Περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κενές θέσεις εργασίας σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων στην εστίαση, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προέκυψε εν μέσω πανδημίας, παραμένει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν ακόμα καλύψει όλα τα κενά σε προσωπικό.
Συνολικά αυτή τη στιγμή οι κενές θέσεις στην εστίαση, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στα νησιά υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 20.000, όπως εκτιμά μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ενδεικτικά εξάλλου είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιοποίησε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα οποία, περίπου 8 στις 10 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κενές θέσεις εργασίας.
Κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις δηλώναν κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας (μεταξύ 30 Ιουνίου και 15 Ιουλίου 2022) 2 έως 3 κενές θέσεις εργασίας ενώ η πλειονότητα τους εξαιτίας του συγκεκριμένου ζητήματος αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να λειτουργήσει στο 100% της παραγωγικής της δυναμικότητας.
Ελλείψεις κυρίως σε σερβιτόρους και μάγειρες
Σε ό,τι αφορά τις ειδικότητες που καταγράφονταν οι ελλείψεις προσωπικού στην εστίαση, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά σε σερβιτόρους για το 57% των επιχειρήσεων και ακολουθούν η ειδικότητα του μάγειρα με 35,4%, του λαντζέρη με 27,2%, του βοηθού σερβιτόρου με 22,8%, του ψήστη με 20,9% και του διανομέα παραγγελιών με 19,6%.
Ως σημαντικότερο παράγοντα της έλλειψης προσωπικού η πλειονότητα των επιχειρήσεων βάσει της έρευνας, θεωρεί την αλλαγή επαγγελματικής δραστηριότητας πρώην εργαζόμενων λόγω πανδημίας.
Από την πλευρά τους πάντως αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν ως εποχικοί έχουν επισημάνει τα εξοντωτικά ωράρια, τις κακές συνθήκες στους χώρους διαμονής, σε συνδυασμό με χαμηλές απολαβές με τις οποίες καλούνται να εργαστούν.
Κίνητρα για προσέλκυση εργαζομένων
Όπως είχε αναδείξει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το CNN Greece, σε μία προσπάθεια να καλυφθούν κάποια από τα κενά έστω και την τελευταία στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, επιχειρήσεις εστίασης – κυρίως οι μεγάλες- προσέφεραν «μπόνους» σε εργαζόμενους που ήδη δούλευαν εκεί, εφόσον πρότειναν και έφερναν κάποιον επιπλέον εργαζόμενο.
Άλλες επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να διατηρήσουν το υπάρχον, εξειδικευμένο προσωπικό που καλύπτει θέσεις εργασίας που θεωρούνται απαραίτητες (όπως για παράδειγμα, σεφ) υπόσχονταν αυξημένες αποδοχές εφόσον οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνεχίσουν και για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε άλλες περιπτώσεις τέλος, επιχειρηματίες του κλάδου σε μεγαλύτερα καταστήματα, για να εξασφαλίσουν τη διαμονή των εργαζομένων τους στα νησιά όπου δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα, προχώρησαν σε προσωπικές επενδύσεις είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε κατοικίες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης.https://www.cnn.gr/