Νέα μέτρα κατά της πανδημίας του κοροναϊού, επεξεργάζεται η κυβέρνησης μετά την αυξητική τάση σε ημερήσια κρούσματα, νοσηλείες, θετικότητα αλλά και διασωληνώσεις που διαπιστώνουν οι ειδικοί την τελευταία εβδομάδα, την ώρα που το σύστημα Υγείας πιέζεται ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χθες σημειώθηκε νέο άλμα στις μολύνσεις με 3.739 νέα κρούσματα, τη στιγμή που και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι υψηλός με 356 ασθενείς να νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ της χώρας.
Τα νέα, δραματικά στοιχεία για την πανδημία, αναμένεται να εξετάσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κύκλους των ειδικών συζητούνται διάφορες λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί μία γενικευμένη επιδημιολογική έξαρση.
Οι λύσεις των επιστημόνων αν ξεφύγει η κατάσταση
Προκειμένου λοιπόν να μην εξαπλωθεί περαιτέρω η πανδημία, οι ειδικοί συζητούν τρία βασικά μέτρα, τα οποία πιθανώς να προτείνουν στην κυβέρνηση αν το κρίνουν απαραίτητο. Αυτά είναι:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Ενισχυμένη προστασία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (χρήση διπλής μάσκας)
Απαγόρευση εκδηλώσεων με μεγάλο αριθμό ατόμων
Δεδομένου μάλιστα πως δεν υπάρχουν πια εξειδικευμένα μέτρα στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές», τα μέτρα αυτά αναμένεται –σε περίπτωση που εφαρμοστούν- να έχουν καθολική ισχύ, δηλαδή να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους αλλά και για τους ανεμβολίαστους.
Τα πρώτα σημάδια
Η αυξητική τάση άρχισε να φαίνεται από την Δευτέρα, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000 και όταν καταγράφηκαν 3.164 περιστατικά, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η πανδημία του κοροναϊού καταγράφει πλέον περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας.
Κατακοκκινίζει η Βόρεια Ελλάδα
Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι που συνεδρίασαν χτες διαπίστωσαν πως η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα παραμένει επιβαρυμένη, ενώ στις κόκκινες περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη προστέθηκαν ακόμη δύο πόλεις, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά.
Στα Τρίκαλα χτες, τα οποία απασχολούν το τελευταίο καιρό τους ειδικούς καθώς εκεί μέσα σε λίγες ημέρες έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό δύο νέοι άνθρωποι, κατέγραψαν 101 νέες διαγνώσεις, ενώ παρ΄όλο που στα Γρεβενά καταγράφηκαν μόλις 15 κρούσματα, οι διαγνώσεις ανά 1 εκατ. πληθυσμό αγγίζει το 47,23%.
Στο στόχαστρο βρίσκεται και η Αχαΐα με 106 διαγνώσεις αλλά και η Ροδόπη με 71 μολύνσεις του κοροναϊού σε μία ημέρα.
Οι παρεμβάσεις του υπ. Υγείας
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συνεχώς λειτουργικές αλλαγές και παρεμβάσεις στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ωστόσο οι δυναμικοί δείκτες της πανδημίας (ενεργά κρούσματα, θετικότητα και νοσηλείες) θα κρίνουν αν και πότε είναι αναγκαία τα επιπλέον μέτρα προφύλαξης.
Άλλωστε η Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανησυχούν τους ειδικούς.
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη που χτες καταγράφηκαν ακόμα 574 νέα κρούσματα, τριψήφιο αριθμό μολύνσεων «δίνουν» η Ημαθία με 172, η Μαγνησία με 141, η Πιερία με 128 και η Πέλλα με 119 και η Λάρισα με 270 νέες μολύνσεις.
Αλλαγές και νέες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η έξαρση της πανδημίας «χτύπησε» και το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας και συγκεκριμένα τις δύο νοσοκομειακές μονάδες, των Γιαννιτσών και της Έδεσσα.
Για τον λόγο αυτό με απόφαση του υπουργείου Υγείας, στα Γιαννιτσά αναμένεται να αναπτυχθούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα θα λειτουργούν 12 κλίνες από εδώ και στο εξής και οι δέκα θα είναι για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και οι άλλες δύο για άλλα περιστατικά.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα στην Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην συμπρωτεύουσα μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Μάριου Θεμιστοκλέους, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή και να συζητήσει με τοπικούς φορείς.