Ξεκίνησε η μάχη κορυφής στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του ένα διήμερο – φωτιά καθώς θα δεχθεί «σφυροκόπημα» από την Αντιπολίτευση για το «σικέ διαζύγιο» με τον Καμμένο αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες, στην περίπτωση βέβαια που ο πρωθυπουργός λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί ομαδικά «πυρά» για το γεγονός ότι κράτησε σε υπουργικές θέσεις βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν εκ νέου την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος πιθανότατα θα μιλήσει για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κόντρα επί της διαδικασίας
Όπως ανέφερε στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η αυριανή συνεδρίαση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και η ονομαστική ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο στις 12 το βράδυ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που έλαβε το λόγο επί της διαδικασίας, ανέφερε πως η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα έπρεπε να κρατήσει τρεις και όχι δύο ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι. Ο κ. Βούτσης απαντώντας στις ενστάσεις της Αντιπολίτευσης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του Συντάγματος το να κρατήσει η διαδικασία δύο και όχι τρεις ημέρες.
Ομιλία Τσίπρα
«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015, όπως είπε ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική επιλογή. «Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες πολιτικές και οικονομικές βάσεις».
Από τότε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, μεσολάβησαν πολλά. «Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά.
Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής.Μια επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει.
Μετά είπε ακολούθησαν εξαντλητικές αξιολογήσεις αλλά και η προσφυγική κρίση που μας έλαχε να διαχειριστούμε στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων» σημείωσε.
Δείτε live