Με τον νέο ασφαλιστικά νόμο, που έρχεται με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να αντικαταστήσει το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης και ανεβαίνει η σύνταξη όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός.
Οι αλλαγές με βάση τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη θα αφορούν όσους έχουν από 30 και άνω έτη ασφάλισης. Άμεσα ωφελημένοι θα είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου του 2016 με το Νόμο 4387, καθώς με βάση τα σενάρια που εξετάζονται σε μελέτη του υπουργείου Εργασίας, θα κερδίσουν από 35 ως και 170 ευρώ τα μήνα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Ποιοι είναι κερδισμένοι
Κερδισμένοι είτε με αύξηση σύνταξης είτε με μείωση και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς βγαίνουν και 2 εκατ. παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από το Νόμο 4387/2016) διότι οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έβγαλε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που καταργούνται με την απόφαση του ΣτΕ. Και για τους νέους αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους οι αυξήσεις θα έρχονταν από την 1η/1/2013 και μετά, αλλά με την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου οι αδικίες στις συντάξεις διορθώνονται με αυξήσεις από φέτος.
Η όποια θετική μεταβολή στις συντάξεις θα μετράει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019. Αυτά σημαίνει ότι αν ο νέος νόμος ψηφιστεί τον Ιανουάριο του 2020, οι αυξήσεις για όσους τις δικαιούνται θα δοθούν με αναδρομικά 4 μηνών, δηλαδή από τις συντάξεις μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.
Ανεβαίνουν οι παλιές συντάξεις, μειώνονται οι προσωπικές διαφορές
Στις παλιές συντάξεις θα γίνει ξανά επανυπολογισμός με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει άτι η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί και μαζί με την εθνική θα τραβήξει προς τα πάνω το σύνολο της σύνταξης.
Το αποτέλεσμα θα είναι:
Να μειωθούν οι προσωπικές διαφορές που βλέπουν τώρα οι συνταξιούχοι στα ενημερωτικά τους και για πολλούς να μηδενιστούν. Να προκύψουν για πρώτη φορά αυξήσεις σε όσους έχουν μικρή προσωπική διαφορά και έτσι να έχουν μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που έπαιρναν πριν από τον αρχικό επανυπολογισμό Κατρούγκαλου. Να πάρουν μεγαλύτερη αύξηση σύνταξης οι κατηγορίες που ήδη ευνοήθηκαν με τον πρώτο επανυπολογισμό λόγω αυξημένων εισφορών.
Για παράδειγμα:
Μείωση προσωπικής διαφοράς. Συνταξιούχος που είχε σύνταξη 1.200 ευρώ ως το 2018 παίρνει με τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου ανταποδοτική σύνταξη 650 ευρώ και με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ φτάνει στα 1.034 ευρώ.
Έχει μείωση 166 ευρώ από την παλιά σύνταξη και τα παίρνει ως προσωπική διαφορά. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αν η ανταποδοτική σύνταξη πάει στα 740 ευρώ, τότε η νέα συνολική του σύνταξη θα είναι 1.124 ευρώ, οπότε η προσωπική διαφορά θα είναι μόνον 76 ευρώ αντί 166 ευρώ.
Το κέρδος είναι ότι ένα μέρος από την προσωπική διαφορά γίνεται σύνταξη και περιορίζεται ο κίνδυνος απωλειών στο μέλλον Μηδενισμός προσωπικής διαφοράς και αύξηση σύνταξης.
Συνταξιούχος με 40 χρόνια και μισθό 2.000 ευρώ έπαιρνε σύνταξη 1.222 ευρώ προ φόρου ως το 2018.
Με τον επανυπολογισμό Κατρούγκαλου, πήρε ανταποδοτική σύνταξη 856 ευρώ και με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ έχει 1.166 ευρώ προ φόρου. Η προσωπική του διαφορά (μείωση από τα 1.222 ευρώ) είναι 56 ευρώ.