WTTC: “Μοχλός” ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας ο ελληνικός Τουρισμός | Πρώτη των πρώτων η Ελλάδα από πλευράς ανάκαμψης
Την πιο δυναμική ανάκαμψη, κατά 74,9%, παρουσίασε η συμβολή του κλάδου των Ταξιδιών και του Τουρισμού στη συνολική Οικονομία της Ελλάδας το 2021, με την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία να ακολουθούν.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η τελευταία Έκθεση Οικονομικών Τάσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού – WTTC, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση από πλευράς ανάκαμψης, με επόμενη την Τουρκία (60,6%), την Ιταλία να ακολουθεί στην τρίτη θέση (58,5%) και στην τέταρτη να συναντάται η Ισπανία (52,5%).
Για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ισπανία, η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην επιστροφή των διεθνών επισκεπτών, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ελαχιστοποίησαν τα ταξίδια περιορισμούς στις εισερχόμενες αφίξεις. Ενώ, στην περίπτωση της Ιταλίας, η ανάπτυξη ωθήθηκε από την αύξηση των δαπανών από εγχώριους επισκέπτες.
Η Ελλάδα βρέθηκε, επίσης, μεταξύ των 20 πρώτων χωρών στην κατάταξη με τη μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού και ταξιδιωτικού ΑΕΠ το 2021, σε σχέση με το 2019, τοποθετούμενη στη 13η θέση. Ενώ, από πλευράς ταξιδιωτικών δαπανών, η χώρα τοποθετήθηκε στην 9η θέση παγκοσμίως, με 14,4 δισ. δολάρια δαπάνες διεθνών ταξιδιωτών. Παράλληλα, η Ελλάδα βρέθηκε στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης χωρών με τη μεγαλύτερη συμβολή του τομέα των Ταξιδιών και του Τουρισμού στο ΑΕΠ (14,9%) το 2021.
Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη ανάκαμψη
Το 2021 σηματοδότησε την αρχή της ανάκαμψης για τα Ταξίδια και τον Τουρισμό στην Ευρώπη, καθώς η συμβολή του τομέα στην οικονομία της Γηραιάς ηπείρου ανέκαμψε κατά 28%, αποτελώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης μεταξύ όλων των μεγάλων περιφερειών.
Το 2022, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού της περιοχής εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον ρυθμό ανάκαμψής του στο 31,4% και θα φθάσει σχεδόν στο προ-πανδημικό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2023. Μεταξύ 2022 και 2032, ο τομέας προβλέπεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3%, ξεπερνώντας την ανάπτυξη 1,5% που εκτιμάται για την περιφερειακή οικονομία.
Μέχρι το τέλος του 2023, ο τομέας εκτιμάται επίσης ότι θα δημιουργήσει σχεδόν 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το 2022.
Τα “ηνία” στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικών Τάσεων του WTTC, οι ΗΠΑ παρέμειναν το 2021 η μεγαλύτερη και ισχυρότερη αγορά Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο. Ωστόσο, ενώ διατηρήθηκε στην πρώτη θέση, η συνεισφορά του τομέα στην οικονομία της χώρας μειώθηκε σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, που διενήργησε η Oxford Economics, δεν υπάρχει αλλαγή στις τρεις πρώτες χώρες της σχετικής κατάταξης, με την Κίνα και τη Γερμανία να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, η κατάταξη δεν είναι ακριβής, καθώς οι κορυφαίες οικονομίες ενίσχυσαν τις επιδόσεις τους μέσω των ταξιδιών εσωτερικού, την ώρα που διεθνείς αφίξεις είχαν μειωθεί σημαντικά.
Τα στοιχεία του WTTC αποκαλύπτουν ότι όσον αφορά τη συνεισφορά του τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στο ΑΕΠ, η Κίνα διατήρησε τη δεύτερη θέση της, με περισσότερα από 814 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία παρουσίασε τον τρίτο μεγαλύτερο κλάδος Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο, συνεισφέροντας 251 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στη γερμανική οικονομία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε δραματικά από την πέμπτη θέση το 2019 στην ένατη το 2021, με συνεισφορά λίγο πάνω από 157 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών.
Όσον αφορά τις διεθνείς δαπάνες ταξιδιωτών, η Γαλλία, η οποία πριν “χτυπήσει” η πανδημία βρισκόταν στην τέταρτη θέση, ξεπέρασε την Ισπανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση.
Η Κίνα, η οποία παραμένει κλειστή σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ήταν στη δεύτερη θέση πριν από την πανδημία, αλλά υποχώρησε σημαντικά στην 11η θέση το 2021.
Σε όλη την Ασία-Ειρηνικό, μεγάλες αγορές Ταξιδιών και Τουρισμού όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία σημείωσαν τεράστιες απώλειες σε διεθνείς δαπάνες, που είχαν ως αποτέλεσμα και οι δύο αγορές -οι οποίες βρίσκονταν στην πέμπτη και στην όγδοη θέση, αντίστοιχα, πριν από την πανδημία- να αποχωρήσουν από την κατάταξη με τις 20 κορυφαίες αγορές για το 2021.
Σε “τροχιά” ανάκαμψης τα επαγγελματικά ταξίδια
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του WTTC, τα επαγγελματικά ταξίδια παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 41% φέτος. Για τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπει ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 5,5% ετησίως και ενδέχεται να ανακάμψουν ταχύτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Το WTTC προβλέπει ότι έως το 2032 η Κίνα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη αγορά Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο. Η συμβολή του κλάδου Ταξιδιών και Τουρισμού της Κίνας στο ΑΕΠ θα μπορούσε να φτάσει τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2032, καθιστώντας την την πιο ισχυρή αγορά Ταξιδιών και Τουρισμού στον κόσμο. Ενώ, η Ινδία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη Γερμανία, ανερχόμενη στην τρίτη θέση, με προβλεπόμενη αξία 457 δισεκατομμυρίων δολαρίων.https://money-tourism.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.