Σύμφωνα με τη Ναυτική Οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία, το Oruc Reis, μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες έως και τις 21 Δεκεμβρίου
Μετά το ήσυχο καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε εκφράσει την εκτίμηση – ίσως και την προσδοκία – ότι θα έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και ένα ήσυχο χειμώνα με την Τουρκία.
Από ό,τι φαίνεται, όμως, μόνο ήσυχοι δεν θα είναι οι εναπομείναντες μήνες του 2021, αφού η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να μας γυρίσει στο… καλοκαίρι του 2020.
Είναι προφανές ότι η αφορμή – ίσως και η αιτία, γιατί με την Τουρκία και, μάλιστα, του Ερντογάν, ουδείς μπορεί να το πει με σιγουριά – είναι η αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία, καθώς και η προμήθεια γαλλικών φρεγατών από τη χώρα μας, που θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό μας στο Αιγαίο και εν γένει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, βέβαια, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής κυβέρνησης, με τη λίρα να βρίσκεται ξανά στα τάρταρα, αλλά και το γεγονός πως ο Ερντογάν, παρά τη χείρα βοηθείας του Πούτιν ή της υπό αναχώρηση Μέρκελ, ουσιαστικά, βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση.
Οι συνεχείς απορρίψεις από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και οι χλιαρές ανακοινώσεις μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τις τυμπανοκρουσίες για προμήθεια κι άλλων ρωσικών S-400 και, κυρίως, η ελληνογαλλική συμφωνία, δεν επιτρέπουν να επιστρέψει η λογική σε έναν πολιτικό που δεν… φημίζεται ούτε για τη λογική, ούτε για την ψυχραιμία του.
Ξαναβγάζει το Oruc Reis στη Μεσόγειο και συνεχίζει τις απειλές για το Nautical Geo
Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του Oruc Reis, το οποίο θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πλοία στις έρευνες του Nautical Geo για τον αγωγό EastMed, με τον Χουλουσί Ακάρ να «βαφτίζει», μάλιστα, τμήμα της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ ως «τουρκική»!
Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Άλλωστε, το στίγμα των προθέσεών της, το έδωσε το ίδιο το υπουργείο Άμυνας και, προσωπικά, ο υπουργός, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Nautical Geo παραβιάζει την… τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ακάρ προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την καταδίωξη του Nautical Geo, προϊδεάζοντας για μία ένταση που θα «χτυπήσει κόκκινο» στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
«Υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Το κάναμε και δεν αφήσαμε αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας να καταπατηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας.
«Γαλάζια Πατρίδα»
Ουσιαστικά, πρόκειται για κινήσεις που δίνουν σάρκα και οστά στις τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο στην περιοχή και αποσαφηνίζουν τι εννοούσε ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν μιλούσε για «απάντηση επί του πεδίου», αφήνοντας να φανεί ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αταλάντευτα στην εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατάσταση στο Αιγαίο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επέλεξε να αναρτήσει βίντεο με πρόσφατη άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, γράφοντας ότι «οι ήρωές μας είναι πάντα έτοιμοι για τη Γαλάζια Πατρίδα».
Αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου
Ουσιαστικά, ο Ερντογάν θέλησε να στείλει ένα απειλητικό μήνυμα για το ετοιμοπόλεμο της χώρας του, ενώ αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται σε συνέχεια της ενόχλησης και της οργής που είχαν εκφράσει, τόσο για την ελληνική άσκηση «Παρμενίων», όσο και για την παρουσία του Έλληνα υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, στις Οινούσσες, στο πλαίσιο της άσκησης.
Αυτές οι προκλήσεις σημειώνονται την ώρα που η Άγκυρα έχει πλέον αναβαθμίσει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, καθώς δεν ζητάει απλώς την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία μεγάλων σε έκταση και πληθυσμό νησιών μας.
Επιπλέον, η τουρκική Navtex, μέσω της οποίας ξαναβγαίνει στη Μεσόγειο το Oruc Reis, έρχεται μία ημέρα, όχι μόνο μετά την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Κύπρου, Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ονομασία «Eunomia 2/2021».
Τσαβούσογλου: «Μπορεί να κηρύξουμε και ΑΟΖ»
Εντύπωση προκάλεσε, όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η απάντηση του Τσαβούσογλου σε ερώτηση που δέχθηκε, για το αν προτίθεται η Τουρκία να κηρύξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε λέγοντας πως «ενδέχεται να κηρύξει ΑΟΖ, όσον αφορά στην αλιεία» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, μάλιστα, να το κάνει σύντομα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ετοιμότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας».