Τουρισμός : Προσγειώνονται τα αεροπλάνα και οι… προσδοκίες
Μπορεί ο τουρισμός να άνοιξε και επίσημα στη χώρα μας αλλά τα ξενοδοχεία παραμένουν τα μισά κλειστά
«Απογειώνεται» η κίνηση στα αεροδρόμια τις τελευταίες ημέρες όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, όμως δεν μπορούν αν πουν το ίδιο και οι ξενοδόχοι στην χώρα μας καθώς βλέπουν τις κρατήσεις να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Τις δύο πρώτες ημέρες αυξήθηκε κατά περίπου 80% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το ποσοστό αύξησης μετά από τις 10 Ιουλίου θα ανέλθει σε περίπου 250%.
Σήμερα θα φτάσει τις 26.000 επιβάτες, το Σάββατο, 4 Ιουλίου, θα κυμανθεί μεταξύ 27.000 και 28.000 επιβατών, με τις εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) να κάνουν λόγο για περισσότερους από 30.000 επιβάτες στις 15 Ιουλίου.
Εφόσον δεν μεταβληθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κύκλοι δεν αποκλείουν η επιβατική κίνηση να διαμορφωθεί τον Αύγουστο στο 40% σε σχέση με το 2019 και να αυξηθεί περισσότερο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 50% της κίνησης της αντίστοιχης περιόδου το περασμένο έτος.
Σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι τις 15/7 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» νωρίτερα από τα μέσα Ιουλίου τα σύνορα για τους Βρετανούς και Σουηδούς τουρίστες, που προσφέρουν πολλά στον ελληνικό τουρισμό.
Οι Βρετανοί είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη κατηγορία τουριστών (3,5 εκατ.) μετά τους Γερμανούς, ενώ οι Σουηδοί (περίπου 700.000 πέρυσι) δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση για ορισμένους προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και η μέχρι τώρα απουσία τους είναι ιδιαίτερα εμφανής στις πληρότητες στα ξενοδοχεία σε αυτές τις περιοχές.
Αισιοδοξία από τα πρώτα τεστ σε τουρίστες
Η διαδικασία ελέγχου και υποδοχής των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο εξελίσσεται έως τώρα δίχως προβλήματα.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στους χιλιάδες ελέγχους που γίνονται καθημερινά σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα, ενώ πάντα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια περιοχή ή περιοχές.
Σε περίπτωση που σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων σε μεγαλύτερη έκταση, μελετάται ακόμα και η αλλαγή ταξιδιωτικών οδηγιών, αν χρειαστεί.
Ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρει πώς «πολύ αισιόδοξο είναι το μήνυμα από τα πρώτα τεστ που έγιναν σε τουρίστες στα αεροδρόμια».
Ο κ. Δημόπουλος έκανε λόγο για σωστή επιλογή κρατών από τα οποία δεχόμαστε τουρίστες χωρίς συστηματικούς ελέγχους σε όλους, ενώ εκτίμησε ότι τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που λαμβάνουν δείγματα κάθε μέρα που θα περνάει θα βελτιώνονται όλο και περισσότερο ώστε να μειώνεται ο χρόνος παραμονής των τουριστών στο αεροδρόμιο.
Ωστόσο, ότι θα χρειαστούμε άλλες 10-20 ημέρες για να δούμε την επίπτωση του ανοίγματος της χώρας μας στους τουρίστες.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά το ζητούμενο είναι να κινηθεί σε λογικά όρια ενώ το σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να ανιχνεύει και να ιχνηλατεί τα όποια κρούσματα και να περιορίζει τους ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί.
Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην τρέχουσα φάση είναι μόλις στο 20%.
Αυτή η πληρότητα αφορά μόνο εκείνα τα ξενοδοχεία τα οποία έχουν επιλέξει να ανοίξουν τον Ιούλιο, που υπολογίζεται ότι είναι λιγότερα από τα μισά που διαθέτει η χώρα.
Περίπου τα μισά από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία της χώρας έχουν λάβει βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισε αναμενόμενο το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,9 ο κ. Ρέτσος, εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα γνωρίζαμε όλοι πως θα είναι μία χρονιά που δεν έχουμε ξαναζήσει, γίνεται, τόνισε, προσπάθεια να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο αυτό το δεκαήμερο ως προς τη λήψη αποφάσεων.
Εκτίμησε πως μέχρι τις 10-15 Ιουλίου θα υπάρχει πλήρης εικόνα πόσες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Ρέτσος, έχει ανοίξει μικρό ποσοστό, ενώ το ποσοστό που αναμένεται να λειτουργήσει είναι από τις 15 Ιουλίου και μετά και αν γίνει εφικτό να συγκεντρωθεί ένα 25% θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα υπό τις δεδομένες συνθήκες.
Κρίσιμο μήνα χαρακτήρισε τον Ιούλιο ο κ. Ρέτσος, εκτός και αν υπάρξει κάποια τεράστια ανατροπή στο υγειονομικό δεδομένο, όπως σημείωσε, καθώς τα πάντα κρίνονται από αυτό, αλλά διευκρίνισε πως δεν αναμένεται απόκλιση από τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν αναφορικά με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και καταλυμάτων.
Σε ερώτηση τέλος, πώς θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι και οι επιχειρήσεις τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Ρέτσος είπε πως σαν ξενοδόχος και ο ίδιος, θα απαντούσε ότι ο τουρισμός δεν δημιουργήθηκε χτες στην Ελλάδα, είναι μία δραστηριότητα που έχει υπερ -αποδόσει τα τελευταία χρόνια, φέτος όμως είναι όλοι σε μία κατάσταση έως και πανικού, διότι αφενός είναι μία χρονιά που κανείς δεν είχε προϋπολογίσει και αφετέρου ελοχεύει ο κίνδυνος των μηδενικών εσόδων, πρόσθέτοντας ότι αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού μέσα στις επόμενες ώρες.
Τα σχόλια είναι κλειστά.