To 1983, ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν μια έρευνα διάρκειας δεκαετιών, ελπίζοντας να βρουν την απάντηση ένα δύσκολο ερώτημα: Τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή;
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα υγείας 724 συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο και έκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους, κάθε δύο χρόνια.
Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευε κανείς, αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους δεν είναι μια επιτυχημένη καριέρα, το χρήμα, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή.
Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες είναι ότι οι θετικές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο.
Όπως γράφουν οι καθηγητές του Χάρβαρντ Robert Waldinger και Marc Shulz στο CNBC, για να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι υγιείς και ισορροπημένες, πρέπει να κάνουμε «κοινωνικές ασκήσεις».
Πολλές φορές πιστεύουμε πως όταν έχουμε κάνει μια φιλία ή μια στενή σχέση, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε άλλο. Αλλά η κοινωνική ζωή είναι ένα ζωντανό σύστημα και χρειάζεται άσκηση.
Η «κοινωνική άσκηση» απαιτεί να εξετάζουμε τις σχέσεις μας και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με τον χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτές και το κατά πόσο φροντίζουμε τους δεσμούς μας με τους άλλους.
Πώς να εξετάσετε τις σχέσεις σας
Όπως εξηγούν οι δύο καθηγητές, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Ο καθένας μας δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του μόνος του. Χρειαζόμαστε την αλληλεπίδραση και τη βοήθεια των άλλων.
Στις σχέσεις μας με τους άλλους, υπάρχουν επτά βασικοί τομείς στήριξης:
Ασφάλεια: Ποιον θα φωνάζατε αν ξυπνούσατε φοβισμένοι μέσα στη νύχτα; Σε ποιον θα απευθυνόσουν σε μια στιγμή κρίσης;
Μάθηση και ανάπτυξη: Ποιος σας ενθαρρύνει να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ρισκάρετε, να κυνηγήσετε τους στόχους της ζωής σας;
Συναισθηματική εγγύτητα και εμπιστοσύνη: Ποιος ξέρει τα πάντα (ή τα περισσότερα πράγματα) για εσάς; Σε ποιον μπορείτε να απευθυνθείτε όταν αισθάνεστε πεσμένοι και να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πώς νιώθετε;
Επιβεβαίωση ταυτότητας και κοινές εμπειρίες: Υπάρχει κάποιος στη ζωή σας με τον οποίο έχετε μοιραστεί πολλές εμπειρίες και που σας βοηθά να ενισχύσετε την αίσθηση του ποιοι είστε;
Ρομαντική οικειότητα: Αισθάνεστε ικανοποιημένοι με την ποσότητα της ρομαντικής οικειότητας στη ζωή σας;
Βοήθεια: Σε ποιον απευθύνεστε εάν χρειάζεστε κάποια εξειδικευμένη γνώση ή βοήθεια για την επίλυση ενός πρακτικού προβλήματος (π.χ. να φυτέψετε ένα δέντρο, να επιδιορθώσετε τη σύνδεση του ίντερνετ κτλ).
Διασκέδαση και χαλάρωση: Ποιος σας κάνει να γελάτε; Ποιον καλείτε για να δείτε μια ταινία ή να πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο γιατί σας κάνει να νιώθετε άνετα;
Όπως εξηγούν οι δύο καθηγητές του Χάρβαρντ, ο καθένας οφείλει να εξετάσει τις σχέσεις που έχει με τα σημαντικά άτομα στη ζωή του και να βάλει ένα + ή ένα – σε κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Δεν πειράζει ακόμα και εάν οι περισσότερες από τις σχέσεις σας δεν σας προσφέρουν όλες τις κατηγορίες της στήριξης.
Όμως, η άσκηση αυτή μας βοηθά να κοιτάξουμε τις σχέσεις μας πέρα από την επιφάνεια. Μπορεί κάποιος να νιώθει ότι μερικές κατηγορίες στήριξης δεν είναι σημαντικές για αυτόν. Όμως, ο καθένας οφείλει να σκεφτεί ποιες τον ενδιαφέρουν περισσότερο και να εξετάσει εάν λαμβάνει αρκετή στήριξη σε αυτούς τους τομείς.
Εντοπίζοντας τα κενά στις σχέσεις τους, κάποιοι μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πολλούς ανθρώπους με τους οποίους διασκεδάζουν, αλλά όχι αρκετούς στους οποίους να μπορούν να εμπιστευτούν τα μυστικά τους. Ή ότι έχουν μόνο έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν όταν χρειάζονται βοήθεια. https://www.moneyreview.gr/