Τα κορυφαία μπαχαρικά που μειώνουν το λίπος στην κοιλιά
Πρόσθεσε αυτά τα μπαχαρικά στα γεύματά σου, δώσε ώθηση στο μεταβολισμό και μείωσε το λίπος στην κοιλιά.
Τα κορυφαία μπαχαρικά που μειώνουν το λίπος στην κοιλιά
1. Τζίντζερ
Παρότι αυτό το αρωματικό μπαχαρικό είναι γενικά γνωστό για την ανακούφιση που προσφέρει σε ένα πονεμένο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην απώλεια λίπους. “Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι γεμάτο με καψαϊκίνη, το ίδιο συστατικό που κάνει καυτερές τις καυτερές πιπεριές”, λέει η διαιτολόγος Shira Lenchewski. “Μελέτες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να επιταχύνει προσωρινά το μεταβολισμό με αποτέλεσμα αυξημένη καύση θερμίδων”. Μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Metabolism βρήκε πως το τζίντζερ, “ενισχύει τη θερμική δράση των τροφών και προωθεί την αίσθηση πληρότητας”. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να προστεθεί στο τσάι, σε ντρέσινγκ για σαλάτες (όπως π.χ. ντρέσινγκ με τζίντζερ και πορτοκάλι) και σάλτσες (σκέψου μια σάλτσα με φιστίκι και τζίντζερ πάνω από ένα τηγανητό πιάτο”.
2. Μαϊντανός
Θεωρείται ως η πιο δημοφιλής γαρνιτούρα στον κόσμο και η αλήθεια είναι πως αυτό το πράσινο μυρωδικό μπορεί να κάνει περισσότερα απ’ ότι να προσθέσει απλά χρώμα σε ένα πιάτο. Πρόσφατη έρευνα από Μαλαισιανούς επιστήμονες αποκαλύπτει πως τα αντιοξειδωτικά στο μαϊντανό μπορεί να βελτιώσουν το μεταβολισμό του ήπατος. Πώς λοιπόν αυτό επηρεάζει το βάρος σου; Το συκώτι, που είναι ο μεγαλύτερος αδένας στον οργανισμό σου και βρίσκεται δεξιά από το στομάχι, είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα αποθηκεύει θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό. Έτσι, ένα συκώτι που δεν λειτουργεί καλά, ένα συκώτι γεμάτο λίπος, μπορεί να δημιουργήσει ως αποτέλεσμα έναν πιο αργό μεταβολισμό – και την αύξηση του βάρους. Πασπάλισε μαϊντανό σε σούπες, ντιπς, σάλτσες τομάτες και pesto, καθώς και σε ψητά ψάρια, πουλερικά και κρέας.
3. Σκόρδο
Αντιφλεγμονώδες και φυσικό αντιβιοτικό, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια για ιατρικούς λόγους. Τώρα είναι επίσης γνωστό για τη δράση του στην καύση του λίπους, λέει η κλινική διαιτολόγος Cynthia Pasquella, ιδρύτρια και διευθύντρια του Institute of Transformational Nutrition και συγγραφέας του The Hungry Hottie Cookbook. Για την ακρίβεια, ερευνητές στην Κορέα ανακάλυψαν πως το σκόρδο μείωσε το σωματικό βάρος σε υπερμεγέθη ποντίκια που τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές και στα οποία δόθηκε συμπλήρωμα με 2 ή 5% σκόρδο για επτά εβδομάδες. Ένας καινούργιος τρόπος να το χρησιμοποιήσεις; Η Pasquella προτείνει να προσθέσεις μερικές σκελίδες μέσα σε ένα πράσινο smoothie.
4. Δεντρολίβανο
Αυτό το βαθυπράσινο μυρωδικό έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του λίπους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση Journal of Nutrition δηλώνει πως το καρνοσικό οξύ που βρίσκεται στο δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει την αύξηση του βάρους ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου σε νηστεία – ο τεχνικός όρος για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όταν το σώμα μένει χωρίς τροφή από οχτώ έως 12 ώρες (συνήθως στη διάρκεια της νύχτας). Άλλη μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign, βρήκε πως το δεντρολίβανο (μαζί με τα εκχυλίσματα της ελληνικής και της μεξικανικής ρίγανης) περιέχουν περισσότερα συστατικά –πολυφαινόλες και φλαβονοειδή- απ’ ότι άλλα βότανα και μυρωδικά, τα οποία βοηθούν στο μπλοκάρισμα ενζύμου που σχετίζεται με το διαβήτη τύπου 2. Πρόσθεσε δεντρολίβανο σε πιάτα με αβγά, κοτόπουλο και αρνάκι και χρησιμοποίησέ το για να αρωματίσεις ελαιόλαδο.
5. Κουρκούμη
Στενός συγγενής του τζίντζερ, η κουρκούμη είναι βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας – και θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, λέει η Lenchewski. “Το χρώμα προέρχεται από την κουρκουμίνη, ένα φυτοχημικό που αντισταθμίζει άμεσα τις φλεγμονές στο σώμα. Και η μείωση των φλεγμονών βελτιώνει τη δεκτικότητα του οργανισμού στη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη που στέλνει μηνύματα στο μεταβολισμό”. Μπορείς να πασπαλίσεις την κουρκούμη πάνω από κοτόπουλο, σε βραστά και μαρινάδες για κρέατα και στο ρύζι. “Μου αρέσει πολύ το ντρέσινγκ με κουρκούμη και ταχίνι μαζί με μηλόξυδο, τζίντζερ και σάλτσα καρύδας”, προσθέτει η Lenchewski.
6. Σκόνη τσίλι
Πιο καυτό αντιστοιχεί σε περισσότερες καύσεις. Η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό που δίνει την έντονη γεύση σε αυτό το μυρωδικό, έχει αποδειχτεί πως κινητοποιεί το μεταβολισμό. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία προέρχεται από επιστήμονες στην Ολλανδία που βρήκαν πως μια μικρή μερίδα (2,56 mg καψαϊκίνης) ανά γεύμα “αύξησε την οξείδωση των λιπών σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας” – δηλαδή, ενθάρρυνε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος. Ρίξε σκόνη τσίλι σε enchiladas, σε μπιφτέκια, σε βραστό με βάση το μοσχάρι, σε σαλάτες με φασόλια και φυσικά στα τσίλι.
7. Πιπέρι καγιέν
Πέρα από τις παραπάνω θερμίδες που μπορεί να κάψεις, το καυτερό φαγητό μπορεί επίσης να μειώσει την όρεξή σου. Ερευνητές τροφίμων και διατροφής από το Πανεπιστήμιο Perdue διεξήγαγαν μια μελέτη σε 25 μη παχύσαρκους ανθρώπους – 13 που προτιμούσαν τις πικάντικες τροφές και 12 που δεν τις διάλεγαν. Μια μικρή δόση από αποξηραμένες, τριμμένες κόκκινες πιπεριές καγιέν προστέθηκε στην καθημερινή διατροφή όλων για έξι εβδομάδες. Στη συνέχεια οι ειδικοί συμπέραναν πως εκείνοι που δεν ήταν φαν των κόκκινων πιπεριών διαπίστωσαν μείωση στην όρεξή τους, ειδικά για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά φαγητά ως αποτέλεσμα του σοκ στο σύστημά τους. “Και όπως ακριβώς η κουρκούμη, αυτό το μπαχαρικό θα δώσει ώθηση ακόμη και στο πιο πεισματάρικο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και των μικροβίων”, λέει η Pasquella. Πασπάλισε πιπέρι καγιέν σε salsas, σε τυρί και ανάμιξέ το σε μεξικάνικα σοκολατένια γλυκά.
8. Σπόροι μουστάρδας
Προέρχονται από το φυτό μουστάρδα που θεωρείται μέλος της ομάδας των σταυρανθών λαχανικών και θεωρούνται πως πέρα από γεύση προσφέρουν τόνωση στο μεταβολισμό. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα ανακάλυψαν πως η ουσία homobrassinolide, ένα είδος φυτικού συστατικού που βρίσκεται στις μουστάρδες μπορεί να διεγείρει τα μυικά κύτταρα να αυξήσουν τη μάζα των λείων μυών. Μια άλλη μελέτη βρήκε πως η μελατονίνη (η ίδια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο), η οποία βρίσκεται στη μουστάρδα, διεγείρει την εμφάνιση του “μπεζ λίπους”, μιας ομάδας λιπωδών κυττάρων που καίνε θερμίδες και βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Θα βρεις τους σπόρους της μουστάρδας είτε ολόκληρους είτε τριμμένους και μπορεί εύκολα να τους μετατρέψεις σε μπαχαρικό αναμιγνύοντάς τους με νερό, κρασί ή ξύδι και άλλα μπαχαρικά.
9. Μαύρο πιπέρι
Βγάλε το μύλο. Ερευνητές στην Κορέα αποκάλυψαν τη λιποδιαλυτική δύναμη της πιπερίνης, της ουσίας που δίνει τη δυνατή γεύση στο πιπέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, η πιπερίνη εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων και “με αυτό τον τρόπο, η πιπερίνη μπορεί να θέτει σε κίνηση μια μεταβολική αλυσιδωτή αντίδραση που βοηθά στον έλεγχο του λίπους με άλλους τρόπους”. Μπορείς να προσθέσεις μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι σε σάλτσες (όπως σάλτσα πιπεριού για φιλέτα και ασιατικά πιάτα) καθώς και σε πιάτα με κοτόπουλο.
Το μαύρο πιπέρι σε βοηθάει να κόψεις το κάπνισμα
10. Κανέλα
“Έρευνα έχει βρει πως η κανέλα πραγματικά βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την αύξηση ινσουλίνης (ορμόνης αποθήκευσης λίπους) μετά το φαγητό”, λέει η Lenchewski. Καθηγητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν έναν αριθμό μπαχαρικών, ανάμεσά τους και η κανέλα, και συμπέραναν πως η προσθήκη αυτού του αντιοξειδωτικού μπαχαρικού σε γεύματα με πολλά λιπαρά αύξησε την ανταπόκριση της ινσουλίνης κατά 20% ενώ επίσης μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων –ένα είδος λιπαρών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό- κατά 30%. Πασπάλισε κανέλα στον καφέ, το τσάι και σε smoothies καθώς και σε γιαούρτι, βρώμη, βάφλες και φρούτα. “Μπορείς να φτιάξεις ένα ρόφημα από ραδίκια όπου θα προσθέσεις λίγο γάλα αμυγδάλου, μια πρέζα κανέλα και λίγο μέλι για ένα γλυκό μετά το φαγητό”, λέει η says Pasquella.
Πηγή: shape.gr
Τα σχόλια είναι κλειστά.