Σε έτος της… μαρμότας εξελίσσεται το 2021, αφού ούτε τα εμβόλια ούτε τα παρατεταμένα μέτρα έχουν φέρει την επιθυμητή από τον κόσμο απομάκρυνση του κινδύνου της πανδημίας του κοροναϊού. Αντίθετα, παρά την κούραση του κόσμου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πάρει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, πηγαίνοντας πίσω στον Μάρτιο του 2020.
Στις 11 το πρωί ξεκινά άλλη μια κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και δεν αποκλείεται οι εισηγήσεις της να γίνουν άμεσα δεκτές από την κυβέρνηση, με ισχύ των μέτρων από αύριο Πέμπτη.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αυστηροποίηση του υπάρχοντος μείγματος των περιορισμών και όχι για την λήψη νέων μέτρων. Ούτως ή άλλως, από τα ήδη ισχύοντα η μόνη μεγάλη διαφορά με τον περσινό Μάρτιο ήταν ότι τότε ίσχυε η τηλεργασία στο 100%, ενώ απαγορευόταν η δυνατότητα μετακίνησης για αναψυχής (το SMS 6) σε άλλους δήμους.
Αφενός, είναι λογικό που αυτά τα δύο στοιχεία έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο: οι χώροι εργασίας και οι μετακινήσεις από και προς σε αυτούς έχουν αποδειχθεί ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» διασποράς του κοροναϊού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πράγματι κατάχρηση των κωδικών 4 και 6, αν και είναι κατανοητή λόγω της κόπωσης του κόσμου με τις συνεχείς απαγορεύσεις.
Από την άλλη, είναι απορίας άξιον γιατί κρίνεται απαραίτητο να πάμε ένα βήμα πίσω σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα από τη στιγμή που η πανδημία έχει αποδείξει πόσο απρόβλεπτη είναι (και μια προσωρινή βελτίωση μπορεί να οδηγήσει ξανά σε επιδείνωση) και την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σιγά-σιγά χαλαρώνουν οι περιορισμοί.
Η κύρια απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έγκειται τόσο στον εξαιρετικά αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά κυρίως στον δείκτη των διασωληνωμένων και ειδικά στην κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Μπορεί να τη… γλίτωσε στα προηγούμενα δύο κύματα, αλλά το τρίτο κύμα της πανδημίας τελικά «λύγισε» το Λεκανοπέδιο όπου παρατηρείται πλέον τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, κάθε μέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται και οι ΜΕΘ-COVID έχουν γεμίσει.
Γι’ αυτό εξάλλου, το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας θα παρουσιάσει το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Παράλληλα, όμως, μελετώνται και άλλα μέτρα μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου).
Τα μέτρα που συζητώνται
Στο «σπριντ» του τελευταίου εικοσιτετραώρου, με την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ενεργοποίηση της ταχείας μετάθεσης των απαραίτητων διασκέψεων της επιτροπής των ειδικών, αναζητήθηκε η ενίσχυση της γραμμής αναχαίτισης έναντι της διασποράς των μολύνσεων, ιδίως εκείνων που προκαλούνται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.
Η βασική κατεύθυνση, όπως μεταδιδόταν από κυβερνητικά στελέχη, εκτός από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως την 16η Μαρτίου, η οποία αποτελεί και το ορόσημο των αρχικών προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για επαναλειτουργία της αγοράς, θέλει την υπαγωγή σε καθεστώς lockdown και άλλων περιφερειών που η πορεία του ιικού φορτίου είναι τέτοια που αυξάνει τον επιδημιολογικό κίνδυνο.
Αναμένεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τεστ covid, σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους.
Η χρήση της διπλής μάσκας σε δημόσιους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό αναμένεται να είναι ένα από τα μέτρα για τα οποία θα υπάρξει ισχυρή σύσταση.
Tέλος, ένα ακόμη μέτρο που είναι στο «τραπέζι» είναι να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 9 μ.μ. όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Οι περιορισμοί στον κωδικό 6
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:
Πρώτο σενάριο: Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο.
«Πακέτο» με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης.
Δεύτερο σενάριο: Σε ένα αρκετά πιο σκληρό σενάριο, στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.
Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο του κορωνοϊού, την ώρα που η έκρηξη των κρουσμάτων έχει προκαλέσει «ασφυξία» στα νοσοκομεία και έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.
«Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων για το πώς φτάσαμε εδώ. Το ένα είναι η κόπωση όλων μας μετά από ένα χρόνο πανδημίας, το δεύτερο είναι ο καιρός, και το τρίτο είναι οι μεταλλάξεις. Αυτά έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εφεδρείες των νοσοκομείων είναι πολύ περιορισμένες, γίνονται προσπάθειες να ανοιχτούν νέες κλίνες ΜΕΘ και εντός της ημέρας. Θετικό είναι ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι ικανοποιητικός και αυξανόμενος. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι των 60 και άνω», είπε ο κ. Δημόπουλος.
Αναφερόμενος στο πότε αναμένεται να υιοθετηθούν νέα μέτρα, και αν αυτό θα γίνει πριν την Τσικνοπέμπτη ή την Καθαρά Δευτέρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σε κάθε επετειακή εκδήλωση ή περίοδο, την ώρα που μεγαλώνει και η μέρα, και ο καιρός είναι καλύτερος, υπάρχει συγχρωτισμός τις μεσημεριανές ώρες μέχρι το lockdown. Το προσωπικό στα νοσοκομεία είναι στα όριά του, με μεγάλη προσπάθεια και μεγάλο αριθμό εφημεριών. Ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα, και αυτό γίνεται επί μήνες».
«Δεν γνωρίζω ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αγορά, αν θα είναι στοχευμένα μέτρα, ή με ενισχυμένο lockdown. Φαίνεται δύσκολο και το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς πρέπει να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων, και ιδιαίτερα στις νοσηλείες», πρόσθεσε ο κ. Δημόπουλος.
Τα λύματα «κλειδώνουν» το ολικό lockdown
Αυξητικές τάσεις έως και +337% δείχνουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.
Αν και στην Αττική παρατηρείται μείωση 3%, η έρευνα αυτή δείχνει την ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε όλη την Ελλάδα και ειδικά σε περιοχές όπως ο Βόλος, το Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Και στο Λεκανοπέδιο, όμως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. «Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κοροναϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως», προειδοποίησε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Όπως είπε, «είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής» και ενημερώσαμε τους ειδικούς, εξηγώντας πως από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».
Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, στάθηκε ιδιαίτερα στη μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων.