Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι το ρεκόρ στις τουριστικές εισπράξεις και τις αφίξεις το 2023, θα διαδεχθεί ένα άλλο ρεκόρ εφέτος. Το ζητούμενο βέβαια είναι αν θα μπορέσει η χώρα να προσελκύσει ταξιδιώτες με φουσκωμένο πορτοφόλι
Η περυσινή χρονιά αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από εξαιρετική για τον ελληνικό τουρισμό, με το τελικό αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τις προβλέψεις και των πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, αφού τα έσοδα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 20,5 δις ευρώ και τις αφίξεις τα 32,5 εκατ. ταξιδιώτες.
Και όλα αυτά σε μία χρονιά που ναι μεν κυριάρχησαν αρνητικοί παράγοντες όπως η ακρίβειας και οι γεωπολιτικές αναταραχές, ωστόσο οι ευρωπαίοι πολίτες, που αποτελούν να την μεγάλη πλειονότητα των πελατών της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, έδειξαν να αγνοούν.
Στο ίδιο μοτίβο φαίνεται να κινείται η αγορά και εφέτος με τα πρώτα στοιχεία – ενδείξεις να συνηγορούν στην εκτίμηση ότι έρχεται και νέο ρεκόρ, τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αλέξανδρο Βασιλικό πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «όλοι οι δείκτες, προκρατήσεις και διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τους ελληνικούς προορισμούς κινούνται ανοδικά».
Ο Covid έφερε τουριστική φρενίτιδα
Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν πως πρόκειται για τα «ταξίδια της εκδίκησης», ένας όρος που υιοθετήθηκε στην μετά covid εποχή και αναδεικνύει την διάθεση των πολιτών για ταξίδια κόντρα στις όποιες αντιξοότητες προκύπτουν. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν μεγαλύτερο μέρος από το διαθέσιμο εισόδημά τους, προκειμένου να κάνουν διακοπές και να ταξιδέψουν.
Κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε μακροοικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη, με άμεσο τον αντίκτυπο και στις τσέπες των Ευρωπαίων, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική δεξαμενή εισερχόμενου τουριστών για τη χώρα μας, όλες οι πρόδρομες ενδείξεις για το 2024 παραπέμπουν σε περαιτέρω άνοδο του ελληνικού τουρισμού.
Η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού αποτέλεσε και αντικείμενο των ανακοινώσεων που έγιναν με αφορμή τη διεξαγωγή της κορυφαίας διεθνούς διοργάνωσης «Resort & Residential Hospitality Forum» (R&R) για τα προσεχή τρία χρόνια στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δημήτρη Φραγκάκη, στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών φορέων και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός.
Όλα δείχνουν ότι έρχεται νέο ρεκόρ
Όπως τόνισε ο τελευταίος «αυτή τη στιγμή όλα – πληθωριστικές πιέσεις, ακρίβεια, άνοδος επιτοκίων στις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας, άνοδος των τιμών που συμπαρασύρει και το κόστος των ταξιδίων, γεωπολιτικά ζητήματα προς τον Βορρά αλλά και τον Νότο – συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα έπρεπε να πηγαίναμε καλά για το 2024. Παρόλα αυτά, όλοι οι δείκτες, προκρατήσεις και διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για τους ελληνικούς προορισμούς, κινούνται ανοδικά».
Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και από επιχειρηματικής πλευράς, αφού συνολικά, οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τουριστικών ακινήτων, ήταν στα 2 δισ. ευρώ, με τους τομείς ειδικά του τουρισμού και των οικιστικών ακινήτων να παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ανοδική τροχιά.
Όπως μάλιστα σημείωσε Μ. Γιαννόπουλος, η Ελλάδα κερδίζει τα τελευταία χρόνια ως επενδυτικός προορισμός, προσελκύοντας συνεχώς και νέες επενδύσεις με βάση το ενδιαφέρον που εισπράττει ο οργανισμός της Enterprise Greece.
Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει πάντα το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο μπορεί η χώρα σε θέματα υποδομών, να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αυξάνοντας έτσι την κατά κεφαλήν δαπάνη του είναι το πλέον ζητούμενο.
Πηγή: imerisia.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.