Τουρισμός: 11% πάνω οι αεροπορικές αφίξεις στην Κρήτη, 12% πανελλαδικά, αλλά οι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερα

Ημερομηνία:

Aθήνα (+14%), Ρόδος (+12%) και Κρήτη (+11%) οδηγούν την κούρσα της σεζόν – Πτώση 5% για τη Μύκονο – Συνολικά 30,6 εκατομμύρια επιβάτες ήρθαν αεροπορικώς στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο – Περιορίζουν λόγω της ακρίβειας τα έξοδα οι ξένοι επισκέπτες σε εστίαση και αγορές

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου κοντά στο 12% τρέχουν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη χώρα μας, με τα νούμερα στα μέσα του καλοκαιριού να αναδεικνύουν και τους πρωταθλητές μέχρι στιγμής της σεζόν. Από τους μεγάλους προορισμούς, η Αθήνα, η Ρόδος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής οι μεγάλοι κερδισμένοι σε απόλυτους αριθμούς αφίξεων, την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι επιχειρηματίες στους τουριστικούς προορισμούς, σε εστίαση και εμπόριο, διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση και η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι φέτος πιο περιορισμένες στις τοπικές αγορές αφού οι πιέσεις στα εισοδήματα λόγω ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Του λόγου το αληθές έρχονται να επιβεβαιώσουν και διεθνείς έρευνες, όπως η πρόσφατη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ΕTC), σύμφωνα με την οποία οι επισκέπτες στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς φέτος θα ξοδέψουν σαφώς περισσότερα, 800,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται, αυξημένα κατά 13,7% έναντι του 2023, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις στα κόστη των επιχειρήσεων και τα λειτουργικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα την αντίστοιχη άνοδο τιμών σε εισιτήρια και διαμονή.

Οι αεροπορικές

«Υπάρχουν πράγματι περισσότερες αφίξεις στους προορισμούς, ωστόσο από τις επαφές με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε γενικότερα περιορισμένη κατανάλωση στην εστίαση γιατί αντικειμενικά είναι μειωμένο το διαθέσιμο εισόδημα είτε για τους Ελληνες επισκέπτες είτε για τους ξένους», δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

«Ειδικά για την εστίαση στους τουριστικούς προορισμούς, βλέπουμε ότι επηρεάζεται από την επιπλέον παράμετρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεδομένου ότι όσοι μένουν σε σπίτια καταναλώνουν λιγότερα γεύματα εκτός». Αντίστοιχη είναι και η διαπίστωση στα εμπορικά καταστήματα των τουριστικών περιοχών.

«Έχουμε πολλές αφίξεις, μετράμε ουσιαστικά περισσότερους τουρίστες, αλλά δεν μετράμε αντίστοιχα και περισσότερα ευρώ», δηλώνει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής, «Διαπιστώνουμε ότι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει περιοριστεί, καθώς η κρίση έχει αγγίξει και τον ξένο τουρίστα – και είναι σαφώς πιο περιορισμένα τα χρήματα που ξοδεύει πέραν της μετακίνησης,της διαμονής και του φαγητού».

Επισημαίνεται εδώ ότι ο φετινός Ιούνιος έκλεισε με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τους ξενοδόχους ανά την Ελλάδα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το οποίο συνεργάζεται με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 142 ευρώ, αυξημένη κατά 18% σε σύγκριση με τα 120 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή τον Ιούνιο του 2023.

Οι αυξημένες δαπάνες λειτουργίας και τα αυξημένα κόστη προμηθειών, η ζήτηση, σε συνδυασμό και με τη σταδιακή αναβάθμιση, χρόνο με τον χρόνο, τμήματος του ξενοδοχειακού αποθέματος ώστε να απευθύνεται πλέον σε ταξιδιώτες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια είναι από τις παραμέτρους που φέρνουν αυξήσεις στις τιμές των δωματίων.

Συνολικά φέτος στη μάχη των μεριδίων της ευρωπαϊκής τουριστικής πίτας, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις συγκρινόμενη με τις ανταγωνίστριές της τουριστικές αγορές. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), η χώρα μας φέτος το καλοκαίρι και σε σύνολο εννέα μεγάλων τουριστικών αγορών της Μεσογείου, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Μάλτα, βρίσκεται υψηλότερα του μέσου όρου ως προς το ποσοστό αύξησης των διαθέσιμων θέσεων από τις αεροπορικές σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα, για τις εννέα τουριστικές αγορές της Μεσογείου οι διαθέσιμες θέσεις που έχουν προγραμματίσει οι αεροπορικές συνολικά για τη θερινή σεζόν από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2024 αγγίζουν τα 310 εκατομμύρια (από 309,66 εκατομμύρια) σημειώνοντας αύξηση 6,9% σε σύγκριση με τη θερινή σεζόν του 2023.

Μπροστά η Αθήνα

Η Ελλάδα, με σύνολο 27,14 εκατομμυρίων διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων έως και τον Οκτώβριο βρίσκεται στην 5η θέση (μετά την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Τουρκία) σημειώνοντας αύξηση κατά 8,2% έναντι της περσινής σεζόν.

Ως προς τα μέχρι στιγμής νούμερα, η συνολική επιβατική κίνηση εσωτερικού – εξωτερικού για το α’ εξάμηνο του 2024 στα 39 αεροδρόμια ανά την Ελλάδα (24 της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, 14 της Fraport Greece και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) ήταν αυξημένη κατά 11,4%, με 30,6 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 27,46 εκατομμυρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2023.

Ως προς το κομμάτι ειδικά των διεθνών αφίξεων, τη μεγάλη διαφορά φέτος κάνει η Αθήνα, η οποία, με βάση τα στοιχεία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας έως και το τέλος του α’ εξαμήνου, έχει παρουσιάσει αύξηση στις διεθνείς αφίξεις σχεδόν κατά 14%. Πέρυσι οι διεθνείς αφίξεις κατοίκων εξωτερικού είχαν ανέλθει σε 3,062 εκατομμύρια, ενώ φέτος για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου το αντίστοιχο νούμερο είναι μία ανάσα από τα 3,5 εκατομμύρια – συγκεκριμένα, στα 3,488 εκατομμύρια. Με βάση τα νούμερα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρώτη εθνικότητα αναδεικνύονται οι Αμερικανοί, με τις διεθνείς αφίξεις φέτος στο α’ εξάμηνο να ξεπερνούν τις 451.000 από τις σχεδόν 424.000 το α’ εξάμηνο του 2023.

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με σχεδόν 322.000 αφίξεις, αυξημένες κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τη μεγάλη διαφορά έχει κάνει φέτος η Γερμανία με πολύ μεγάλη αύξηση (κατά 48%) και πάνω από 296.000 αφίξεις από τις 200.000 το α’ εξάμηνο του 2023. Η Γαλλία με 186.028 αφίξεις (+4%) και η Κύπρος με εντυπωσιακό +64%, επίσης στις 186.028 αφίξεις, συμπληρώνουν το top 5. Πτώση κατά 17% φέτος σημειώνουν οι αφίξεις από Ισραηλινούς, λίγο χαμηλότερα των 108.000 αφίξεων φέτος στο α’ εξάμηνο, ενώ άλλες δύο εθνικότητες με πτώση είναι οι Βέλγοι (-14%) και οι Ρουμάνοι (-18%).

Συνολικά ως προς την επιβατική κίνηση για το α’ φετινό εξάμηνο, αυτή ανήλθε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε 14,01 εκατομμύρια επιβάτες, με +16% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου, με την επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού με 4,15 εκατομμύρια όσο και του εξωτερικού με 9,86 εκατομμύρια να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης των 8,6% και 19,5% αντίστοιχα.

Οι τουριστικοί φορείς της πόλης θεωρούν ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες: «Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και αναμένεται φέτος να σημειώσει ρεκόρ σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις λόγω των αυξημένων αεροπορικών συνδέσεων με διεθνείς προορισμούς και της εξέλιξης της πόλης πλέον σε πολυδιάστατο τουριστικό προορισμό», σχολιάζει ο κ. Χάρης Σιγανός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus International Hotels & Resorts, που διαχειρίζεται σειρά ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα (Κρήτη, Χαλκιδική, Κως, Θεσσαλονίκη και Εύβοια), και φυσικά στην Αθήνα, στην καρδιά της πρωτεύουσας, αλλά και πιο περιφερειακά στην Αττική, σε Νέα Μάκρη και Βραυρώνα.

Έχοντας στην ομπρέλα της τα τελευταία χρόνια το «Wyndham Grand Athens», σε μια πιο απαιτητική περιοχή της πόλης όπως είναι η πλατεία Καραϊσκάκη, η Zeus έχει ποντάρει από νωρίς και βιώνει πράγματι τα τελευταία χρόνια την άνοδο της πόλης ως τουριστικού προορισμού, με τον κ. Σιγανό να διαπιστώνει ότι «υπάρχει πράγματι περαιτέρω μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στην τουριστική κίνηση της πόλης». Όμως για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω οι υποδομές της, να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας του επισκέπτη, να δημιουργηθούν νέες τουριστικές περιοχές γύρω από την πόλη και όχι μόνο με επίκεντρο τα γνωστά αρχαιολογικά μνημεία κ.ο.κ.

Οι πρωτιές στο Αιγαίο

Εκτός Αθηνών, στην πρωταθλήτρια Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει με σημαντική πρωτιά για τη Ρόδο όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις, με αύξηση 12% σε σύγκριση με πέρυσι, με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να δηλώνει ότι «η τουριστική κίνηση στα νησιά μας κινείται σε υψηλά επίπεδα και η οικονομία των νησιών δουλεύει». Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιπροσωπεύει το 22% των μονάδων, το 26% των δωματίων και το 27% των κλινών της χώρας, διαθέτοντας συνολικά 2.241 μονάδες με 115.210 δωμάτια και 232.862 κλίνες.

Με βάση τα στοιχεία της Fraport Greece, που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις στα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ήτοι της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, ανήλθαν από το ξεκίνημα της φετινής θερινής σεζόν, τον Απρίλιο, σε 1,833 εκατομμύρια έναντι 1,708 εκατομμυρίων το 2023, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 7%.

Ειδικά η Ρόδος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση διεθνών αφίξεων -της τάξεως του 12%- φτάνοντας ατα 1,027 εκατομμύρια από τις 920.000 πέρυσι. Στο αεροδρόμιο της Κω οι απευθείας διεθνείς αφίξεις από το ξεκίνημα της θερινής σεζόν εμφανίζονται στο τέλος Ιουνίου ενισχυμένες κατά 6%, φτάνοντας στις 437.000 από τις 412.000 την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τους δύο premium προορισμούς της χώρας, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, που την τελευταία διετία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο. Ιδίως το Νησί των Ανέμων έχει υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια τις μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με την τουριστική της κίνηση. Από το ξεκίνημα της σεζόν, τον Απρίλιο, οι διεθνείς απευθείας αφίξεις στη Σαντορίνη διατηρούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στις 232.000, ενώ η Μύκονος σημειώνει πτώση κατά 5%, με διεθνείς απευθείας αφίξεις στις 136.500 έως το τέλος Ιουνίου από τις 143.000 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Επισημαίνεται εδώ ότι συνολικά για το α’ εξάμηνο του 2024 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 12,7 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 9,26 εκατομμύρια ήταν η διεθνής κίνηση, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,8% και στα δύο νούμερα. Η Μύκονος είχε οριακή πτώση κατά 0,4% στη συνολική επιβατική κίνηση του α’ εξαμήνου με 469.000, η Σαντορίνη είχε αύξηση κατά 5,4% με 1,03 εκατομμύρια επιβάτες στην κίνηση εσωτερικού – εξωτερικού και η Ρόδος είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (κατά 11,9%) και από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με συνολική κίνηση εξαμήνου στα 2,38 εκατομμύρια επιβάτες.

Η Κρήτη

Υψηλές επιδόσεις παρουσιάζει και η Κρήτη, όπου το αεροδρόμιο των Χανίων σημειώνει αύξηση στη συνολική επιβατική κίνηση το α’ εξάμηνο κατά 8,3% ξεπερνώντας το 1,4 εκατομμύριο επιβάτες, εκ των οποίων οι 994.000 αφορούν την κίνηση εξωτερικού.

Το δε αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με βάση τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία αεροπορικής κίνησης, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το περσινό ιστορικό ρεκόρ κίνησης επιβατών – και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υποδομές εκεί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Εξ ου και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) βγήκε επισήμως προ ημερών να υποστηρίξει ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι παλιές και υπερκορεσμένες υποδομές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια κόπωσής τους, να συντηρούνται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς μέχρι τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι τον Φεβρουάριο του 2027».

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου ήταν περίπου 11%, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τα 9,2 εκατομμύρια επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, από τα 8,7 εκατομμύρια το 2023, εδραιώνοντας το αεροδρόμιο ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας σε επιβατική κίνηση.

Πηγή: protothema.grhttps://www.protothema.gr/

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...

Εξετάσεις για βεβαίωση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος βοηθού...

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

Θέατρο τις Δευτέρες: Νέκυια Λ΄ ραψωδία της...

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 21:00, στην...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related