Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την μοιραία νύχτα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.
Δύο χρονιά μετά, οι αποκαλύψεις για απόπειρα συγκάλυψης αλλά και η εύρεση νέων στοιχείων για το τι ακριβώς έγινε εκείνη την αποφράδα μέρα έρχονται να ταράξουν τα νερά της υπόθεσης, η οποία παραμένει ακόμη ανοιχτή για πολλούς λόγους.
Αρχικά δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» αποκαλύπτει νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα του ανακριτή, αλλά και τα εμπόδια που κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βάλουν στην διαδικασία με μοναδικό σκοπό να αποκρύψουν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.
Ανατριχιαστικοί διάλογοι
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς το δημοσίευμα αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, με τον τίτλο του «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» να είναι μονάχα η αρχή.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει το δημοσίευμα.
Στην συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με όλα τα «αγκάθια», τα εμπόδια και τις «πιέσεις» που ασκήθηκαν όσο «προχωρούσε» το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσου.
«Απειλές και εκβιασμοί για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι»
Μάλιστα γίνεται λόγος για αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο τότε αρχηγός της πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να προέτρεψε τον πραγματογνώμονα να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της φωτιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση και όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολουθώντας εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας. «…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη… θα σε σκίσουμε, θες καμία δυσμενή;», φέρεται να είπε στον πραγματογνώμονα.
Νέα στοιχεία οδηγούν τον ανακριτή σε αίτημα για “αναβάθμιση” της δικογραφίας
Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα νέα στοιχεία που οδήγησαν τον ανακριτή σε αίτημα για «αναβάθμιση» της δικογραφίας με κακουργήματα.
Ο ανακριτής επικαλέστηκε πολλά νέα στοιχεία στο αίτημα του για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος πρώην στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της περιφέρειας Αττικής για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Το αίτημά του για αναβάθμιση της κατηγορίας απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά την φονική πυρκαγιά η δικαστική έρευνα για τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών να αφορά κυρίως πλημμελήματα.
Ο ανακριτής, ωστόσο, της υπόθεσης κ. Αθανάσιος Μαρνέρης στο σχετικό έγγραφό του προς τον εισαγγελέα με το οποίο ζήτησε την άσκηση συμπληρωματικής κακουργηματικής δίωξης εις βάρος μελών της τότε ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι «καταπέλτης».
Ευθύνες σε εμπλεκόμενα στελέχη της πυροσβεστικής
Στο έγγραφό του, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο κ. Μαρνέρης καταλογίζει στα εμπλεκόμενα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε πρώην στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα σε τρία στάδια της πύρινης λαίλαπας: Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της πρόληψης – κατάσβεσης, το δεύτερο στάδιο αφορά στην εκκένωση των απειλούμενων οικισμών και το τρίτο σχετίζεται με τη διάσωσης των πολιτών.
Όπως επισημαίνει ο ανακριτής, «τα πρόσωπα αυτά, ήδη κατηγορούμενοι για πλημμελήματα γνώριζαν ότι είχαν επίγεια και εναέρια μέσα τα οποία είτε δεν αξιοποίησαν καθόλου είτε χρησιμοποίησαν για την κατάσβεση φωτιάς σε περιοχές που δεν υπήρχε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Με τις ιδιότητές τους μπορούσαν να προβλέψουν το βαρύτερο αποτέλεσμα που τελικά επήλθε αποδεχόμενοι αυτό», ενώ αν και «είχαν λάβει γνώση της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς δεν φρόντισαν για την έγκαιρη κατάσβεσή της».
Επιπλέον, «δεν αξιοποίησαν έγκαιρα σχέδιο εκκένωσης».
Εκκένωση η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει αρχικά στο Ν. Βουτσά και εν συνεχεία στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας.
Σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου
«Δεν προκύπτουν απλώς σοβαρές ενδείξεις για αμέλεια ως προς τα καθήκοντά τους, η οποία οδήγησε αιτιακά σε θανάτους και σωματικές βλάβες» επισημαίνει ο κ. Μαρνέρης και προσθέτει: «Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για ενδεχόμενο δόλο ως προς την πρόκληση του κινδύνου, ήτοι ενδεχόμενο δόλο για την τοποθέτηση των θυμάτων από ασφαλή σε μη ασφαλή θέση που τα κατέστησε αβοήθητα και μη δυνάμενα να διαφύγουν του κινδύνου καθώς και ενδεχόμενο δόλο για την άφεση των θυμάτων αβοήθητων». Το αποτέλεσμα ήταν «ο θάνατος 102 ατόμων και ο τραυματισμός τουλάχιστον 31 ατόμων».
Οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν και ζητούν δικαιοσύνη
Κι ενώ η κοινή γνώμη συνταράσσεται από τις αποκαλύψεις για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο για τα 102 θύματα δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά.
Η σιωπή και η θλίψη κυριάρχησαν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μάτι. Λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό, στον ναό δεν επιτράπηκε η είσοδος σε πολλά άτομα.
Η Θεία Λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα κ.κ. Μπουρνούς και Τσίρκας, Γκικάκη και Χρυσοφώτης από τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα, οι Αντιπεριφερειάρχες Αυγερινός και Πέππας, διασώστες και αρκετός κόσμος.
Ακολούθησε τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους συγγενείς των θυμάτων, φώναζαν πως ζητούν δικαίωση για τα θύματα, τονίζοντας πως το «Μάτι δεν είναι καταβόθρα νεκρών».
Σακελλαροπούλου: Δύο χρόνια μετά δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τα εξής:
«Η πυρκαγιά στο Μάτι υπήρξε τραγωδία αδιανόητη για μια σύγχρονη ευνομούμενη πολιτεία. Δυο χρόνια αργότερα δεν έχουμε ξεχάσει και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε.
Κάθε φορά που φέρνουμε στο νου μας τις τραγικές εκείνες ημέρες της πυρκαγιάς, νιώθουμε οδύνη γι’ αυτούς που χάθηκαν και, ταυτόχρονα, βαθύτατο σεβασμό για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν απλοί πολίτες την απώλεια των ανθρώπων τους, το ρήμαγμα των σπιτιών τους, το σάρωμα της καθημερινότητάς τους. Και νιώθουμε βαθύτατα την ευθύνη απέναντί τους.
Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πυρόπληκτους,να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για ουσιαστική περιφρούρηση του φυσικού και αστικού μας περιβάλλοντος από τις φυσικές καταστροφές, αλλά κυρίως, πρώτιστα, για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα. Δεν είναι πια κοντά μας, μα είναι ριζωμένοι στη μνήμη μας.»
Τα σχόλια είναι κλειστά.