Προγραμματίζεται άσκηση το φθινόπωρο του 2025, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο φορέων
Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα είχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, το μεσημέρι της Πέμπτης 13/2 στη Λότζια, στην οποία συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλης Χαιρέτης.
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΟΑΣΠ και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η ισχυροποίηση του τομέα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία αφορούν πρωτίστως τον σεισμικό κίνδυνο αλλά και το σύνολο των ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών.
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να επικαιροποιηθούν ή να προστεθούν μελέτες που αφορούν στον σεισμικό κίνδυνο, στην
τρωτότητα, σε διάφορες ευπάθειες, οι οποίες είναι γνωστό και μακροσκοπικά ότι υφίστανται σε έναν αστικό χώρο όπως είναι το Ηράκλειο και γενικότερα ο Δήμος Ηρακλείου.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι από την άσκηση «Μίνωας» η Δημοτική Αρχή είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιθώρια για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα: «Είχα επισημάνει και τότε ότι το Ηράκλειο τέθηκε στο περιθώριο της άσκησης αυτής και από εκείνη τη στιγμή είχαμε ξεκινήσει να συζητάμε την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μία άσκηση ειδικά στο Δήμο Ηρακλείου και αυτό πλέον αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται μετά την σημερινή μας συνάντηση.
Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, περιλαμβάνεται και μία άσκηση την οποία αυτή τη στιγμή την προσδιορίζουμε για το φθινόπωρο του 2025».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου διευκρίνισε ότι αυτές οι ενέργειες δεν σχετίζονται με κάποια εκτίμηση κινδύνου για την Κρήτη η οποία δεν είναι γνωστή ή δεν έχει γίνει δημόσια. «Η πληροφόρηση που έχω από όλες τις πηγές συμπίπτει με την δημόσια πληροφόρηση.
Όμως, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι με βάση τα ιστορικά προηγούμενα τα οποία έχουμε σε έναν τόσο σεισμογενή τόπο και επίσης με τα επιπλέον χαρακτηριστικά που είχε αποκτήσει το πολεοδομικό μας συγκρότημα και τα οποία προφανώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου κινδύνου», επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας:
«Εμείς ούτως ή άλλως και αυτό δεν αφορά άμεσα την συνεργασία για την οποία συζητήσαμε σήμερα, ήδη έχουμε ανασυνθέσει την ομάδα έργου της Πολιτικής Προστασίας. Έχουμε επικαιροποιήσει το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο, έχουμε ορίσει ομάδες υπηρεσίας σε επιφυλακή, έχουμε ορίσει διαδικασίες μέσα από τις οποίες είμαστε σε ετοιμότητα σε ό,τι αφορά τόσο τα τεχνικά μας μέσα, όσο και τους ανθρώπινους πόρους. Επίσης, έχουμε επικαιροποιήσει, μετά από επιθεώρηση, τα σημεία καταφυγής και είμαστε στη διαδικασία να προσθέσουμε σημεία καταφυγής και στις εκτός σχεδίου περιοχές που είναι εξίσου κατοικημένες».
Πρόσθεσε επίσης ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο της ασύρματης επικοινωνίας το οποίο έχει ως βάση το μόνιμο Κέντρο Επιχειρήσεων που δημιούργησε πρόσφατα ο Δήμος στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, το οποίο και θα αποτελεί την βάση του συντονισμού σε περίπτωση που συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός. «Είναι προφανές ότι δίνουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στα ζητήματα αυτά , διότι είναι ζητήματα που αφορούν στη ζωή και την περιουσία.
Και ο Δήμος μας, ακόμα και καθ’ υπέρβαση της αρμοδιότητάς του, θα ενεργεί προς την κατεύθυνση αυτή» κατέληξε ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι αποφασίστηκε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου να συνδράμει ώστε να εξελιχθούν τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και να προχωρήσουν ερευνητικές ενέργειες οι οποίες να προσδιορίζουν παραμέτρους με βάση τις οποίες θα μπορούν να βελτιωθούν, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.
«Μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου έχουμε πει και έχω προτείνει στο Δήμαρχο και το αποδέχτηκε, μαζί με όλες τις δράσεις που θα κάνουμε, να πραγματοποιήσουμε και μία άσκηση προς τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε τα σχέδια τα οποία υπάρχουν» είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημειώνοντας ότι όλα αυτά γίνονται σε επίπεδο πρόληψης, απαιτείται μακροχρόνια προσπάθεια και δεν έχει καμία σχέση με την εξελισσόμενη σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη.
Ο Ευθύμης Λέκκας επεσήμανε ακόμη ότι η άσκηση «Μίνωας», ήταν η μεγαλύτερη άσκηση πλήρους ανάπτυξης πεδίου για σεισμό και συνοδά φαινόμενα που έχει εκτελεσθεί ποτέ στον Ελληνικό χώρο. Η αποτίμηση που προέκυψε από την άσκηση, όπως ανέφερε, έχει ολοκληρωθεί, αναδεικνύοντας κάποια θέματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των σχεδίων Ξενοκράτης.
«Αυτή η άσκηση, ήταν μία άσκηση για την Περιφέρεια. Πρέπει τώρα να εξειδικευτούν οι ασκήσεις σε κάθε Δήμο και βέβαια ο Δήμος Ηρακλείου είναι ο μεγαλύτερος δήμος της Κρήτης, ο τέταρτος δήμος σε όλη τη χώρα, με πολυποίκιλες δραστηριότητες και θεωρούμε σκόπιμο ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εδώ. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προκλητική διαδικασία για εμάς και επιστημονικά και επιχειρησιακά και τεχνικά. Να δούμε ένα Ηράκλειο περισσότερο ασφαλές και να μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τους γεωδυναμικούς κινδύνους, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική κρίση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Όσον αφορά τους σεισμούς στη Σαντορίνη επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την Κρήτη. «Για τη Σαντορίνη θα ήθελα να πω ότι έστω και το αρνητικό σενάριο να πάρουμε για το χώρο της Σαντορίνης, που είναι ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί αυτός ο σεισμός, δεν θα έχει απολύτως καμία επίπτωση εδώ στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Ούτε ο σεισμός ο ίδιος, ούτε και τα κύματα τσουνάμι. Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όχι μόνο για το Ηράκλειο αλλά και η όλη την Κρήτη».