Τοποθέτηση Γιάννη Κουράκη στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΗ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Στα θέματα και προβλήματα της Κρήτης, καθώς και στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, κατά την παρέμβασή του στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορά σε Σεισμούς και Πολιτική Προστασία

Ο κ. Κουράκης άρχισε την ομιλία του με αναφορά στις συνέπειες των πρόσφατων σεισμών στην Κρήτη και ανέλυσε όλα όσα πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, επισήμανε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, κ.α., αποτελούν πλέον φυσικούς κινδύνους.
Ο κ. Κουράκης κάλεσε για μια ακόμα φορά την πολιτεία να εξαντλήσει όλα τα μέσα και όλες τις δυνατότητές άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς στο νησί.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ενημέρωσε για την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου και υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο και αύξηση των πόρων για την Πολιτική Προστασία.
Επιπτώσεις από τις Κρίσεις

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η πανδημία, οι πυρκαγιές, οι σεισμοί, αλλά και η ενεργειακή κρίση που γενικεύεται και σε συνδυασμό και με τις περιβαλλοντικές μεταβολές, έχουν τεράστιες επιπτώσεις και συνέπειες. στην καθημερινότητα του πολίτη αλλά και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Είναι επίσης γεγονός ότι διευρύνθηκαν, οι Κοινωνικό- Οικονομικές Ανισότητες, η Κοινωνική Ευπάθειά, η Φτώχεια, ο Κοινωνικός Αποκλεισμός και η Επισφάλεια στην Εργασία .

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι σημερινές δυσκολίες

Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της Αποκέντρωσης και του επιτελικού κράτους, τονίζοντας τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Σήμερα, υπογράμμισε, χρειαζόμαστε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και ευρύτατες αλλαγές.
Απαιτείται πλέον ένα Σύγχρονο Επιτελικό Κράτος, με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Αποκέντρωση, είπε ο κ. Κουράκης, δεν νοείται χωρίς αυτοτέλεια και αυτονομία των ΟΤΑ, που πρέπει να έχουν σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες, χωρίς επικαλύψεις, αλλά και τα αναγκαία μέσα για να ασκούν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό τους ρόλο.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η Τοπική Δημοκρατία, δηλαδή να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων, των Επιτροπών και γενικά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Κουράκης είπε ότι πρέπει να στηριχθούν, τόσο η οικονομία όσο και οι πολίτες για να αντιμετωπίσουν τις παράλογες αυξήσεις.
Οι Πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις τις Ενεργειακής Κρίσης με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης τονίζοντας ότι η πολιτική πρέπει να καθοδηγεί την οικονομία ιδιαίτερα σε περιόδους μεταβάσεων και κρίσης.

Αναπτυξιακό Προγράμματα
Για τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, για τον σχεδιασμό, στην στοχευμένη κατεύθυνση των πόρων και την υλοποίηση των έργων.

Προβλήματα Αυτοδιοίκησης

Επίσης, ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στα οικονομικά και τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης, την έλλειψη προσωπικού και στην κινητικότητα, , στην ανακατανομή των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, στην καταστατική θέση των αιρετών, στον χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ και γενικά την ενίσχυση σε ανθρωπίνους και υλικούς πόρους

Τόνισε επίσης ότι η Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη ολοκληρώνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των απορριμμάτων και ζήτησε την αναστολή του Τέλους Ταφής που θα ισχύσει από την 1/1/2022 για τους Δήμους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ έκλεισε την ομιλία του όπως την ξεκίνησε, με θέματα δηλαδή της Κρήτης.

Όπως είπε, η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου, με εξαίρετο περιβάλλον και μορφολογία και με μεγάλη Ιστορία και Πολιτισμό, με σημαντικά Μνημεία και μεγάλο αριθμό επισκεπτών που στερείται όμως, των μεγάλων έργων υποδομής.
Ο κ. Κουράκης, τόνισε ότι επιβάλλεται να λυθούν τα μεγάλα ζητήματα και οι υποδομές που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως:
• Το μεταφορικό ισοδύναμο
• Το νέο Οδικό Άξονα (ΒΟΑΚ)
• Το διευρωπαϊκό δίκτυο του Νότου, τη σύνδεση δηλαδή όλου του Νότου της Κρήτης,
• Την ολοκλήρωση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλλι
• Την ολοκλήρωση της Καλωδιακής Διασύνδεσης της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα
• και η Ενιαία διαχείριση των Υδάτων

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Σε αυτούς του δύσκολους καιρούς, η συγκρότηση ισχυρών και στέρεα θεμελιωμένων σε αρμοδιότητες και πόρους Φορέων Τοπικής Δημοκρατίας, δεν αφορά μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την εν δυνάμει και ενεργή συμβολή της στην ουσιαστική κάλυψη των κενών πολιτικής σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

Πολύ περισσότερό συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυο θεμελιακών προκλήσεων της εποχής μας, που είναι, αφενός η διαμόρφωση ενός βιώσιμού παραγωγικού – αναπτυξιακού μοντέλου και αφετέρου η εμβάθυνση της δημοκρατίας στης χώρα μας.
Επίσης οι ΟΤΑ σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα κάθε Περιφέρειας μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χώρο της καινοτομίας, των επιχειρήσεων, της εργασίας, της οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα, προς όφελος των πολιτών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.