Σύσκεψη με τον «στρατηγό» Σωτήρη Τσιόδρα για τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού στη χώρα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός ανήρτησε και σχετική φωτογραφία σε προσωπικό του λογαριασμό στα social media , σημειώνοντας : «Σάββατο πρωί. Συζητώντας με τον Σωτήρη Τσιόδρα τα επόμενα βήματα».
Χωρίς αμφιβολία ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσιόδρα προκειμένου να κατασταλάξει στην στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα το τελευταίο 24ωρο είναι αρκούντως κρίσιμη.
Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων
Από τις 18:00 την Παρασκευή που έγινε η τελευταία επίσημη ενημέρωση έως το πρωί του Σαββάτου, δηλαδή μέσα σε μερικές ώρες, οκτώ (8) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Συνολικά, ο απολογισμός των θυμάτων από κοροναϊό στη χώρα έχει ανέλθει στα 67 άτομα και όπως όλα δείχνουν οι αριθμοί αυτοί θα παρουσιάσουν αυξητικές τάσεις, πριν έρθει η ώρα της αποκλιμάκωσης.
Αυτό είναι και το μήνυμα που έχουν εκπέμψει όλοι οι ειδικοί και πρώτος από όλους ο Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε «στο τέλος της αρχής», καθώς και ότι παρατηρείται κάμψη στο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού.
Μπορεί να μας διαλύσει
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την Παρασκευή πως αν υποτιμήσουμε τώρα τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας «ο ιός θα μας διαλύσει».
«Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού.
«Βλέπω την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα μικρά αισιόδοξα μηνύματα, να μην μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Αυτό που κάνουμε δουλεύει, η αύξηση είναι βραδεία. Ίσως να έχουμε και μείωση αργότερα. Από εμάς εξαρτάται» υπογράμμισε.
«Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό τα δεδομένα, εξαρτάται από εμάς το αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα» επισήμανε.
Γιατί είναι κρίσιμος ο Απρίλιος
«Ο επόμενος μήνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος» προειδοποίησε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Νίκος Σύψας όσον αφορά στη διασπορά του κοροναϊού.
«Η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα με τέλος Απριλίου», τόνισε.
«Τέλος Απριλίου αρχές Μαΐου αν δεν τα τινάξουμε όλα τώρα στον αέρα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ελάφρυνση των μέτρων» σημείωσε ο λοιμοξιωλόγος στον ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε, αν βγάλουμε το μήνα, θα είναι τα πράγματα πολύ πιο εύκολα ακόμη κι αν έρθει δεύτερο κύμα του ιού το φθινόπωρο, με πολίτες που θα έχουν αντισώματα, με αποτελεσματικά φάρμακα στη φαρέτρα μας, και πολύ καλύτερα ετοιμασμένοι.
Για το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων μετακίνησης σχολίασε ότι «κάθε μετακίνηση είναι πιθανή διασπορά στη φάση που βρισκόμαστε, κάθε περιορισμός μετακίνησης είναι καλοδεχούμενος».
Την ίδια ώρα τόσο από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, όσο και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας επισημαίνεται το γεγονός ότι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Περιορισμός στον αριθμό και τον χρόνο των μετακινήσεων
Περιορισμό στον αριθμό και το χρόνο των μετακινήσεων περιλαμβάνει η αυστηροποίηση των μέτρων που έρχεται μέσα στα επόμενα 24ωρα δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση των μέτρων για τον περιορισμό μετακινήσεων που έχουν οριστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα «στοπ» στην περαιτέρω διασπορά του ιού, ενόψει της βελτίωσης του καιρού και των διακοπών του Πάσχα.
Με νωπό, άλλωστε, το προηγούμενο από τις βόλτες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ήδη έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των παραλιακών ζωνών της Πάτρας και του Βόλου.
Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στο Πάσχα, περίοδος που υπό κανονικές συνθήκες παρατηρείται μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα.
Η ΑΑΔΕ ήδη πρόλαβε κάποιους «πονηρούς», που σκόπευαν να αλλάξουν τη μόνιμη τοποθεσία κατοικίας τους ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην επαρχία το Πάσχα, ανακοινώνοντας ότι σταματά να εξετάζει τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καθώς θα αποφασιστούν σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη σύσκεψη που θα έχει με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας.
Τα μέτρα που εξετάζονται βασίζονται σε σε πλαφόν στον αριθμό των μετακινήσεων, αλλά και σε περιορισμένη χρονική διάρκεια εξόδου από το σπίτι.
Αναλυτικά τα πιθανά μέτρα:
1. Πλαφόν στις εξόδους
Πρώτο βήμα πιθανώς να γίνει με αριθμητικό περιορισμό στις ημερήσιες μετακινήσεις του πολίτη, με αποστολή έως δύο SMS. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η πλειονότητα των πολιτών συνδυάζει σε μία-δύο εξόδους τις ανάγκες του. Πάντως δεν προκρίνεται το μοντέλο Κύπρου με μόλις μία μετακίνηση ημερησίως.
2. Κυκλοφορία µε ώρα επιστροφής
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η σκέψη για χρονικό όριο (όχι πάνω από τρίωρο) για τις μετακινήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να καθοριστεί περιθώριο ανά τύπο μετακίνησης (άλλο για την τράπεζα, άλλο για την άθληση). Οι τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα δύο πρώτα μέτρα να εφαρμοστούν μόνα τους ή σε συνδυασμό εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» και μεγάλο σκέλος είναι στα χέρια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων
Η επέκταση του μοντέλου κλεισίματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός ζητάει όλο και πιο έντονα την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών στις «κόκκινες ζώνες» τους (πάρκα, παραλίες κ.ά).
4. Ειδική έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας για ηλικιωμένους
Τις τελευταίες μέρες διατυπώνονταν, κατά πληροφορίες, σκέψεις για κατάργηση της έντυπης βεβαίωσης μετακίνησης. Το σενάριο δείχνει να εγκαταλείπεται, ωστόσο υπό συζήτηση αναμένεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπλήρωσης του εγγράφου μόνο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
5. Αστυνομικοί έλεγχοι
Στο επιχειρησιακό σκέλος ειδικό σχεδιασμό καταρτίζουν τα σώματα ασφαλείας – ιδίως ενόψει Πάσχα – σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων. Ελεγχοι γίνονται ήδη αλλά προδιαγράφεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας τη Μ. Εβδομάδα.
6. Κλείσιμο διοδίων
Στον φόβο του Μαξίμου για τυχόν απόπειρα φυγής πολιτών από τα αστικά κέντρα σε μικρότερες πόλεις, χωριά και νησιά, ουδείς αποκλείει «σφράγισμα» των εθνικών οδών. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι δεν επιτρέπονται βόλτες στα χωριά και εφόσον διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κανόνα, θα ληφθεί κάθε μέτρο αποτροπής.
7. Κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων
Επισήμως το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως «υπεύθυνη και μετρημένη» τη στάση της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα. Η οριστική απάντηση της κυβέρνησης θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με βάση και επιστημονικές εισηγήσεις. Κατά πληροφορίες, υπό επεξεργασία θα τεθεί η δυνατότητα για «κλειστές» λειτουργίες σε συγκεκριμένους ναούς που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα.
8. Μεγαλύτερο πρόστιμο στην άσκοπη κυκλοφορία
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προστίμων ή και των ποινών ειδικά σε κατά εξακολούθηση παραβάτες. Μέχρι στιγμής πρόθεση δεν είναι η άμεση «αναβάθμιση» της χρηματικής τιμωρίας, ωστόσο πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για αυστηροποίηση εφόσον ενταθούν οι απερίσκεπτες συμπεριφορές.
9. Αυστηρότερη απαγόρευση συναθροίσεων
Στην ίδια λογική θα συζητηθεί η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων και τυχόν ανάγκη ενίσχυσης ενόψει του Πάσχα, με πιθανότητα δηλαδή να χαμηλώσει το σημερινό όριο των 10 ανθρώπων.
10. Απαξ μετακινήσεις εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας
Την επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης και το Ε1 επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός των δήμων τους. Και σε αυτή την περίπτωση διαμηνύεται πάντως ότι οι μετακινήσεις παραμένουν άπαξ και δεν επιτρέπεται μετάβαση σε εξοχικά.
Στη μάχη και οι Ένοπλες δυνάμεις
Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα επιστρατευτούν στη «μάχη» με τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί περαιτέρω η εμπλοκή των στρατιωτικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή υγειονομικού και προστατευτικού υλικού. Μάλιστα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να παραδοθούν 150.000 χειρουργικές μάσκες στους αρμόδιους φορείς.
Επιπλέον, θα ενεργοποιηθούν και τα εργαστήρια των στρατιωτικών ιατρικών σχολών για την επεξεργασία δειγμάτων από τεστ ανίχνευσης κοροναϊού.
Από το Πολεμικό Ναυτικό δρομολογείται επίσης η επίταξη πλοίου, ώστε, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και μία σειρά από δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας σε ότι αφορά το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε επίπεδο μονίμων στελεχών όσο και στρατευσίμων.