Άδοξο τέλος για την τουριστική σεζόν
Παρότι για λίγο – τον Αύγουστο, για να είμαστε ακριβείς – η Κρήτη (και ειδικά ο νομός Ηρακλείου) “κράτησε” λίγο, στο μέτρο του δυνατού, ψηλά τη σημαία της τουριστικής σεζόν για φέτος, πετυχαίνοντας πληρότητες πολύ πάνω του εθνικού μέσου όρου, αυτή η “αναλαμπή” ήταν προσωρινή.
Οι λίγες νέες κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων, οι θέσεις στα αεροπορικά δρομολόγια που δε γεμίζουν και οι χαμηλές πληρότητες φέρνουν το πρόωρο τέλος της φετινής σεζόν. Η τουριστική περίοδος ρίχνει άδοξα αυλαία και για την πλειονότητα των προορισμών, που τέτοια εποχή πέρυσι έσφυζαν από ξένους επισκέπτες. Σύμφωνα με φορείς από την ξενοδοχειακή αγορά που επικαλείται το capital.gr, μετά και το πέρας του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου τα περισσότερα ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά, μη μπορώντας να αντέξουν περαιτέρω τα κενά δωμάτια και το αυξημένο λειτουργικό κόστος.
Άλλωστε το προηγούμενο δίμηνο, παρά τις αρχικές προβλέψεις, υπήρχε η αναμενόμενη τουριστική κίνηση. Οι πληρότητες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τον Αύγουστο – μήνα που οι επιχειρηματίες του χώρου ανέμεναν για να περιορίσουν όσο γίνεται τις πολύ μεγάλες ζημίες που έφερε το “πάγωμα” της ταξιδιωτικής δραστηριότητας λόγω του νέου κορωνοϊού – δεν ξεπερνούσαν το 40%-50%, με το μεγαλύτερο όμως μέρος να αφορά την εσωτερική κίνηση. Στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου έφτασαν και ξεπέρασαν και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις. Ωστόσο η σεζόν θεωρήθηκε εν πολλοίς χαμένη και οι προσδοκίες για τα έσοδα χαμήλωναν όλο και περισσότερο, όταν φάνηκε πως το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων και το καλό επιδημιολογικό προφίλ της χώρας δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Η εικόνα των κρατήσεων ήδη έχει αλλάξει δραματικά για το επόμενο διάστημα, μετά το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών και το άνοιγμα των σχολείων. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός πως ένα σημαντικό μέρος των πακέτων κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κλείνεται από επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, που υπό τις παρούσες συνθήκες και μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι δύσκολο να ταξιδέψουν.
Την ίδια ώρα, τα τοπικά lockdowns σε δημοφιλείς προορισμούς που εμφάνισαν υψηλό επιδημιολογικό προφίλ, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, περιόρισαν ακόμα περισσότερο τις όποιες ελπίδες για την ταξιδιωτική κίνηση.
Πλέον, στελέχη από το τουριστικό περιβάλλον κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες για τον κλάδο και για επιχειρήσεις που πιθανότατα δε θα καταφέρουν να αντέξουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, οπότε θα επιχειρηθεί και πάλι το restart των αφίξεων και των εσόδων. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, κάνουν λόγο για “ταμείο” μόλις 3 δισεκατομμυρίων φέτος από τον τουρισμό, από τα 20 δισ. που αναμένονταν και τα 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, άλλωστε, δεν έχουν σταματήσει. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τις 15 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα. Επεκτείνεται για το ίδιο διάστημα και η αεροπορική οδηγία η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Επίσης παρατείνεται έως τις 15 Σεπτεμβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Παράλληλα, επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 15/9/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών (Non EU Citizens). Από τη συγκεκριμένη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες 11 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
“Άδεια” η Αθήνα
Και η πρωτεύουσα, που παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος τη βρίσκει γεμάτη με τουρίστες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη “βουτιά” της τουριστικής κίνησης. Όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, η πτώση της κίνησης στα αστικά κέντρα θα προκαλέσει πολλαπλές αναταράξεις σε πολλούς κλάδους, δεδομένου πως τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των ακινήτων που διατίθεντο προς βραχυχρόνια μίσθωση και των boutique hotels, έλαβαν χώρα μετατροπές κτηρίων σε καταλύματα και ανακαινίσεις, ενώ η Αθήνα βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Το “πάγωμα” της κρουαζιέρας και των συνεδρίων διευρύνει, εντωμεταξύ, τις απώλειες. Όσον αφορά δε τη συνεδριακή δραστηριότητα, θεωρείται πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ξεκινήσει να ανακάμπτει και πάλι.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρότι σταδιακά επανήλθαν οι διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις και παρόλο που η Ελλάδα κέρδισε εγκαίρως το στοίχημα – και το συγκριτικό πλεονέκτημα – του ασφαλούς τουριστικού προορισμού, τόσο ο Ιούνιος όσο και ο Ιούλιος 2020 αποδείχτηκαν απολύτως απογοητευτικοί για τα ξενοδοχεία της Αθήνας-Αττικής: Το ποσοστό της μέσης πληρότητας δεν ξεπέρασε για τον Ιούνιο 2020 το 25,7% και για τον Ιούλιο 2020 το 36,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε κατακόρυφη πτώση της πληρότητας έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2019, της τάξης του 72,3% και 59,3% αντίστοιχα. Εντυπωσιακή ήταν και η πτώση κατά 79% και 76,7% του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο, καθώς και της μέσης τιμής δωματίου κατά 24% και 42,7% αντίστοιχα.https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.