O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε το χρονοδιάγραμμα για τις πρόωρες κάλπες: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου είπε και σημείωσε ότι θα επισκεφθεί σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος και ότι έως τη διάλυση της Βουλής θα προωθήσει νομοσχέδια και ρυθμίσεις (και όχι ρουσφέτια, όπως είπε) που εξυπηρετούν επείγουσες κοινωνικές ανάγκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την επόμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα πριν από τη διάλυση της Βουλής, θα εισαχθεί ρύθμιση για την άρση της μείωσης του αφορολόγητου και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπολίτευση να προσέλθουν στο Κοινοβούλιο να υπερψηφίσουν το μέτρο αυτό.
Ήταν επόμενο να χάσουμε
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε για άλλη μια φορά να αναλύσει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Αυτή τη φορά παρουσίασε δύο εκδοχές: εκτός από το γνωστό επιχείρημα ότι ο λαός δεν πρόλαβε να νιώσει τα θετικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει εκλογές από το 2012 και ήταν επόμενο να χάσει στην 7η πια αναμέτρηση…
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το «μεγάλο λάθος» που οδήγησε στην ήττα ήταν ότι «δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού που έβαλε πλάτη» για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, όμως, ότι η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές τα τρία πρώτα χρόνια, που δεν ήταν εκείνες που ήθελε («κυβερνούσαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη»), αλλά παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να προστατεύσει τους αδύναμους. Κάλεσε, δε, την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, δηλαδή τη μεσαία τάξη όπως είπε, να κατανοήσει αυτήν την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια επέρριψε εκ νέου την ευθύνη της ήττας στους πολίτες -πιθανότατα γιατί εκείνος άλλωστε είναι «άχαστος» και η κυβέρνηση τα έκανε όλα σωστά, απλά ο λαός δεν κατάλαβε και κουράστηκε…
Ερωτηθείς, δε, αν οι αλαζονικές συμπεριφορές στελεχών της κυβέρνησης ή το Μακεδονικό έπληξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγήθηκε στην ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει αυτά τα σοβαρά και ευαίσθητα ζητήματα «δευτερεύοντα».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό σημείωσε ότι υπήρξε πολιτικό κόστος, αλλά και ότι δεν είδε ποσοστά συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα όπως προανήγγειλαν οι δημοσκοπήσεις. Επέμεινε, δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια «γενναία πολιτική απόφαση» για την οποία είναι περήφανος, γιατί η κυβέρνηση πήγε «κόντρα στο ρεύμα της εποχής προκειμένου να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον».
«Δεν χάσαμε καμία Μακεδονία, η χώρα αναβαθμίστηκε» υποστήριξε, χωρίς ίχνος διάθεσης αυτοκριτικής, έστω για τους χειρισμούς και τον τρόπο που προωθήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ή για το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης χαρακτήριζαν εθνικιστές και φασίστες πολίτες που αντιδρούσαν σε αυτήν.
«Κι όμως γυρίζει…»
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει τους ψηφοφόρους που χρειάζεται για να κερδίσει.
«Εχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε το αποτέλεσμα» είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: Αν οι πολίτες που ψήφισαν μικρότερα κόμματα αντιληφθούν το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών και αν εκείνοι που απείχαν (και το έπραξαν για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε) αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμά τους, τότε υπάρχει ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. «Και τότε μπορώ να πω κι εγώ το ρητό του Γαλιλαίου: «Κι όμως γυρίζει»…» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο λαός θα αποφασίσει για αυτόν που θα κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, για να θέσει το δίλημμα: Ή κυβέρνηση με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με βασικό κορμό ΝΔ. Την ίδια ώρα ωστόσο, εξαπέλυσε βολές τόσο κατά του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά, όσο και κατά του ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έφυγε από το ΚΙΝΑΛ, αλλά η στρατηγική του έμεινε». Εξέφρασε την άποψη ότι το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και άρα δεν υπάρχει κάποιου είδους αλλαγή στρατηγικής -άλλωστε για έναν πρωθυπουργό με το αλαζονικό στυλ του Αλέξη Τσίπρα, καμία άλλη άξια λόγου αλλαγή στρατηγικής δεν θα μπορούσε να υπάρχει παρά μόνο απέναντι στον ίδιο.