤ μή, τῶν ὅσων ὁρίζονται στό ἄρθρο 39, παράγραφος 2, τοῦ Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», ὡς πρός τό Πρόσωπο τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εἰρηναίου, Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς μας Συνόδου, ἐξ αἰτίας τῶν χρονίων σοβαρῶν προβλημάτων τῆς ὑγείας του.
Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος ἀναγνωρίζει καί τιμᾶ στό ἀκέραιο τό Πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ἔργο τοῦ Σεβασμιωτάτου Προέδρου της κ. Εἰρηναίου, ὡς Ποιμένα καί Πρωθιεράρχη τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης. Θεωρεῖ ὅμως ὅτι, οἱ ἀνεφερθεῖσες συγκυρίες καί τά μή ἀναστρέψιμα μέχρι τώρα δεδομένα τῆς ὑγείας του, ὁδηγοῦν ὁμόφωνα τήν Ἱερά Σύνοδο νά ἐπιληφθεῖ γιά τό θέμα αὐτό.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος μέ βάση τό παραπάνω ἄρθρο τοῦ Καταστατικοῦ Χάρτου, ἀποφάσισε νά ὁρίσει τρεῖς (3) ἰατρούς ἐγνωσμένου κύρους, οἱ ὁποῖοι θά ἀποφανθοῦν γιά τά κατά Νόμον περαιτέρω προβλεπόμενα.
Ἡ ὁμόφωνη Ἀπόφαση τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης ἔλαβε καί τήν εὐλογία, τήν ἔγκριση καί τήν συγκατάθεση τῆς Αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».
Τα σχόλια είναι κλειστά.