Την προοπτική συνεργασίας του Δήμου Ρεθύμνης με το Βιετνάμ στους αναπτυξιακούς άξονες του τουρισμού, της απασχόλησης εργατικού δυναμικού, των εμπορικών συναλλαγών και του πρωτογενούς τομέα αλλά και της εξειδίκευσης προσωπικού στον τουριστικού τομέα εξέτασαν στο πλαίσιο της σημερινής τους συνεργασίας ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης με τον Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Le Hong Truong.
Η συνεργασία εξελίχθηκε στο πλαίσιο διευρυμένης σύσκεψης που συγκάλεσε η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Δ. Ρεθύμνης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη, με τη συμμετοχή ευάριθμων φορέων κι εκπροσώπων του τουριστικού κι επιχειρηματικού κλάδου αλλά και εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του Ρεθύμνου και της Κρήτης.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος κατέθεσε στον Πρέσβη τη θετική διάθεση και τα αισθήματα φιλίας που διατηρεί το Ρέθυμνο για το Βιετνάμ, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για μια χώρα με σημαντική ιστορία και αγώνες για την ανεξαρτησία της. Επιπλέον τον ενημέρωσε για τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες του Ρεθύμνου με έμφαση στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι το Ρέθυμνο εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι μια πόλη ανοιχτή σε καινοτόμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και νέες συνεργασίες με αγορές του κόσμου, σύγχρονη που παρακολουθεί στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις και περιβαλλοντικά φιλική αφού κάθε αναπτυξιακό έργο που σχεδιάζεται και υλοποιείται έχει ως βασικό κριτήριο το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη.
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε στον Πρέσβη ότι στο Ρέθυμνο δραστηριοποιούνται ικανοί επιχειρηματίες τουρισμού, με πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία, οι οποίοι είναι δεκτικοί σε νέες προτάσεις συνεργασίας.
Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Βιετνάμ, με τη συνδρομή του Προξένου του Βιετνάμ κ. Γαβριήλ Πετρίδη,και της Ρεθεμνιώτισας Όλγας Παραγιουλάκη, ανέφερε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι το Βιετνάμ παρουσιάζει ανοδικούς δείκτες ανάπτυξης και ενδιαφέρεται για τη σύναψη σχέσεων συνεργασίας με την Ελλάδα στους τομείς των εξαγωγών τόσο σε εργατικό δυναμικό όσο και σε υφάσματα εξαιρετικής ποιότητας και χαμηλής τιμής λόγω φορολογικών απαλλαγών σε δασμούς, καφέ και τσάϊ.
Από την Κρήτη τους ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως το λάδι και το κρασί καθώς και άλλα τοπικά προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν να εισάγουν στο Βιετνάμ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρέσβης του Βιετνάμ στην προοπτική ανταλλαγής τουριστικών επισκεπτών, θέμα που συζήτησε εκτενώς με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Τουρισμού και τα μελή της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δ. Ρ. : κ. Τσακαλάκη Μανόλη/ Πρόεδρο Συλλόγου Ξενοδόχων και κ. Γιουμπάκη Αντώνη /Μέλος του Συλλόγου, κ. Τσικιντίκου Αθηνά/ Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου, κ. Περάκη Μανώλη/ Πρόεδρο Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ρεθύμνης «Ξένιος Ζευς», κ. Γεωργακάκη Βιργινία, Μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δ.Ρ και κ. Σκορδίλη Αργύρη/ Πρόεδρο Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικού Ρεθύμνου.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στην οποία , εκτός από τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Μέλη της επιτροπής τουριστικής προβολής Δ.Ρ. συμμετείχαν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και συγκεκριμένα ο κ. Θανάσης Σπυριάδης , Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης στον τομέα Marketing Τουρισμού, ο κ. Ξανθός Γιώργος, Καθηγητής Business Administration στο ΕΛΜΕΠΑ, η κ. Βίλλυ Κακλιδάκη Δ/ντρια του Δημόσιου ΙΕΚ και μέλη Δ.Σ ΙΕΚ.
Στη διάρκειά της, διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης της υφιστάμενης τεχνογνωσίας και εμπειρίας του Ρεθύμνου και των καταρτισμένων σε ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό επίπεδο μελών του στην εκπαίδευση και εξειδίκευση Βιετναμέζων που προσφέρονται για απασχόληση στον τουρισμό είτε στη χώρα τους που επιδιώκει αύξηση του τουρισμού είτε στην Ελλάδα και την Κρήτη. Συμφωνήθηκε η έναρξη επαφών και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Ανόϊ του Βιετνάμ με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του νησιού μας προκειμένου να καθοριστεί από κοινού ο τρόπος διάχυσης της τεχνογνωσίας και η συνέργεια στον συγκεκριμένο τομέα.
Η συνεργασία , η οποία αξιολογήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ως γόνιμη κι επωφελής, ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και τη διαβεβαίωση του Πρέσβη ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τον Δήμαρχο και τους φορείς του Ρεθύμνου με πιο συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας αφού πρώτα κάνει τις απαραίτητες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για το νομικό καθεστώς που διέπει τις διακρατικές συναλλαγές.
Σημειώνεται δε, ότι κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στο Ρέθυμνο ο κ.
Le Hong Truong και οι συνοδοί του, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τη φιλοξενία των ανθρώπων της πόλης, την κρητική διατροφή αλλά και να πάρουν μία γεύση από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Τσικνοπέμπτης.
Αναχωρώντας, ο Πρέσβης κατέθεσε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική του Ρεθύμνου και τη θερμή φιλοξενία των ανθρώπων του.
Τα σχόλια είναι κλειστά.