Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά μετά μάλιστα και τις σημερινές εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άφησε αιχμές για την Ελλάδα ότι απειλεί τη Λιβύη μετά τη συμφωνία που συνήψε με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, σε εκδήλωση στην τουρκική πόλη Ύψαλα για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου μίλησε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως και γιατί αποχώρησε από την αίθουσα ένα λεπτό μετά την έναρξη των προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Αφ’ης στιγμής ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω», είπε ο Δημήτρης Οικονόμου.
Στην ερώτηση αν επικοινώνησε με την Αθήνα πριν αποχωρήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος απάντησε: «Εκείνη τη στιγμή δεν επικοινώνησα. Είχαμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αλλά δεν το θεωρούσαμε δεδομένο. Αν το θεωρούσαμε δεδομένο δεν θα πηγαίναμε».
Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία αποχωρούσε οι Τούρκοι διοργανωτές ρώτησαν τον κ. Οικονόμου τι συμβαίνει. «Με ρωτούσαν και τους είπα ότι μετά από αυτά που ανέφερε ο κ. Ερντογάν δεν μπορώ να μείνω και αποχωρώ», σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ χαρακτήρισε αυτονόητη την αποχώρηση Οικονόμου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα της.
Τασούλας: Ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας
Το σύμφωνο που πρόσφατα υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη δείχνει την ανιστόρητη, εκτός διεθνούς δικαίου και αγεωγράφητη προκλητικότητα της Τουρκίας, δήλωσε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Θα έλεγα ότι αυτό το σύμφωνο αφ’ ενός δείχνει την ανιστόρητη, αγεωγράφητη και εκτός κάθε έννοιας διεθνούς, προκλητικότητα της Τουρκίας. Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτές τις λέξεις, γιατί και αλλά πράγματα ήταν ανιστόρητα και εκτός διεθνούς δικαίου που έκανε η Τουρκία και εν τούτοις με βάση το μακάριοι οι κατέχοντες, όπως η κατοχή της Κύπρου, εξακολουθούν να μας βασανίζουν και να αποτελούν πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Συνεπώς όλα αυτά τα πράγματα θα τα αντιμετωπίσουμε και στο διπλωματικό και σε άλλο αποφασιστικό πεδίο ως Ελλάδα, αλλά και ως Ευρώπη».
Μήνυμα Παυλόπουλου
Το «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας», και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.
Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ
Με τα τελευταία δεδομένα, μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα απίθανο ενδεχόμενο.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Στην Αίγυπτο ο Δένδιας
Η αυριανή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο και η συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι η Αθήνα δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά θα επιδιώξει ισχυρές συμφωνίες και συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής που πλήττονται από τους παλικαρισμούς της Άγκυρας και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να επαναχαράξει τα σύνορα της περιοχής, όχι με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.