Στις 18/3 υπογράφτηκε μεταξύ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων και της Ένωσης Ξενοδόχων Τοπική Κλαδική ΣΣΕ. Για ακόμα μία χρονιά η υπογραφή της Τοπικής Κλαδικής Σύμβασης στα Ξενοδοχεία του Νομού Χανίων, έγινε χωρίς να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τι αιτήματα έβαζαν οι δύο πλευρές, τι εν τέλει διακυβεύονταν.
Η πλειοψηφία του Δ.Σ Ξενοδοχοϋπαλλήλων μπροστά στην μάχη αυτή ποτέ δεν κάλεσε Γενική Συνέλευση σε ανοικτό χώρο με μέτρα προστασίας, για να πουν οι εργαζόμενοι την γνώμη τους. Δεν ανακοινώθηκε ποτέ έστω και κάποια ανοικτή τηλεδιάσκεψη ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Θεωρούμε ότι όταν οι εκπρόσωποί μας υπογράφουν ρυθμίσεις που θα καθορίσουν την ζωή μας για τα επόμενα δύο χρόνια θα έπρεπε τουλάχιστον να δίνουν το λόγο στους εργαζόμενους με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες.
Η θέση μας ήταν και θα είναι η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων που κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα και την ενότητα των εργαζομένων ενός κλάδου. Η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και οι συλλογικοί αγώνες είναι η καλύτερη εγγύηση για να αναγκαστούν οι Ξενοδόχοι να τηρήσουν ακόμα και αυτά που υπέγραψαν. Οι υποψήφιοι της Ταξικής Ενότητας στο σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα αγωνιστούμε για να επαναπροσληφθούν όλοι εργαζόμενοι, να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών, να δουλέψουμε όλοι με βάση τους κλαδικούς μας μισθούς, με 5ήμερο – 8ώρο .
Δεν μπορούμε από την άλλη όμως να μην εναντιωθούμε στη τακτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας και του Σωματείου μας να “ξηλώνει λίγο – λίγο το πουλόβερ” των δικαιωμάτων μας υπογράφοντας ΣΣΕ με μειωμένα δικαιώματα και διαχωρισμούς εργαζομένων στο όνομα της καλής σχέσης με τους ξενοδόχους και του διαλόγου μαζί τους.
Την ίδια στιγμή που χιλιάδες Ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν ξέρουν αν θα δουλέψουν φέτος, δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα με τα πενιχρά επιδόματα, οι ξενοδόχοι απολαμβάνουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις , επιδοτούνται για τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές , επεκτείνουν τις επενδύσεις τους με ζεστό κρατικό χρήμα που βγαίνει από την φορολογία μας. Απόδειξη αποτελεί το 1 δις ευρώ δαπάνες για ανακαινίσεις και τα 170 εκ ευρώ δαπάνες για ανέγερση νέων ξενοδοχείων μέσα στο 2020.
Σε αυτές τις συνθήκες η πλειοψηφία του Δ.Σ του Σωματείου Ξ/Υ ακολουθώντας την Ομοσπονδία για ακόμα μία χρονιά επέλεξε την λογική του μικρότερου κακού. Επιχειρήματα όπως : «από το να μην έχουμε καθόλου σύμβαση , τουλάχιστον να έχουμε με μειωμένα δικαιώματα», έχει αποδειχτεί ότι οδηγούν σε συνεχείς υποχωρήσεις. Τα ίδια επιχειρήματα άλλωστε ακούστηκαν από τους ίδιους και σε περίοδο που ο Τουρισμός είχε ανάπτυξη, όπως το 2012 που οι μισθοί μας μειώθηκαν κατά 14%.
Τόσο σε περίοδο ανάπτυξης , όσο και σε περίοδο κρίσης οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με την δουλειά τους γεμίζουν τα σεντούκια της εργοδοσίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 από τα 3,5 έσοδα του τουρισμού στην Κρήτη, μόνο τα 150 εκατομμύρια κατέληξαν στους μισθούς των εργαζομένων. Πάει πολύ η πλειοψηφία του Δ.Σ Ξενοδοχοϋπαλλήλων να κάνει το άσπρο-μαύρο και να διακηρύσσει ότι δεν υπάρχουν μειώσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στην Σύμβαση θα δει ότι τόσο στην Εθνική όσο και στην Τοπική των Χανίων, υπογράφτηκε πάγωμα μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια, συνεχίζεται για ακόμα ένα δίχρονο η κατάργηση των συνεχόμενων ρεπό, προβλέπονται μειώσεις μισθών για μια σειρά εργαζόμενους. Συγκεκριμένα:
Στην παράγραφο 3 του Άρθρου 3 προβλέπεται πάγωμα μισθών για το 2021 και 2022, ενώ στην επόμενη παράγραφο προβλέπονται μειώσεις μισθών για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο που απασχολούνται στην Δ Κατηγορία. Εργαζόμενοι όπως λαντζιέρηδες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων, υπάλληλοι μίνι μάρκετ, συντηρητές πισίνας, ναυαγοσώστες, εργάτες αποθήκης θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες στην ίδια επιχείρηση ή ξενοδοχειακό όμιλο.
Στην ουσία λύνονται τα χέρια στους εργοδότες ώστε να ανακυκλώνουν φτηνό και ευέλικτο δυναμικό και να πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους πριν την συμπλήρωση 15 μηνών στον ίδιο εργοδότη. Για δεύτερη συνεχόμενη τοπική ΣΣΕ διατηρείται η κατάργηση του 5ημέρου, η δυνατότητα λήψης των ρεπό μη συνεχόμενες μέρες κ.α.
Αν συνυπολογίσουμε και το προσεχές νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση για επέκταση του ωραρίου κατά δύο ώρες καθημερινά, καταλαβαίνει κανείς ότι μας περιμένει μια εξαντλητική σεζόν ατελείωτης δουλειάς. Η επέκταση του ωραρίου, η 6η μέρα δουλειάς σημαίνει λιγότερα εργατικά χέρια, μαζικές απολύσεις, συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από πόστο σε πόστο, μια εποχή που ο εργαζόμενος εκτός από διάλειμμα αντικειμενικά έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο για να φροντίσει την χρήση των ατομικών του μέσων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Τίποτα δεν έγινε ποτέ χωρίς σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της!
Το ψηφοδέλτιο της Ταξικής Ενότητας καλεί όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να δυναμώσουν τον αγώνα και την συλλογική διεκδίκηση ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για ακόμα μια φορά τις συνέπειες της κρίσης. Η δύναμη ενός σωματείου είναι τα μέλη του. Η διαπραγματευτική μας δύναμη βρίσκεται στο γεγονός ότι εμείς δίνουμε ζωή στα Ξενοδοχεία. Χωρίς την δουλειά των χιλιάδων Ξενοδοχοϋπαλλήλων τα ξενοδοχεία είναι σκέτα κουφάρια.
Η πείρα της περσινής σεζόν δείχνει το κατά πόσο οι Ξενοδόχοι τήρησαν αυτά που έχουν υπογράψει. Τα μηνύματα που καταφτάνουν από τις μη επαναπροσλήψεις εργαζομένων στα ξενοδοχεία ή τις νέες συμφωνίες με μειώσεις δικαιωμάτων, φανερώνουν ότι τα όποια δικαιώματα διασφαλίζει σήμερα η ΤΚΣΣΕ πρέπει να διεκδικηθούν με μαζικό αγώνα στη πράξη!
• Καλούμε την πλειοψηφία του Δ.Σ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να καλέσει άμεσα έστω και τώρα Γενική Συνέλευση του Σωματείου σε ανοιχτό χώρο με μάσκες και αποστάσεις, ώστε να οργανωθεί ο αγώνας μπροστά στην νέα σαιζόν, με την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του Σωματείου.
• Καλούμε το σωματείο μας να πάρει απόφαση συμπόρευσης με δεκάδες κλαδικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα και να προετοιμάσουμε την αγωνιστική μας απάντηση στην κινητοποίηση στις 9 Απριλίου στις 6μμ στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στις 20 Απριλίου πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τουρισμού-Επισιτισμού.
Διεκδικούμε: