Σημαντική αύξηση των αφίξεων, αλλά και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι
Τουριστικές εισπράξεις 20 δισ. αναμένονται για τη φετινή σεζόν
Με δεδομένο πως τα στοιχεία των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο Αύγουστος εξελίσσεται δυναμικά, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ εισπράξεων φέτος
Η αυξημένη μέση δαπάνη ανά ταξίδι από κατοίκους του εξωτερικού στην Ελλάδα κατά περίπου 9%, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, και η σημαντική ανάκαμψη των ταξιδιωτικών αφίξεων, σε περιπτώσεις ακόμα και πάνω από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019, ενισχύουν τις εκτιμήσεις για αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων φέτος σε σχέση με το 2019 και μάλιστα έως και κατά περίπου 20%.
Ειδικότερα, θεσμικοί φορείς του ελληνικού τουρισμού αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό μπορούν να αγγίξουν φέτος τα 20 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. το 2019. Ηδη τα στοιχεία από τις αφίξεις από το εξωτερικό στους βασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς των 14 περιφερειακών αεροδρομίων τον Ιούνιο δείχνουν αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με πηγές της «Κ» εκτιμάται πως η αύξηση προσέγγισε το 11%.
Αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε τα έσοδα από τον τουρισμό θα υπερβούν τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019.
Με δεδομένο πως τα στοιχεία των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο Αύγουστος εξελίσσεται δυναμικά, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ εισπράξεων φέτος.
Ενόσω όμως η μέση ταξιδιωτική δαπάνη των κατοίκων του εξωτερικού αυξάνεται και τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών ευδοκιμούν, τα χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα δείχνουν να μη συμμετέχουν στο πάρτι. Οι επαΐοντες εξηγούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη πριν από την πανδημία μία διαρθρωτική μετατόπιση της ποιότητας του εισερχόμενου τουρισμού προς τα υψηλότερα κλιμάκια, η οποία διαμορφώνει συνθήκες που θα επιτρέψουν στους ξενοδόχους που απευθύνονται στα ψηλότερα εισοδήματα σημαντικές αυξήσεις των τιμών.
Πόσο μάλλον που αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένα κόστη λόγω του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, όμως, οι ταξιδιώτες μέσων και χαμηλότερων εισοδημάτων συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων αναζητούν ανταγωνιστικότερες προσφορές που υπάρχουν κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένους μέχρι τώρα προορισμούς.
Η τάση αυτή αν και προκαλεί δυσαρέσκεια σε πολλούς Ελληνες, μπορεί δυνητικά να διευρύνει τα οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, μιας και μέχρι τώρα το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη αποσπούν τη μερίδα του λέοντος από τα δισεκατομμύρια που εισρέουν στη χώρα.
Προϋπόθεση βεβαίως για να συμβεί αυτό είναι η βελτίωση των υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε και αυτοί που καταβάλλουν ιδιαίτερα υψηλά τιμήματα για τις διανυκτερεύσεις τους να ικανοποιηθούν –και να διαδώσουν τη θετική εμπειρία τους σε νέους ταξιδιώτες αλλά και να επιστρέψουν ξανά τα επόμενα χρόνια οι ίδιοι– και οι νέοι αναδυόμενοι προορισμοί όπως στην Πελοπόννησο, τη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και στα βόρεια της χώρας να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους αυξανόμενος αριθμούς επισκεπτών.
Σε αυτό το περιβάλλον το επενδυτικό ενδιαφέρον, ελληνικό και ξένο, για ξενοδοχειακά ακίνητα και επιχειρήσεις συνεχίζει να εξελίσσεται ζωηρό. Μόνο πριν από λίγες ημέρες το ισπανικό επενδυτικό fund Azora εξαγόρασε έναντι 43,8 εκατ. ευρώ το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort της Λάμψα στη Ρόδο, ενώ πριν από 10 ημέρες τρία ισχυρά επενδυτικά σχήματα, ένα υπό την Bain Capital, ένα υπό το αμερικανικό fund Apollo, όπως και η κοινοπραξία του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap (Smerc) και του ομίλου Θ. Λασκαρίδη που φέρονται να συνεργάζονται και με τον ισραηλινό όμιλο Brown Hotels, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων 75 ελληνικών ξενοδοχείων σε σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Intrum.https://www.kathimerini.gr/