Ξεχειλίζει η οργή των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν όχι μόνο να προχωρούν με ρυθμούς χελώνας οι αποζημιώσεις αλλά και να πέφτουν θύματα των τραπεζών που προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακόμα και κατεστραμμένων κτισμάτων των ανθρώπων που μένουν στους οικίσκους! Από τα νύχια των τραπεζών δεν ξεφεύγει ούτε το «ακατάσχετο», κατά τ’ άλλα, ποσό της πρώτης αρωγής που αρκετοί είδαν να εξαφανίζεται από τους λογαριασμούς τους.
Στις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες έχει προχωρήσει ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», δημοσιεύοντας μάλιστα και λίστα 22 περιπτώσεων σεισμοπαθών για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί το επόμενο διάστημα. «Εκτός από τις 22 ιδιοκτησίες, πλειστηριάζουν ακόμα και το δικαίωμα επί της ταράτσας μιας οικοδομής, ενώ οι περιπτώσεις αυτές αφορούν όσα μπορέσαμε να εντοπίσουμε από το Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Γκαντάτσιος, τονίζοντας πως ο πρώτος από τους πλειστηριασμούς αυτούς έχει οριστεί για την προσεχή Παρασκευή 24 Μαρτίου και οι υπόλοιποι εκτείνονται στους επόμενους μήνες, μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.
Σύμφωνα με την efsyn.gr , για την Παρασκευή, ο σύλλογος έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο (στη 1 μ.μ.), με την επίδοση σχετικού ψηφίσματος, απαιτώντας από την κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις όχι μόνο για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και για την πορεία των αποζημιώσεων.
«Μέχρι στιγμής, ζούμε μια κοροϊδία», λέει ο κ. Γκαντάτσιος, που καταγγέλλει και απαξιωτική μεταχείριση από την πολιτεία σε σχέση με άλλα θύματα φυσικών καταστροφών. «Στο Μάτι, είναι ακόμα σε ισχύ η αναστολή πλειστηριασμών, με συνεχείς παρατάσεις, ενώ σε εμάς οι πρώτοι πλειστηριασμοί ορίστηκαν πριν ακόμα λήξει το εξάμηνο αναστολής που είχε δοθεί και, όπως μας διεμήνυσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές, κ. Τριαντόπουλος, δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Προφανώς, εδώ μιλάμε για θύματα δύο ταχυτήτων», λέει ο ίδιος.
«Χέρι» στην αρωγή
Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής στους σεισμόπληκτους των δύο δήμων της Κρήτης (σ.σ. Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων) είναι οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς σεισμοπλήκτων, εξαιτίας οφειλών στις τράπεζες. Σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις σεισμόπληκτοι είδαν τους λογαριασμούς τους να δεσμεύονται, παρ’ όλο που μέσα υπήρχαν μόνο τα χρήματα της πρώτης αρωγής, το οποία υποτίθεται είναι «ακατάσχετα» και δεν συμψηφίζονται με χρέη ή άλλες οφειλές. Ωστόσο, οι κατά τόπους υπεύθυνοι των τραπεζών στους οποίους απευθύνθηκαν για να διαμαρτυρηθούν οι δικαιούχοι ενημέρωναν πως υπάρχει νεότερος νόμος (Νοεμβρίου 2021), που προβλέπει πως, αν το ποσό της κρατικής αρωγής δεν αναληφθεί μέσα σε 30 ημέρες από τον δικαιούχο, τότε μπορεί να δεσμευτεί. «Στην ουσία μας ωθούν να τραβήξουμε τα χρήματα από τους λογαριασμούς και να τα κρατήσουμε μέσα στα λυόμενα», λέει ο κ. Γκαντάτσιος.
Επί του συγκεκριμένου ζητήματος, οι σεισμόπληκτοι αντιμετωπίζουν διπλή κοροϊδία, καθώς, κατά την επαφή του Συλλόγου «Ελπίδα» με τον κ. Τριαντόπουλο, εκείνος διαβεβαίωσε και γραπτά πως παραμένει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων πρώτης αρωγής, ενώ και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ενημέρωσε τον Σύλλογο «Ελπίδα» ότι, ύστερα από επικοινωνία με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών, δεν προέκυψε καμία κατάσχεση ποσών πρώτης αρωγής. «Κι όμως, μέχρι και χθες βράδυ μάς έφταναν συνεχώς περιπτώσεις σεισμοπλήκτων που βλέπουν δεσμευμένους τους λογαριασμούς τους. Φτάσαμε να δώσουμε συγκεκριμένα ΑΦΜ στον υπουργό, ώστε να γίνει η διασταύρωση μέσω της ΑΑΔΕ και να διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι λένε αλήθεια και, επιτέλους, να ακυρωθούν οι δεσμεύσεις αυτές», απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα».
Στην κινητοποίηση της Παρασκευής θα τεθούν όλα αυτά, μαζί με τις τεράστιες καθυστερήσεις στην ανοικοδόμηση ή τις επισκευές των κατεστραμμένων σπιτιών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενάμιση χρόνο μετά τον σεισμό έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις μόνο για 5 επισκευές και για 8 ανακατασκευές σπιτιών, σε σύνολο 1.400 φακέλων που έχουν κατατεθεί. Και αυτό αφορά μόνο τις περιπτώσεις που έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές ή καταρρεύσεις, ενώ συνολικά οι αιτήσεις αποζημιώσεων αναμένεται να ξεπεράσουν τους 8.000 φακέλους από πληγέντες που κανείς δεν ξέρει πώς και κυρίως πότε θα αποζημιωθούν.