Τζανάκης: Αναμένεται τσουνάμι γρίπης – Πιθανά τα 100.000 κρούσματα τη μέρα τον Γενάρη
«Τα παιδάκια έως πέντε ετών, είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης», σημείωσε ο κ. Τζανάκης
Τον κώδωνα του κινδύνου για το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορoναϊού και αναπνευστικών ιών, κρούουν οι ειδικοί, εκτιμώντας ότι μέσα στον Ιανουάριο, μπορεί να «δούμε», ακόμη και 100.000 κρούσματα γρίπης, την ημέρα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γρίπη έχει πάρει “κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV. Επισημαίνουν δε την ανάγκη αντιγριπικού εμβολιασμού προκειμένου να προφυλαχθούμε, από την εκδήλωση βαριάς νόσου.
Εκτιμήσεις για έως και 100.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα
Ειδικότερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, συμβουλεύει τον κόσμο να προφυλάσσεται με μέτρα όπως η μάσκα και ο καθαρισμός των χεριών και εκφράζει τον φόβο για τσουνάμι γρίπης το επόμενο διάστημα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα.
Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά.
Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται», τόνισε.
Οι μισοί Έλληνες ταλαιπωρούνται από ιώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις, λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως. «Κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει “κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV.
Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής», τόνισε σύμφωνα με την ertnews, ο κ. Τζανάκης.
Τα παιδιά
«Μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνες και τις μάσκες για τον Covid. Ιδιαιτέρως τα παιδάκια έως πέντε ετών, μπορούμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.
Τα σχόλια είναι κλειστά.