Πριν τρεις μήνες αποφάσισα να κάμω ένα αφιέρωμα στο κατάστημα υποδημάτων του κ. Ανδρέα Σμαραγδάκη στην οδό Εθν. Αντιστάσεως που ολοκλήρωνε τον κύκλο του μετά από 86 έτη. Εν τη ρύμη του λόγου ο κ. Σμαραγδάκης εξέφρασε το παράπονό του σχετικά με τη μη ορθή χρήση του κτιρίου που είχε δωρίσει στη μνήμη του αδικοχαμένου γιού του Γιώργου στο Δήμο Ρεθύμνης πριν κάποια χρόνια στην προκυμαία (Ελ. Βενιζέλου 20). «Να το χρησιμοποιήσουν για τους νέους…» ανέφερε ο κ. Σμαραγδάκης. Απ’ όσο γνωρίζω το κληροδότημα Σμαραγδάκη ενώ ξεκίνησε ο Δήμος (το 2002 επί δημαρχίας κ. Δημήτρη Αρχοντάκη) να το χρησιμοποιεί ως γραφείο ενημέρωσης και πληροφόρησης νέων με χρήση προηγμένων τεχνολογιών, η δράση ατόνησε κάποια χρόνια μετά και η παρούσα Δημοτική Αρχή εγκατέστησε εκεί δομές της που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τη διάθεση του κληροδότη.
Τις ίδιες ημέρες μου εκμυστηρεύθηκε την πρόταση που είχε κάμει ένας αγαπητός εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, μα κυρίως ενεργός Ρεθεμνιώτης δημιουργίας ενός Μουσείου Ιστορίας της πόλης μας* στην παρούσα Δημοτική Αρχή απ’ το 2008, αναφέροντας επίσης, πως τίποτα δεν έχει προχωρήσει παρά τις όποιες οχλήσεις του και τις υποσχέσεις των διοικούντων.
Η ιδέα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Σχεδιασμός ενός Μουσείου Ιστορίας της πόλης με ταυτόχρονη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, μιας «δεξαμενής ιστορίας» θα τολμούσα να πω, που όσοι ερευνητές διαθέτουν αρχείο για το Ρέθυμνο να μπορούν να το συγκεντρώσουν-ενοποιήσουν, προσθέτοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, βίντεο κ.ά. Μια βάση δεδομένων προσβάσιμη σ’ όλους τους Ρεθεμνιώτες και τους ερευνητές, μα κυρίως στους νέους Ρεθεμνιώτες. Στους νέους… ότι είχε δηλαδή, ζητήσει και ο κ. Σμαραγδάκης να συμβεί στο κληροδότημά του απ’ τον Δήμο.
Καθώς ασχολήθηκα ενεργά με τη υλοποίηση των διαδραστικών εφαρμογών που εγκαταστάθηκαν στη Μονή Αρκαδίου λίγο πριν τις εκδηλώσεις μνήμης των 150 ετών απ’ το Ολοκαύτωμα μπορώ με βεβαιότητα να πω πως οι ίδιες οι εφαρμογές μπορούν και επιβάλλεται να υλοποιηθούν και στα πλαίσια δημιουργίας του Μουσείου αυτού. Το ΙΤΕ προθυμοποιήθηκε το 2016 και σχεδίασε για το Αρκάδι, με την χρηματοδότηση του Π.Σ.Κ. Αμερικής, τρεις πλατφόρμες: α) το «INFOCLOUD» – ένα κινούμενο ποτάμι εικόνων, λέξεων-κλειδιών τοποθετημένες σε μία μεγάλη οθόνη αφής, β) το «Περιδέξιον» – έναν ψηφιακό κατάλογο με τη δυνατότητα ο επισκέπτης να περιεργαστεί με λεπτομέρεια τα κειμήλια της Μονής και τέλος, γ) μια εφαρμογή GPS για τα κινητά τηλέφωνα παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα κτίσματα. Εφαρμογές που εύκολα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για το Μουσείο Ιστορίας. Έχει τον τρόπο και τη διάθεση ο συνδυασμός του Θ. Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις» με τον οποίο κατεβαίνω υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος να το σχεδιάσει και να το υλοποιήσει.
Στο κληροδότημα Σμαραγδάκη μπορεί να δημιουργηθεί μια κυψέλη πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας με παλλόμενο πυρήνα την πόλη στην οποία άφησαν το στίγμα τους Άραβες, Ενετοί, Οθωμανοί, Ρώσσοι, Γερμανοί. Μια πόλη που γέννησε τον Χορτάτζη, τον Πρεβελάκη, το Νενεδάκη, τον Καλομενόπουλο και τόσους άλλους. Μια πόλη που άνοιξε την αγκαλιά της στους Μικρασιάτες το 1922. Μακέτες, διάδραση, ντοκουμέντα, φωτογραφίες, βίντεο και αρχειακό υλικό μπορούν να ενωθούν με τρόπο ευφάνταστο δημιουργώντας ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι στο Ρέθυμνο του χτες. Ένα μουσείο και με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.
Μιας πόλης που αγαπά υπερβολικά πολύ και τον θεσμό του Κυνηγιού του Θησαυρού και τον στηρίζει εδώ και 30 έτη. Ένα κυνήγι που είναι σφιχτά δεμένο με την ιστορία της πόλης, τους ανθρώπους της, τις μυρωδιές της, την αύρα της. Ένα κυνήγι που κάθε χρόνο αριθμεί μερικές χιλιάδες συμμετέχοντες και περίπου 25 γρίφους «σημεία ιστορίας». Αυτά τα «σημεία ιστορίας» είναι αναγκαίο κάπου να εκτεθούν για να θυμίζουν την ευρηματικότητα και το πάθος των Ρεθεμνιωτών για το Ρέθεμνος. Το Μουσείο Ιστορίας της πόλης είμαι βέβαιος πως μπορεί να αποτελέσει τη φωλιά μιας τέτοιας έκθεσης που φέτος η διοργανώτρια ομάδα «Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα» ξεκίνησε στην Δ.Κ.Β.Ρ. με επιτυχία. Μιας έκθεσης που μπορεί να εξελιχθεί, να συμπληρωθεί και να παρουσιαστεί πια σε μόνιμη βάση στο χώρο του μουσείου. Η έκθεση αυτή θα είναι ένα ζωντανό κύτταρο που θα συμπληρώνεται κάθε έτος με τους γρίφους «σημεία ιστορίας» της διοργανώτριας ομάδας. Όρεξη υπάρχει, ανάγκη για γνώση και σύνδεση με τις ρίζες μας υπάρχει. Ας αλλάξουμε σελίδα λοιπόν, και ας κερδίσουμε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών μας…
*Με χαρά αντιλήφθηκα πως και ο υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης κ. Κρεβετζάκης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη πρότασή του συνδυασμού του Θ. Νίνου «Ρέθυμνο ΑξίΖεις» και μάλιστα στην ερώτηση που τέθηκε στους υποψήφιους Δημάρχους πριν μερικές μέρες απ’ την εφημερίδα «Ρέθεμνος» σχετικά με τον πολιτισμό πρότεινε και κείνος τη δημιουργία ενός παρόμοιου μουσείου. Μάλιστα λίγο μετά κατέθεσε και την πρότασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει συγχρωτισμός ιδεών και απόψεων με απώτερο σκοπό την εξέλιξη της πόλης με τη συνεργασία όλων μας. Κανείς μας δεν περισσεύει στο Ρέθεμνός μας.