• Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να δέχεται αιτήσεις υπό ένα ορισμένο νομικό καθεστώς και στη συνέχεια να τις αξιολογεί με ένα άλλο!
• Επενδύσεις δεν είναι μόνο αυτές των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και αυτές των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών. Οφείλουμε και σε αυτούς να διασφαλίζουμε σταθερότητα στο επιχειρηματικό τους περιβάλλον!
• Αν υπάρχουν παρανομίες, να ελεγχθούν αυστηρά. Όμως οι συγκεκριμένες παρανομίες, συγκεκριμένων παραβατών. Δεν μπορεί η πολιτεία να κινείται με τη λογική «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»!
Αυτά μεταξύ άλλων αναγκάστηκα να τονίσω σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, σχετικά με το καθεστώς της κατανομής των δημόσιων βοσκοτόπων.
Αναλυτικότερα:
Η ουσία της τοποθέτησής μου ήταν ότι είναι απαράδεκτο η πολιτεία να δέχεται αιτήσεις υπό ένα ορισμένο νομικό καθεστώς και στη συνέχεια να τις αξιολογεί με ένα άλλο, το οποίο είναι δυσμενέστερο για τον πολίτη. Για αυτό ζήτησα να μην ισχύσει για φέτος η ΚΥΑ που τροποποίησε το καθεστώς κατανομής βοσκοτόπων από τα δημόσια κτήματα, ώστε να αξιολογηθούν οι κτηνοτρόφοι με τα κριτήρια που ίσχυαν όταν υπέβαλλαν τις αιτήσεις τους. Να ισχύσει από του χρόνου, αφού εξηγηθούν επαρκώς στους πολίτες τα προβλήματα του σημερινού καθεστώτος, κι αφού διασφαλισθεί ότι η τελικά μεταρρύθμιση του συστήματος δε θα καθιστά μη βιώσιμη την ορεινή αιγοπροβατοτροφία.
Εξήγησα ότι η κτηνοτροφία στην Κρήτη είναι σήμερα μη βιώσιμη χωρίς τις κοινοτικές ενισχύσεις κι αυτό γιατί το κόστος μεταφοράς και η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, σημαίνει ότι οι κρητικοί κτηνοτρόφοι αγοράζουν ζωοτροφές ακριβότερα και πουλάνε γάλα φθηνότερα από τους συναδέλφους τους στην ηπειρωτική χώρα. Για τα προβλήματα αυτά, υπάρχει και ευθύνη της πολιτείας, καθώς δεν έχει ελεγχθεί αν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Χωρίς την κτηνοτροφία όμως δεν υπάρχει ζωή στα ορεινά χωριά της Κρήτης.
Η ερώτηση υπεβλήθη για τον εξής λόγο: οι κτηνοτρόφοι είχαν δικαίωμα από το νόμο να υποβάλλουν αιτήσεις για κατανομή βοσκοτόπων, ως τον Ιούλιο. Όμως αφού υπεβλήθησαν οι αιτήσεις, στις 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε τα κριτήρια κατανομής των βοσκοτόπων αφήνοντας εκτός της κατανομής πολλούς κτηνοτρόφους. Πρέπει να σημειωθεί ότι εν τω μεταξύ κάποιοι εξ’ αυτών, ιδιαίτερα μάλιστα νέοι που προγραμμάτιζαν αίτηση στο πρόγραμμα «Νέων Αγροτών», είχαν αγοράσει ζώα για τα οποία περίμεναν (ευλόγως) ότι θα επιδοτηθούν, αφού πληρούσαν τα κριτήρια του τότε νόμου.
Ανέφερα τη σημασία του σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα από όλους. Τόνισα όμως ότι επενδύσεις δεν είναι μόνο αυτές που κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και αυτές του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του επαγγελματία. Η αγορά ζώων από τον κτηνοτρόφο, συνιστά επένδυση. Οφείλει η πολιτεία και σε αυτούς τους ανθρώπους να διασφαλίζει τη δυνατότητα να προγραμματίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Για να αιτιολογήσει την απόφασή του ο Υπουργός, χωρίς να αναφερθεί στο γεγονός ότι άλλαξε εκ των υστέρων τα κριτήρια, αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις και στη γενική παθογένεια του συστήματος. Στρεβλώσεις τις οποίες και εγώ επισημαίνω στην ερώτησή μου.
Βλέπουμε όμως τη διόρθωση των στρεβλώσεων αυτών εντελώς διαφορετικά: από πλευράς μου τόνισα ότι αν υπάρχουν παρανομίες πρέπει να ελεγχθούν και μάλιστα άμεσα. Να ελεγχθούν όμως οι συγκεκριμένες παρανομίες, συγκεκριμένων παραβατών – όχι να αλλάζει αιφνιδιαστικά, οριζόντια και με αναδρομική ισχύ ο νόμος. Δεν μπορεί η πολιτεία να κινείται με τη λογική «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»! Τόνισα ότι γνωρίζω προσωπικά πολλούς από τους θιγόμενους, και γνωρίζω ότι είναι πραγματικοί και νόμιμοι κτηνοτρόφοι. Σημείωσα επίσης ότι με τη συγκεκριμένη τροποποίηση δεν τιμωρούνται όσοι ενδεχομένως έχουν ως σήμερα παρανομήσει! Πλήττονται μόνο οι νεοεισερχόμενοι.
Τόνισα ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι που υπέβαλλαν σχετικές αιτήσεις ως απατεώνες.