Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης ως πρότυπο θέατρο στην Ελλάδα
Αναγνώριση του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που παραδώσαμε ως πρότυπο
Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Χανίων κ. Γιαννακάκη, ο οποίος μετέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων τα καλά λόγια που ακούστηκαν για το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, το οποίο αναφέρθηκε ως πρότυπο για τα υπόλοιπα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Μενδώνη. Παρόμοιες αναφορές υπήρχαν, τις προηγούμενες ημέρες και σε ΜΜΕ της Αθήνας και άλλων πόλεων, έρχονται δε σαν συνέχεια αντίστοιχων κολακευτικών σχολίων που ακούστηκαν και στην περυσινή (Απριλίου 2019) σύσκεψη που διοργάνωσε η προηγούμενη Υπουργός Πολιτισμού κυρία Ζορμπά και στην οποία συμμετείχα ως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ είχε παρευρεθεί και η σημερινή καλλιτεχνική διευθύντρια. Πολλά δε από αυτά που αναφέρθηκαν στην φετινή σύσκεψη βασίζονται και στην περυσινή τοποθέτησή μου.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σημειώσω ότι το γεγονός ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕΚ αναγνωρίζεται ως πρότυπο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειές μας, ως προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, κάτι που αναγνωρίστηκε και στην τελευταία Γενική Συνέλευση από όλους τους εκπροσώπους των μετόχων και ιδιαίτερα από τον Δήμαρχο Χανίων κύριο Σημανδηράκη. Στην Γενική Συνέλευση είχα την ευκαιρία να κάνω έναν πλήρη απολογισμό της πενταετούς θητείας μας, του οποίου τα βασικά σημεία είναι τα εξής:
1. Όταν παραλάβαμε το ΔΗΠΕΘΕΚ, στις 1/10/2014, αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο να κλείσει υποχρεωτικά στις 31/12/2014, εξαιτίας της κακής του οικονομικής κατάστασης, κίνδυνο τον οποίο αποσοβήσαμε.
2. Επιλύσαμε, οριστικά, το χρονίζον ζήτημα με την επιβολή ή όχι ΦΠΑ στα τιμολόγια επιχορηγήσεων του θεάτρου από τους μετόχους του, το οποίο απειλούσε την βιωσιμότητά του, αφού βρισκόταν αντιμέτωπο με πρόστιμα τα οποία ανέρχονταν περίπου στις 800.000 ευρώ.
3. Ολοκληρώσαμε, για πρώτη φορά με απόλυτα αξιοκρατικό και καθόλα νόμιμο τρόπο, την εκλογή καλλιτεχνικού διευθυντή, για την οποία δεχτήκαμε σωρεία αδίκων, επικριτικών δημοσιευμάτων.
4. Αντιμετωπίσαμε την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης από τους μετόχους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, για 17 μήνες (1/2018 έως 5/2019), χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα με τις οικονομικές υποχρεώσεις του θεάτρου, την καλλιτεχνική του δραστηριότητα και τις παραγωγές του.
5. Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη καλλιτεχνικού διευθυντή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για την οποία δεν ευθύνεται το απελθών Διοικητικό Συμβούλιο αλλά οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται από την νομοθεσία, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσίασε, κατά την τελευταία πενταετία, πλούσιο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο αναγνωρίστηκε από κριτικούς και κοινό. Κορυφαίες στιγμές η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2016 και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου το 2018 και το 2019. Επιπλέον λειτούργησε, για πρώτη φορά, Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή στους Δήμους Αποκορώνου, Κισσάμου και Πλατανιά και διοργάνωσε πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
6. Παραδώσαμε ένα θέατρο σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και με λυμένα όλα τα ζητήματα χρηματοδότησης, για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που επιτρέπει στην καλλιτεχνική διευθύντρια να αφοσιωθεί απερίσπαστη στο έργο της.
Με βάση τα όσα καταφέραμε την προηγούμενη πενταετία, με την στήριξη των υπαλλήλων, των καλλιτεχνικών διευθυντών και των μετόχων και με την αμέριστη συμπαράσταση του τέως Δημάρχου Χανίων κυρίου Βάμβουκα, εργαζόμενοι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του θεάτρου και επιτυγχάνοντας τον πλήρη εξορθολογισμό της λειτουργίας του, με εγγύηση την αποδεδειγμένη καλλιτεχνική αξία της κυρίας Θεοδώρου και με εκφρασμένη την πρόθεση στήριξης από τους μετόχους, είμαι σίγουρος για την επιτυχημένη μελλοντική πορεία του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.
Νάσος Αθανασόπουλος
Τέως πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Τα σχόλια είναι κλειστά.