Είναι δύσκολο να απαρνηθείς τις γλυκές λιχουδιές ακολουθώντας μιας ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή – ιδίως όταν λατρεύεις την σοκολάτα. Αν σου λέγαμε όμως ότι υπάρχει τρόπος να μην την στερηθείς, αλλά και ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνεις τόσο τον οργανισμό σου, όσο και την σιλουέτα σου;
Σίγουρα θα σου φτιάχναμε την ημέρα. Κι όμως, μπορείς να απολαύσεις ένα σοκολατένιο σκαν, φτιαγμένο από τα χεράκια σου, το οποίο όχι μόνο δεν θα προσθέσει περιττές θερμίδες στην σιλουέτα σου αλλά κυρίως θα προσφέρει θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού σου.
Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες (υποκατηγορία της μεγαλύτερης ομάδας χημικών, γνωστή ως φλαβονοειδή), οι οποίες διαθέτουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας την καρδιά. Έχει αποδειχτεί ότι οι κόκκοι που περιέχει το κακάο βελτιώνουν την αγγειοδιαστολή και ισχυροποιούν την μνήμη, ενισχύοντας την ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Πέραν αυτού, οι παρακάτω ιδέες για σοκολατένια σνακ περιέχουν μια ποικιλία υλικών, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι chia αλλά και το σιρόπι σφενδάμου, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.
Σοκολατένια crunch bar
Υλικά:
3 φλιτζάνια δημητριακά ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
⅓ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
7 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
1 φλιτζάνι vegan κομματάκια σοκολάτας
2 κουταλάκια του γλυκού λάδι καρύδας
Εκτέλεση: Στρώσε ένα μικρό ταψί με λαδόκολλα. Ανέμειξε τα δημητριακά ρυζιού και τους σπόρους chia σε ένα μπολ. Σε ένα μικρό κατσαροάλακι λιώσε το φυστικοβούτυρο, το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι καρύδας και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα. Ρίξε το μείγμα με τα δημητριακά ρυζιού στα υγρά και ανακάτεψε καλά. Ρίξε το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα και άπλωσε το ομοιόμορφα ώστε να μπορείς να κόψεις κομμάτια σε σχήμα μπάρας, αφού παγώσει. Τοποθέτησε το στο ψυγείο για μισή ώρα. Κόψε το μείγμα σε 10 μικρές μπάρες. Για την επικάλυψη λιώσε την σοκολάτα και το λάδι καρύδας με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπόλοιπα υλικά. Βούτηξε μέσα τις μπάρες και τοποθέτησε τες πάλι στο ταψάκι με την λαδόκολλα. Πάγωσε τες στην κατάψυξη μέχρι σταθεροποιηθούν 15 – 20 λεπτά.
Σοκολατένιες τρούφες με φυστικοβούτυρο
Υλικά:
½ κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
1 φλιτζάνι μαύρη σοκολάτα (ή αν προτιμάς λευκή)
¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¾ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
⅛ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¼ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
1⅓ φλιτζάνια δημητριακά ρυζιού
Εκτέλεση: Στρώσε σε ένα ταψί λαδόκολλα. Στο μίξερ ανακάτεψε το φυστικοβούτυρο, το ¼ αλάτι και το σιρόπι. Πρόσθεσε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, χωρίς να γίνει πολύ στεγνό το μείγμα. Ρίξε μέσα τα δημητριακά ρυζιού. Ανακάτεψε καλά και με τα χέρια σου δημιούργησε μικρές μπαλίτσες, τις οποίες θα ακουμπήσεις στο ταψί με την λαδόκολλα. Βάλε τες στο ψυγείο να σφίξουν για πέντε λεπτά. Λιώσε το λάδι καρύδας μαζί με την σοκολάτα σε μπεν μαρι. Πρόσθεσε μέσα και το υπόλοιπο αλάτι. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, βύθισε τις μπάλες μέσα στην σοκολάτα, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Τοποθέτησε τες στο ψυγείο να παγώσουν.
Brownies με ξηρούς καρπούς
¾ φλιτζάνι φουντούκια
¾ φλιτζάνι ωμά ανάλατα καρύδια
1 ½ φλιτζάνι μακαντάμια ψημένα & αλατισμένα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (χωρίς ζάχαρη)
¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων
¼ φλιτζανιού κακάο σε σκόνη
Για την γκανάς σοκολάτας:
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
2 ½ κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα φουντούκια και τα βάζουμε στο φούρνο να φρυγανιστούνε για 15 λεπτά. Αφού κρυώσουν αφαιρούμε την φλούδα τους, τρίβοντάς τα με μια πετσέτα. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα φουντούκια, τα καρύδια, τα μακαντάμια, το μέλι, τη βανίλια, την ζάχαρη άχνη, το κακάο και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα ταψί στρώσε λαδόκολλα και βάλε πάνω το μείγμα, άπλωσε το ομοιόμορφα, σκέπασέ το με μια πετσέτα και άφησε το για αρκετές ώρες στο ψυγείο. Για να τη γκανάς σοκολάτας, χτυπήστε ελαφρά το λάδι (λιωμένο) καρύδας, τη σκόνη κακάο, τη βανίλια, το μέλι και το αλάτι μέχρι να γίνει λεία και αφράτη στον επεξεργαστή τροφίμων. Άπλωσε την στα brownies μόλις κρυώσουν.