Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας επτά κρατών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας επτά κρατών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα

Σε πολυμερή τηλεδιάσκεψη με τους Υπουργούς Ενέργειας έξι κρατών συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης δια μέσου της Ελλάδας.

Οι Υπουργοί αποφάσισαν να συστήσουν ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή ειδικών για να αξιολογήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες των δυνητικών εξαγωγών φυσικού αερίου. Το ενδεχόμενο εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα ενισχύσει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού East Med λειτουργώντας συμπληρωματικά στην ιταλική αγορά.

Κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι Υπουργοί που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη αποφάσισαν να συντάξουν κοινή επιστολή που θα απευθύνεται στην Ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, στην οποία θα υπογραμμίζουν τη σημασία του αγωγού East Med για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα της ενεργειακής τους μετάβασης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Κοινής Δήλωσης των Υπουργών Ενέργειας μετά από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης:


Κοινή δήλωση μετά από την πολυμερή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ενέργειας επτά κρατών για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και τη διερεύνηση ευκαιριών και πλεονεκτημάτων του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Μετά από την πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας τους Ισραήλ, Δρ. Yuval Steinitz, οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας είχαν τηλεδιάσκεψη, στις 28 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της Ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ευημερία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των λαών στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Οι Υπουργοί αναγνωρίζουν τη σημασία του φυσικού αερίου ως κρίσιμου μεταβατικού καυσίμου το οποίο θα διευκολύνει την μακροπρόθεσμη ενεργειακή μετάβαση προς μία δραστική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Ενέργειας τονίζουν ότι η ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της διαφοροποίησης των εναλλακτικών πηγών προμήθειας και των οδεύσεων.

Έχοντας αυτό υπόψη, οι Υπουργοί Ενέργειας εξέφρασαν την στήριξή τους για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα αξιοποιήσει περιφερειακές υποδομές φυσικού αερίου όπως τους αγωγούς IGB, IBS, IBR, IRH και άλλους. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί μία βιώσιμη και στρατηγική επιλογή για την αύξηση της ασφάλειας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου στις περιοχές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και της Κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.

Για να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη συνεργασία, οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τους βέλτιστους τρόπους για την ανάληψη συλλογικών δράσεων και συνεργασιών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των εναλλακτικών καυσίμων, της προώθησης της καινοτομίας και κοινών πιλοτικών προγραμμάτων.

Οι Υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στη διεξαγωγή μίας ακόμα συνάντησης στο άμεσο μέλλον προκειμένου να συζητήσουν εφικτούς τρόπους για να κάνουν λειτουργική τη συνεργασία τους και να συστήσουν μία ad hoc ομάδα εργασίας σε επίπεδο ειδικών για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους Υπουργούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.