Ο τρόπος που κοιτάζει ένας άνδρας το σώμα μιας γυναίκας μπορεί να αποκαλύψει τη διάθεσή του για σεξ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex Research.
Το βλέμμα των ανδρών «προδίδει» τα υποκείμενα σεξουαλικά τους κίνητρα, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λίνκολν της Μ.Βρετανίας. Ενώ το βλέμμα μιας γυναίκας, απ’ την άλλη, δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τις ερωτικές τους σκέψεις.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα της μελέτης τους για να εντοπίσουν τα ερωτικά κίνητρα των ατόμων που εμπλέκονται σε σεξουαλικές επιθέσεις.
«Η κίνηση των ματιών είναι αυθόρμητη και δύσκολο να ελεγχθεί, οπότε σκεπτόμαστε ότι ίσως να μπορούμε με τη βοήθεια ενός καταγραφέα της οφθαλμικής κίνησης να εντοπίσουμε το σεξουαλικό ενδιαφέρον», εξηγεί ο Δρ Κουν Γκουό που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.
Τα λέει όλα η ματιά
Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι οι ειδικά οι άνδρες «προδίδουν» τις σκέψεις τους για το σεξ, μέσω του βλέμματός τους. Η διαστολή της κόρης του ματιού στην θέα εικόνων με σεξουαλικό περιεχόμενο, για παράδειγμα, μπορεί να αποκαλύψει τον ερωτικό προσανατολισμό με αξιόπιστο τρόπο σε άνδρες και ομοφυλόφιλες γυναίκες, αν και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες δεν έχουν ξεκάθαρο οφθαλμικό πρότυπο.
Μελέτες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες παρατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εικόνες γυναικών παρά ανδρών, ενώ οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες γυναικείες και ανδρικές εικόνες το ίδιο.
Ο Δρ Γκουό και οι συνεργάτες του είχε και παλαιότερα διαπιστώσει ότι όταν οι νεαροί άνδρες κοιτάζουν εικόνες συνομήλικων γυναικών τους, το βλέμμα τους εστιάζει στο στήθος και την περιοχή της μέσης και των ισχίων.
Οι δύο αυτές περιοχές είναι σημαντικές για τους άνδρες, με το στήθος να σηματοδοτεί την ερωτική ωριμότητα των γυναικών και τη μέση με τα ισχία να δείχνει την ικανότητά της να γίνει μητέρα, εξηγεί ο ερευνητής.
Οι άνδρες δεν έχουν το ίδιο οπτικό πρότυπο όταν κοιτούν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον.
Για να επαληθεύσουν την θεωρία τους, οι ερευνητές έδειξαν σε 30 άνδρες (18-25 ετών) και ίδιο αριθμό γυναικών (όλοι ετεροφυλόφιλοι) εικόνες, ντυμένων παιδιών, ενηλίκων περίπου 20 ετών, ατόμων άνω των 35 ετών και προσώπων 40 ετών και άνω.
Τους ζήτησαν απλά να κοιτάξουν τις φωτογραφίες, ενώ ειδική συσκευή κατέγραφε την κίνηση των ματιών τους.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για την ερωτική τους προτίμηση, με θεματικές που αφορούσαν τις ερωτικές αναστολές ή παρορμήσεις ή την πιθανότητα ερωτικού ρίσκου.
Η επεξεργασία των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι άνδρες που ανέφεραν περισσότερη ερωτική παρόρμηση ή ρίσκο κοιτούσαν για περισσότερη ώρα την περιοχή του στήθους και της μέσης και των ισχίων των γυναικών που ήταν περίπου 20 ετών, αλλά όχι των κοριτσιών ή των μεγαλύτερων απ’ αυτούς γυναικών.
Με άλλα λόγια, το βλέμμα τους πρόδιδε το μεγαλύτερο ερωτικό ενδιαφέρον τους για γυναίκες που ήταν κοντά ηλικιακά.
Αντίθετα, στις γυναίκες δεν ίσχυε αυτό. Οι ερευνητές δεν κατέγραψαν συσχετισμό μεταξύ των γυναικών που ήταν ερωτικά παρορμητικές και της εστίασής τους περισσότερο σε φωτογραφίες των 20χρονων γυναικών.
Αλλά παρατηρούσαν περισσότερο τα σώματα των παιδιών και των 40χρονων γυναικών. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο παρορμητική είναι μια γυναικά, τόσο περισσότερο συγκρίνει το σώμα της με αυτό άλλων γυναικών.
Ή το βλέμμα της γυναίκας δεν αποκαλύπτει το ερωτικό της ενδιαφέρον.