Τα πακέτα «κλείνουν» και οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν αναμένεται, λόγω των δύσκολων δημοσιονομικά συγκυριών του επικείμενου χειμώνα, να συνεχίζουν να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό στην Κρήτη μετά τον Αύγουστο
«Φρένο» παρουσιάζουν ήδη οι κρατήσεις για μετά τις 20 Αυγούστου στον τουρισμό της Κρήτης, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό για το ταμείο της φετινής χρονιάς τον Οκτώβρη. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό όπως εκτιμούν φορείς του κλάδου δε θα κλείσουν εκεί που τα υπολογίζει κάποιος βλέποντας το κύμα κορύφωσης τέλη Ιουλίου ως 15 Αυγούστου. Συν τοις άλλοις, ο πληθωρισμός δημιουργεί συνθήκες αυτοσυγκράτησης, κάτι που αναμένεται να γίνει ιδιαιτέρως εμφανές την επόμενη χρονιά, το 2023 – σεζόν που θα έχει αρνητικό πρόσημο. Οι εκτιμήσεις αυτές, αν και πρόωρες, δημιουργούν θολό τοπίο.
Την ίδια στιγμή, έντονο είναι το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας όσον αφορά στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, με το 40% εξ αυτών να μην παίρνουν πάνω από 4 ρεπό τον μήνα, κάτι που αργά ή γρήγορα θα τους κάνει να παρουσιάσουν “burn out” όπως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας στα δύο χρόνια πανδημίας, δηλαδή υπερκόπωση και όλα τα σχετικά.
Αναλυτικότερα, παρά τις πολλές τουριστικές αφίξεις όλους τους μήνες του καλοκαιριού, η χρονική περίοδος μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται δύσκολη και προβληματική. Τα πακέτα «κλείνουν» και οι Ευρωπαίοι τουρίστες δεν αναμένεται, λόγω των δύσκολων δημοσιονομικά συγκυριών του επικείμενου χειμώνα, να συνεχίζουν να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό στην Κρήτη. Η ζοφερή πραγματικότητα θα ανατρέψει τα σχέδια και το ενδιαφέρον θα πάψει.
Μιλώντας για το χρονικό διάστημα μετά τις 20 Αυγούστου, ο τουριστικός πράκτορας Αντίπας Σηφάκης τονίζει ότι, «μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι άκουγαν και διάβαζαν για την επικείμενη οικονομική κρίση. Πλέον θα αρχίσουν να τη νιώθουν. Όσο περνάει ο καιρός, θα την αισθάνονται περισσότερο. Όσοι είχαν προχωρήσει σε κρατήσεις σε ελληνικά και κρητικά ξενοδοχεία, θα τα κρατήσουν. Η Γερμανία όμως, που είναι ο βασικός μας αποστολέας τουρισμού, καθημερινά ενημερώνεται και πληροφορείται για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία και στην ενέργεια, ενώ ενδεχομένως θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις στη χώρα αυτή. Φέτος, μέχρι τις 20 Αυγούστου τα πακέτα έχουν «κλείσει» και οι τουρίστες θα έρθουν. Μετά τις 20 Αυγούστου, όμως, οι τουριστικές αφίξεις θα περιοριστούν εξαιτίας της συνειδητοποίησης των Ευρωπαίων ότι μπαίνουν σε μια περίοδο κρίσης. Έτσι κάπως θα τελειώσει η τουριστική περίοδος, η οποία αναμένεται να κλείσει θετικά. Όμως από 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου δε θα τελειώσει η τουριστική χρονιά με άριστο και τέλειο τρόπο. Ωστόσο γενικά θα είναι μια καλή σεζόν».
«Μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουμε τουρισμό, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα “πιάσουμε” τα κέρδη που υπολογίζαμε να έχουμε. Η χρονιά θα κινηθεί πτωτικά μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και τελειώνουν τα πακέτα», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τσακαλάκης.
Πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ο οποίος επισήμανε πως παρατηρείται πτώση μετά τις 20 Αυγούστου αλλά η πτώση αυτή θα είναι η συνηθισμένη.
«Μετά τις 20 Αυγούστου υπάρχει πτώση των τουριστικών αφίξεων. Όπως συνηθίζεται να λέμε, πάντα υπάρχει μια “κοιλιά” μετά τις 20 Αυγούστου. Τα σχολεία ξεκινούν τον επόμενο μήνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σταματάει το χρονικό διάστημα αδείας για πολλούς Ευρωπαίους. Πάντοτε υπήρχε μια πτώση. Εγώ είμαι φύσει αισιόδοξος και θεωρώ πως θα κλείσει με θετικό πρόσημο η φετινή χρονιά. Επίσης, στα τέλη Αυγούστου πάντα υπάρχει αλλαγή στον τύπο του πελάτη, καθώς πλέον από τις οικογένειες που μας επισκέπτονταν πηγαίνουμε στους τουρίστες-ζευγάρια», είπε ο κ. Βλατάκης.
«Δράμα το 2023»
Ο κ. Σηφάκης προχώρησε και σε μια εκτίμηση βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με την οποία η επόμενη χρονιά ενδέχεται να είναι αρνητική. Η Ευρώπη θα έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ακρίβειας, με αποτέλεσμα οι διακοπές να καταστούν είδος πολυτέλειας, όπως τονίζει.
«Το δράμα θα είναι η επόμενη σεζόν και πιο συγκεκριμένα το 2023, που θα είναι η χειρότερη τουριστική χρονιά που θα δούμε. Η επόμενη σεζόν θα υπολείπεται σημαντικά από τις άλλες περιόδους. Και οι λόγοι έχουν να κάνουν με το γεγονός πως ο Ευρωπαίος θα βρίσκεται εντός της κρίσης και θα συγκρατηθεί αρκετά για να οργανώνει τις διακοπές του το 2023. Επίσης, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τις τιμές τους για του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης, θα υπάρξουν ακριβότερα πακέτα 10-12% το 2023», είπε ο κ. Σηφάκης.
«Αυξημένο ενδιαφέρον Γερμανών για την Κρήτη»
Άξια αναφοράς είναι ότι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικο φύλλο ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για τις αυξημένες ταξιδιωτικές ροές και τα έσοδα, αλλά και για την επιμήκυνση της τουριστικής χρονιάς. Ο ίδιος έκανε σαφές πως υπάρχει γερμανικό τουριστικό ενδιαφέρον για την Κρήτη.
«Μόνο το γεγονός ότι γίνεται σύγκριση με το “ανέφελο” 2019, μια χρονιά εξαιρετική για τον τουρισμό, αλλά χωρίς πανδημία, πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, ένταση με τους γείτονές μας και βέβαια ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό, δείχνει ότι η σκληρή και ομαδική δουλειά που κάναμε όλο τον χειμώνα αποδίδει καρπούς» τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως την κατά 50% αύξηση στις αφίξεις από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα της επιλογής εμβάθυνσης των στρατηγικών σχέσεων με την άλλη άκρη του Ατλαντικού από όπου προέρχονται high spenders ταξιδιώτες, τη διακίνηση επιβατών τον Ιούνιο στο “Ελ. Βενιζέλος” (στα ίδια επίπεδα με το 2019) και στα 14 αεροδρόμια της Fraport (4,6 εκατ. επιβάτες φέτος τον Ιούνιο έναντι 4,4 επιβατών τον αντίστοιχο μήνα του ’19), καθώς και την άνοδο του τζίρου τον Μάιο στα καταλύματα και στον κλάδο της εστίασης (26 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2019, αντίστοιχα).
«Ήδη πάντως να σας πω ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για την Κρήτη, τη νότια Πελοπόννησο, τη Ρόδο και την Κω», είπε ο υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «οι πρωταθλητές του χειμώνα χτίζονται το καλοκαίρι». Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού και την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διπλασιαστούν οι δικαιούχοι του Προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου και της κυβέρνησης «το μέρισμα της επιτυχίας από το τουριστικό μας προϊόν να επιστρέφει στην τσέπη κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».
Ρεπό με… το σταγονόμετρο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Σημαντικό γρανάζι της τουριστικής βιομηχανίας είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Είναι οι μάγειροι, οι σερβιτόροι, οι εργαζόμενοι στους χώρους της υποδοχής, κ.α. Παρά το γεγονός ότι η «ΝΚ» στην αρχή της τουριστικής περιόδου είχε αναδείξει το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας με τα πρόστιμα στους ξενοδόχους να είναι τσουχτερά, πλέον ο μεγαλύτερος βραχνάς αναδεικνύεται η υποδηλωμένη εργασία.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, υποστήριξε πως στο 40% οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου χορηγούν λιγότερα από 4 ρεπό τον μήνα, παρά τις διαφορετικές ρυθμίσεις που επιβάλλει η κλαδική σύμβαση.
Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, «η “μαύρη” εργασία που συναντάται στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής χρονιάς έχει περιοριστεί σημαντικά. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι οι διάφορες καταγγελίες που συναντάμε σποραδικά από ξενοδοχοϋπαλλήλους πως δεν τους χορηγούν τα ρεπό τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, το 40% των ξενοδοχείων του νομού Ηρακλείου χορηγεί λιγότερα από 4 ρεπό τον μήνα. Ο νόμος επιτάσσει 8 ρεπό τον μήνα. Σε πολλά ξενοδοχεία δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, με αποτέλεσμα να ενταθεί η υποδηλωμένη εργασία. Δουλεύουν περισσότερο και αμείβονται λιγότερο».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.