Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης την οποία οι πολίτες δείχνουν ως βασική υπεύθυνη για τις οικονομικές τους δυσκολίες και όχι μόνο.
Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου, για τις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και αυτές των αγροτών, που πραγματοποιούνται με φόντο τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν φθορά για την κυβέρνηση.
Μπορεί την επικαιρότητα να έχει απασχολήσει η υπόθεση του γάμου ομοφύλων και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία, ωστόσο υπάρχουν και αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, που το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να κλείσει γρήγορα για να αποφύγει την εξάπλωση τους, που μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτο πρόβλημα.
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, όχι μόνο δεν κοπάζουν αλλά κλιμακώνονται. Προς κλιμάκωση οδεύουν και οι αγρότες
Οι εικόνες με αγρότες να συγκρούονται με τα ΜΑΤ δεν ήταν ευχάριστες για την κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις.
Από κινητοποίηση αγροτών στη Λάρισα
«Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες. Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Οι αγρότες της Καρδίτσας θα επιχειρήσουν να κλείσουν κεντρικούς κόμβους, ενώ οι αγρότες της Επανομής στη Θεσσαλονίκη θα κινηθούν προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία όπου θα προσπαθήσουν να κλείσουν τον κόμβο.Την ίδια ώρα στις Σέρρες οι αγρότες θα συγκεντρωθούν έξω από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να μετρήσουν δυνάμεις και να πάρουν και αυτοί τον δρόμο προς τον Προμαχώνα.
Κλιμακούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια, όχι μόνο δεν κοπάζουν αλλά κλιμακώνονται, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε σειρά σχολές, με την κυβέρνηση να επισείει τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική, και να παροτρύνει τους πρυτάνεις να καλούν την αστυνομία. Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι φοιτητές όμως επιμένουν και καλούν σε νέο συλλαλητήριο, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Επίσης αποφάσισαν απογευματινό συλλαλητήριο των φοιτητικών συλλόγων την ημέρα που τίθεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.
«Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!
Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!
Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας». τονίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.
«Στραβά αρμενίζουμε» λένε 6 στους 10 – Κάτω από τη βάση παίρνει η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά της κυβέρνησης την οποία οι πολίτες δείχνουν ως βασική υπεύθυνη για τις οικονομικές τους δυσκολίες και όχι μόνο.
Ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, όπου οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η καλπάζουσα ακρίβεια ή η αύξηση της εγκληματικότητας.
Με βάση την έρευνα το ποσοστό της ΝΔ πέφτει κάτω από 30% . Στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:
ΝΔ 28,2
ΣΥΡΙΖΑ 9,7
ΠΑΣΟΚ 11
ΚΚΕ 8,2
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 2,6
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 6,6
ΝΙΚΗ 2,3
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,2
ΜΕΡΑ25 2
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,4
Σύμφωνα με την έρευνα, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, και ανεβαίνει ξανά στο 60%, την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%.
Παράλληλα, όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του πληθωρισμού η συντριπτική πλειοψηφία έχει μάλλον αρνητική άποψη για τη διαχείριση ενώ για την εγκληματικότητα το 77% έχει αρνητική εντύπωση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη των πολιτών για το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων, ένα θέμα που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα και διεθνείς διαστάσεις ύστερα από το σφυροκόπημα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με ζητήματα κράτους δικαίου. Το 48% των ερωτώμενων είχαν αρνητική γνώμη για τον τρόπο που χειρίζεται τα ατομικά δικαιώματα η κυβέρνηση και μόνο το 30% υποστηρίζει ότι τα πάει καλά η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Στοιχείο που δείχνει ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ένα «φιλελεύθερο» πρόσωπο δεν εισπράττεται ως τέτοια από την κοινή γνώμη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.