Το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
Το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τον εμβολιασμό των υγειονομικών
Στις 4 Γενάρη ξεκινάει ο εμβολιασμός για τον SARS-COV-2 και στο νοσοκομείο μας. Το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ ενθαρρύνει τον εμβολιασμό, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητά του. Προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τα οφέλη, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού, οργανώσαμε -σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου- διαδικτυακή εκδήλωση για το θέμα αυτό στις 29 Δεκέμβρη.
Προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τον SARS-COV-2 θα δοθεί στο υγειονομικό προσωπικό, αφού η έκθεσή του είναι πολλαπλάσια. Ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς αυξάνεται όμως και λόγω της ανεπάρκειας μέτρων ατομικής προστασίας, της παραμονής στην εργασία μέρους του προσωπικού που έχει εκτεθεί (λόγω υποστελέχωσης) και της μη διενέργειας συστηματικού περιοδικού ελέγχου των υγειονομικών για SARS-CoV-2.
Το εμβόλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Χάρη στα εμβόλια, έχουν καταπολεμηθεί σοβαρές ασθένειες (π.χ. η ευλογιά, η διφθερίτιδα), που προκαλούσαν επιδημίες, θανάτους, παράλυση (πολυομυελίτιδα) και άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Ωστόσο, έως τέλη Φλεβάρη λιγότερο από το 10% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, ενώ μέχρι τότε είναι πιθανό να έχει ξεσπάσει και τρίτο κύμα. Επομένως, θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να εμβολιαστεί το 50-70% του πληθυσμού, ποσοστό απαραίτητο για την επίτευξη ικανοποιητικής ανοσίας. Γι΄ αυτό υπάρχει άμεση ανάγκη θωράκισης του ΕΣΥ.
Ο εμβολιασμός δεν υποκαθιστά την ανάγκη κάλυψης των τεράστιων χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές και υγειονομικού υλικού στις δημόσιες δομές υγείας. Στο ΠΑΓΝΗ οι κενές θέσεις προσωπικού ξεπερνούν τις 500, με αποτέλεσμα την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων. Ολοένα μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων καλύπτεται προσωρινά με προσλήψεις συμβασιούχων και συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων. Οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για τις «συνήθεις» ούτε για τις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.
Λόγω των ελλείψεων αυτών, περιορίστηκαν όλες οι «non-COVID» λειτουργίες, προκειμένου το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας. Μειώθηκαν τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία και μετατράπηκαν κλίνες απλές και ΜΕΘ σε κλίνες COVID, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία χιλιάδων ασθενών.
H πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εμβολιασμού, αλλά και στη διαλογή και παρακολούθηση ήπιων κρουσμάτων και χρονίως πασχόντων.
Οι ελλείψεις αυτές είναι συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της χρηματοδότησης της υγείας στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» του καθενός.
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ παροτρύνει τους συναδέλφους και όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διεκδικούμε:
Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας.
Πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων (με μόνιμο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) και επαρκώς εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ. Δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων.
Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Άμεση ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό και εξοπλισμό.
Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Επαναφορά 13ου κ 14ου μισθού και ανάκτηση όλων των απωλειών που υπέστησαν οι μισθοί μας.
Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ του υγειονομικού προσωπικού.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πλήρης επαναφορά των non-COVID λειτουργιών του νοσοκομείου, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.