Οι απαντήσεις των ξενοδόχων στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση»
Όσα δώσαμε δώσαμε, δηλώνουν οι ξενοδόχοι απαντώντας στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή «τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και ζητούν να πληρώσουν και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις το δικό τους μερίδιο.
Σε συνέχεια ανακοινώσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και τη βραχυχρόνια μίσθωση που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής, προχώρησε σε μία δήλωση που θέτει ξεκάθαρα τις θέσεις των ξενοδόχων για το «τέλος κλιματικής αλλαγής».
H κλιματική αλλαγή, η ατομική ευθύνη και οι ρυπογόνες ελίτ
Όπως τονίζει ο κ. Χατζης «το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχίζει, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο.. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου, υπογραμμίζει ο Προεδρος της ΠΟΞ και προτείνει «το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση».
Επίσης προσθέτει ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Βραχυχρόνια μίσθωση
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σχολιάζει και τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση σημειώνοντας ότι «δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις». Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει ο κ. Χατζής.
Απώτερος στόχος όλων, τονίζει η ΠΟΞ, θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων κάνει ακόμη λόγο για ουσιαστικό διάλογο με την πολιτεία και αναμένει «πως ζητήματα που μας αφορούν θα συζητούνται εμπρόθεσμα και σε καμία περίπτωση δεν θα αποφασίζονται ερήμην μας και εν τέλει εις βάρος του επιδιωκόμενου αποτελέσματος».
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, για να «πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».
Τα σχόλια είναι κλειστά.