Οι ελέφαντες είναι το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης και απειλούνται από τον τουρισμό και τη λαθροθηρία – Τα τελευταία 12 χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 240 θάνατοι από επιθέσεις ελεφάντων.
Τραγικό θάνατο βρήκε μια φοιτήτρια από την Ισπανία κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ταϊλάνδη, όταν δέχθηκε χτύπημα από ελέφαντα.
Η 22χρονη Μπλάνκα Οχαγκουρέν Γκαρσία έχασε τη ζωή της από επίθεση ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Η Γκαρσία, που επισκέφθηκε το καταφύγιο Koh Yao μαζί με τον σύντροφό της, συμμετείχε σε δραστηριότητες φροντίδας ελεφάντων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ελέφαντας πανικοβλήθηκε και την τραυμάτισε θανάσιμα με τους χαυλιόδοντές του. Το περιστατικό σημειώθηκε στο νησί Koh Yao Yai, κοντά στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Πουκέτ, κατά τη διάρκεια μιας ημερήσιας εκδρομής.
Η τοπική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ειδοποίησε τις αρχές, και αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Το CNN επιχείρησε να επικοινωνήσει τόσο με το καταφύγιο όσο και με την ισπανική πρεσβεία στην Ταϊλάνδη για περαιτέρω πληροφορίες.
A 22 year old Spanish tourist lost her life after being attacked by an #elephant she was bathing in #Thailand‘s Koh Yao Elephant Care Centre. Wildlife experts suggest the elephant may have been under stress from living outside its natural habitat and enduring constant interaction… pic.twitter.com/hACuDNXdqt
— Shanghai Daily (@shanghaidaily) January 6, 2025
Εκατοντάδες θάνατοι στην Ταϊλάνδη από επιθέσεις ελεφάντων
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο θάνατος της 22χρονης Ισπανίδας είναι το πρώτο θανατηφόρο περιστατικό του 2025. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν καταγραφεί περίπου 240 θάνατοι από επιθέσεις ελεφάντων.
Μάλιστα, το 2024 σημειώθηκαν 39 τέτοια περιστατικά, με το τελευταίο θύμα να είναι μια 49χρονη γυναίκα, η οποία έχασε τη ζωή της όταν δέχθηκε επίθεση από άγριο ελέφαντα στο πάρκο Phu Kradueng.
Το συγκεκριμένο καταφύγιο, στο οποίο έγινε το τραγικό περιστατικό, σφραγίστηκε από τις αρχές της Ταϊλάνδης και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, προς το παρόν δεν έχει δοθεί ημερομηνία επαναλειτουργίας του.
Ο αριθμός των αιχμάλωτων ελεφάντων αυξήθηκε κατά 134% από το 2010 έως το 2020
Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους. Ο πληθυσμός των άγριων ελεφάντων στη χώρα έχει μειωθεί δραματικά, από πάνω από 100.000 στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μόλις 3.000-4.000 σήμερα.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των αιχμάλωτων ελεφάντων αυξήθηκε κατά 134% από το 2010 έως το 2020, με περίπου 2.800 ζώα να βρίσκονται σε τουριστικά κέντρα, σύμφωνα με την οργάνωση World Animal Protection.
Η ίδια οργάνωση έχει εκφράσει ανησυχία για την εκμετάλλευση των ελεφάντων στον τουρισμό, καλώντας για τερματισμό της αιχμαλωσίας και της αναπαραγωγής τους σε περιορισμένα περιβάλλοντα. «Οι ελέφαντες είναι ιδιαίτερα ευφυή ζώα με ικανότητα σύνθετης σκέψης και συναισθημάτων», αναφέρει έκθεση του 2020. «Η διαχείριση ελεφάντων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και υπογραμμίζει την ακαταλληλότητά τους για αιχμαλωσία, ειδικά όταν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.»
Το περιστατικό υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τη διαχείριση άγριων ζώων σε τουριστικά κέντρα.
Σρι Λάνκα: Ελέφαντας σε αμόκ ποδοπατά κόσμο σε φεστιβάλ – Σοκαριστικό βίντεο