Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σχετικά με το Ερευνητικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας του Βένετο Ιταλίας με τίτλο Stato da Terra – Stato da Mar (Κράτος Γης – Κράτος Θάλασσας), στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος του Marco Polo Project και της ομάδας Veneto Nostro που αφορά στα προγράμματα της Περιφέρειας του Βένετο κ. Pierro Petenò, η Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κα Αμαλία Κωτσάκη, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, η Αρχιτέκτων κα Μαριάννα Αγγελάκη, ο Ειδικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, και η πρώην Γενική Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης κα Ελένη Δοξάκη.
Το πρόγραμμα αφορά στην ανάκτηση, διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογείται από την εποχή της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, που τότε κατείχε την Κρήτη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με εταίρους την α) Ιταλία/Βενετία, β) Κροατία και γ) Σλοβενία/Ίστρια.
Το εν λόγω πρόγραμμα εντάχθηκε στον νόμο 39 / 25/9/2019 της Περιφέρειας του Βένετο: «Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων για παρεμβάσεις ανάκτησης, διατήρησης – ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογείται από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας στην Δαλματία (‘Ιστρια) και την περιοχή της Μεσογείου (Κρήτη – Χανιά)».
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη μιας σημαντικής και ιδιαιτέρως ηρωικής πράξης που έλαβε χώρα στην νησίδα Θοδωρού τον Ιούνιο του 1645, δηλ. της ανατίναξης του φρουρίου κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Χανίων από τους Τούρκους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα τοποθετηθεί αναμνηστική πινακίδα στη νησίδα σε ειδική εκδήλωση και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Επίσης θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Τα σχόλια είναι κλειστά.