Ξανά μπροστά στους αγρότες, το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

Μεγάλο το πρόβλημα και στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Σημαντικές παραμένουν οι ελλείψεις εργατών γης σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις στην «Καθημερινή» του Μόσχου Κορασίδη, γενικού διευθυντή της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), οι εκτιμήσεις είναι ότι «όλες οι μορφές εργατών που απουσιάζουν από τον γεωργικό τομέα φέτος, είναι περίπου 70.000 άτομα».

Όπως φαίνεται, το πρόβλημα που αφορά πολλές περιοχές της χώρας, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη συγκομιδή πολλών προϊόντων όπως ελιές, κηπευτικά και φρούτα.

Πρόκειται για ελλείψεις που σύμφωνα με τον ίδιο, «θα φανούν πολύ έντονα τις επόμενες ημέρες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή της ελιάς, που έχει ήδη καθυστερήσει εξαιτίας της ξηρασίας.

Σε όσες περιοχές ξεκινήσουν τη συγκομιδή, θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εργατικών χεριών. Για παράδειγμα, πολύ έντονο είναι αυτό το φαινόμενο στις ελαιοκαλλιέργειες της Χαλκιδικής. Αντίστοιχα, σε λίγο καιρό, το πρόβλημα θα φανεί στη συγκομιδή της φράουλας, όπου απαιτείται μεγάλος αριθμός εργατών γης που απουσιάζει».

Μεγάλο πρόβλημα στην Κρήτη

Οι ελλείψεις θα φανούν πολύ έντονα τις επόμενες ημέρες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή της ελιάς, που έχει ήδη καθυστερήσει εξαιτίας της ξηρασίας. Αντίστοιχα, σε λίγο καιρό θα φανεί στη συγκομιδή της φράουλας, όπου απαιτείται μεγάλος αριθμός εργατών γης που απουσιάζει.

Άλλωστε, όπως εξήγησε ο ίδιος, «όλες οι περιοχές της χώρας επηρεάζονται από αυτό το φαινόμενο, ειδικά όπου υπάρχουν καλλιέργειες κηπευτικών και δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή στη Δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Μακεδονία. Αντίστοιχα, σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά προϊόντα εντάσεως εργασίας, όπως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια, τα οποία μάλιστα πρέπει να μεταποιηθούν άμεσα. Στα νησιά, το πρόβλημα είναι ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερο, επειδή πολλοί μετανάστες, εργάτες γης, μετακινήθηκαν στον τομέα του τουρισμού».

«Δεν έχουν έρθει πολλοί εργάτες γης»

Μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυτού του φαινομένου, είναι σύμφωνα με τον κ. Κορασίδη, ότι «δεν έχουν έρθει πολλοί εργάτες γης μέσω του καθεστώτος της μετάκλησης. Για παράδειγμα, οι διακρατικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για τη μετάκληση εργατών γης, δεν αποδίδουν καθόλου. Δεν έχει έρθει ακόμη κόσμος από αυτές τις χώρες. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πυρήνας του προβλήματος, που είναι οι αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αλλωστε, ειδικά στον γεωργικό τομέα, αν ο εργάτης φτάσει έστω και λίγες ημέρες μετά τη συγκομιδή, δεν έχει νόημα».

Αναφορικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στα τέλη του 2023, βάσει της οποίας χορηγείται άδεια διαμονής σε μετανάστες εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στη χώρα, ο ίδιος σχολίασε ότι «ήταν ένα θετικό βήμα, βοήθησε όσο μπορούσε. Αυτοί οι άνθρωποι που δούλευαν παράνομα, τώρα έχουν νομιμοποιηθεί κι αυτοί που τους απασχολούν, δεν διατρέχουν τον κίνδυνο των προστίμων. Επίσης το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι πλέον καταγράφονται, βοηθάει ώστε να μην υπάρχει καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Παρ’ όλα αυτά, η τροπολογία δεν έχει δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων».

Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές αιτίες που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται τόσο μεγάλος αριθμός εργατών γης που απουσιάζει από τα ελληνικά χωράφια. Οπως εξήγησε ο ίδιος, «η έλλειψη εργατών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη γήρανση του πληθυσμού. Πριν από λίγα χρόνια, οι αγρότες βοηθούσαν ο ένας τον άλλο. Τώρα όμως, δεν υπάρχει ανανέωση του εργατικού δυναμικού, καθώς μετά την οικονομική κρίση πολλοί νέοι έφυγαν από την Ελλάδα, γεγονός που δημιούργησε κενό σε πολλούς τομείς και στον αγροτικό».

Αλλωστε, όπως ανέφερε ο ίδιος, «είναι πολλοί οι μετανάστες που απέκτησαν νόμιμα πιστοποιητικά και μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Αυτό αφορά κυρίως όσους ήρθαν στη χώρα μας από την Αλβανία κι από ασιατικές χώρες».

Πηγή:kathimerini.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.